Potrivit art. 35 alin. (3) din Codul muncii, salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza. Potrivit pct. 112 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal, in scopul determinarii impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se afla functia de baza, se intelege ultimul loc inscris in carnetul de munca sau in documente specifice, pentru persoanele fizice angajate cu contract de munca, la un singur loc de munca sau locul declarat de persoanele fizice drept functie de baza de catre persoanele care cumuleaza mai multe functii.
Nici Codul muncii, nici Codul fiscal nu disting intre calitatea persoanei fizice care realizeaza venituri din salarii la functia de baza. Delimitarea se face intre persoanele fizice care au functia de baza si acele persoane fizice care realizeaza venituri din salarii altele decât cele de la functia de baza. Scopul este determinarea venitului din salarii supus impozitarii şi reflectarea in fişa fiscale, a veniturilor, deducerilor si impozitului lunar pe salarii, deducerea personala acordandu-se doar la locul unde se afla functie de baza in limita venitului net lunar din care se scade.
Functia de baza poate fi declarata de angajat in conditiile legii şi la locul de munca la care acesta realizeaza venituri din salarii in baza unui contract individual de munca cu norma de munca de 4 ore/zi. Cu atat mai mult se va aplica metodologia de determinare a impozitului la functia de baza (art. 57 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal) daca un salariat nu are incheiat decat un singur contract individual de munca, fie el cu timp partial.
Nu inteleg.
Daca pentru 21 zile lucratoare calculez 250 lei deducere personala, pentru 6 zile tot 250 sau mai putin, tinand cont de venit si persoane in intretinere?
Aveti dreptate, vi s-a oferit un raspuns referitor la un alt subiect (cred ca in loc de "jumatate de luna" s-a citit "jumatate de norma")
Ati mai lucrat in alta parte in prima jumatate a lunii? Daca da, atunci va incadrati la urmatorul raspuns:Deducerea de baza se acorda numai la primul angajator in limita veniturilor realizate in luna respectiva (cf art.58/ codul fiscal coroborat cu art 121 din H 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a L 571/2003- deci , daca un angajat care obtine venituri din salarii la un angajator si se muta in cursul lunii la alt angajator, la al 2lea angajator nu se acorda deducere.
Daca nu, calculati deducerea de baza raportat la venitul brut obtinut in zilele lucrate.