avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare cumparare

In anul 1964, parintii mei au cumparat o casa cu 2 camere impreuna cu o suprafata de 0,25 ha teren arabil, conform certificatului de mostenitor al vanzatorului, vanzare certificata printr-o chitanta notariala unde este specificata vanzarea cf. certificatului amintit si primirea sumei de bani stabilita. Un an mai tarziu se incheie un contract de vanzare-cumparare, cu aceeasi suma de bani, dar cu o suprafata de teren mult mai mica-0,11 ha, parintii mei, stapanind pana in prezent suprafata de 0,25 ha. Fac precizarea ca pe certificatul de mostenitor al vanzatorului unde este specificata suprafata de teren de 0,25 ha, acelasi notar care a incheiat si contractul de vanzare-cumparare face mentiunea: "Bunurile din prezentul act, casa si terenul au fost vandute sotilor............., prin actul de vanzare-cumparare nr........../.......... Notar de stat.......LS........." Exista aceasta neconcordanta la suprafete: in certif. de mostenitor cu mentiunea notarului 0,25 ha, chitanta notariala 0,25 ha, iar in contractul de v/c 0,11 ha. Vanzatorul nu a avut pana cand a decedat nici o pretentie. In urma cu vreo 3 ani, un nepot al vanzatorului al carui teren arabil este alaturat terenului meu, nu stiu prin ce metode a intrat in posesia contractului unde este trecuta suprafata de 0,11 ha. Din acel moment a inceput sa ma sicaneze, sa faca presiuni asupra mea ca in mod ilegat am stapanit acest teren timp de peste 40 ani. A facut reclamatii pe la Primarie, m-a amenintat ca ma da in judecata si imi ia diferenta, ca face parte din terenul lui. FALS, pt. ca el are mai mult teren decat in acte.Am incercat sa-i explic faptul ca daca vanzatorul nu a ridicat nici o pretentie, cu atat mai putin el nu are acest drept, ca nu se vindea mai mult de 1000 m, si de aia a facut notarul mentiune pe cartificat ca mai tarziu parintii mei sa nu aiba necazuri. Degeaba. Mi-a interzis dreptul de servitute asupra acestui teren, eu fiind nevoit sa trec prin gradina unui alt vecin ca sa ajung la terenul meu, sau sa fac un ocol de 1,5 km. INTREBARI: de ce in contractul de vanzare-cumparare notarul nu a trecut suprafata cf. certificatului de mostenitor, dar face mentiunea pe certificat cu suprafata corecta vanduta? Are dreptul altcineva in afara vanzatorului sa-mi tulbure dreptul de proprietate si asta dupa 40 ani?Are dreptul vecinul meu sa-mi interzica dreptul de servitute asupra terenului, motivand ca asta a fost o intelegere intre frati si ca odata vandut terenul s-a pierdut dreptul de servitute, chiar daca este singurul acces spre terenul meu, in afara acelui ocol de 1,5 km(din curte mea si pana la respectivul teren fiind o poteca de aproximativ 1 m latime si 25 m lungime) sau a bunavointei celuilalt vecin?
Cel mai recent răspuns: jenicaprod , utilizator 13:32, 13 Ianuarie 2011
...am tot cautat legislatie in domeniul instrainarii imobilelor relevanta pt anul 1964-1965 in speranta gasirii unui articol care sa interzica instrainarea unei suprafete mai mare de x mp care justifica solutia notarului din 65...insa nu am gasit o astfel de interdictie...oricum in baza acelei chitante puteti solicita dobandirea dreptului de proprietate asupra diferentei...
Va multumesc, dar f. multi cu care am stat de vorba spun ca important este contractul si nu chitanta, chiar daca este intocmita tot la notariat.Referitor la dreptul de servitute?
...cand platiti i mpozit cu ce suprafata sunteti inregistrata?...
Impozit platesc pt 0,25 ha, dar nu am titlu de propr. pt ca a venit acest vecin si i-a amenintat pe cei de la cadastru ca daca imi face titlu pe alta supr. de teren decat cea care este inscrisa in contract (0,11 ha), face scandal. Deocamdata o las si eu mai usor cu titlul de propr. gandindu-ma ca pana la urma ii va da d-zeu putina minte.Prioritar pt. mine este acum dreptul de servitute si daca am sanse sa-l recapat, avand in vedere ca am si o gradina de zarzavat ( pt. casa ) si va veni timpul muncilor agricole si nu o sa mai am pe unde trece, decat sa ocolesc cu unelte si celelalte, 1,5 km. Aici daca ma puteti ajuta cu un sfat.Am inteles ca daca am muncit acest teren netulburat de nimeni timp de 30 de ani, pot beneficia de uzucapiune. Adevarat?
imi cer scuze pt. unele greseli: cei de la cadastru daca "imi face".

Alte discuții în legătură

Servitute de trecere vlasoviulian vlasoviulian i.v. propeietarul unui teren infundat,am chemat in instanta primaria,pt o servitute de trecere.primaria detine terenul din fata mea,cu o latime la strada de ... (vezi toată discuția)
Vanzarea terenurilor era ingradita in 1964? jenicaprod jenicaprod Ma poate ajuta cineva cu un raspuns? Ce suprafata de teren se putea vinde (legal) in anul 1964? Parintii mei au cumparat in 1964 o casa cu un teren in ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana facuta in 2012 korneltugui korneltugui Buna ziua! In anul 2012 mama a facut o chitanta de mana de care eu nu stiu prin care vindea 1.5 ha teren extravilan unei anume persoane, chitanta in care era ... (vezi toată discuția)