Buna ziua! Eu si sotul meu dorin sa contractam un credit prin programul Prima Casa. Sotul meu va fi titularul creditului, eu nu voi participa cu venitul meu la credit pentru ca am salariul minim pe economie si am contract de munca pe perioada determinata. Sotul meu nu a detinut vreodata un imobil, dar eu am un apartament cumparat cu 7 ani inaintea casatoriei noastre ( in anul 2001). Intrebarea mea este daca sotul meu poate aplica pentru Prima Casa, in conditiile in care doar el are un venit in familie si nu a detinut locuinta proprietate personala niciodata. Il incurca in vreun fel faptul ca eu detin dinaintea casatoriei un imobil, in conditiile in care eu nu voi fi parte in acest credit pentru ca nu am un venit care sa imi permita asta?
Am intrebat la banca azi si mi s-a spus ca exista o declaratie pe care o va da sotul meu ( din care reiese ca nu a detinut niciodata singur sau impreuna cu mine vreun imobi), dar jurista bancii nu a stiut sa imi spuna daca voi fi nevoita sa dau si eu aceasta declaratie, chiar daca eu nu voi fi parte in credit, doar ca bunul imobil achizitionat prin creditul Prima Casa va fi in proprietatea amandurora. Daca ma vor pune si pe mine sa dau declaratie, atunci sotul meu nu s-ar mai putea califica pt acest tip de credit?
Pentru creditele pe prima casă, contractate de persoane căsătorite, trebuie ca ambii soți să dea declarații că nu au deținut începând cu anul 2000 până în momentul solicitării creditului garantat, în proprietate exclusivă ori împreună cu soțul nicio locuință indiferent de modul în care aceasta a fost dobândită.
Ideea, cred eu, ar fi că soțul primind creditul pentru a contracta o casă nu va plăti ratele din banii lui, ci din marea oală cu bani a familiei;), iar bunul va fi comun, întabularea urmând a se face conform art. 30 din Codul Familiei. Astfel soția fiind proprietară pe un alt imobil nu s-ar mai încadra în condițiile impuse pentru a contracta. Concluzia e că ori ești burlac ori ești căsătorit trebuie să ai nimic:) dacă vrei să ai datorii la bancă.:(
...logic asa e cum spune sd2010 insa legislatia la prima casa vorbeste peste tot de beneficiarul creditului care trebuie sa se incadreze in conditiile programului...eu zic ca sotul se incadreaza si declaratia i se cere doar lui ca aplicant la program...