avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... LEGEA 221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

LEGEA 221/2009

Buna ziua.
Mama mea a fost deportata in Baragan. Beneficiaza de prevederile DL. 118. Am introdus actiune doar pentru daunele morale suferite in perioada deportarii. Procesul se judeca pe fond la Trib. HD. La ultimul termen de judecata ni sa pus in vedere sa precizam actiunea vis-a-vis de Decizia de neconstitutionalitate a ICCJ Bucuresti -art. 5 , teza 1 din L.221/2009. Pot sa precizez actiunea la termenul din 9.03.2011 in care sa cer despagubiri materiale ?
Sa intelegem ca nu tot art. 5 a fost declarat neconstitutional?
Pana unde tine teza 1 din articolul respectiv?
Potrivit articolului 5, (1) orice persoană care a suferit condamnări cu caracter politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a făcut obiectul unor măsuri administrative cu caracter politic, precum şi, după decesul acestei persoane, soţul sau descendenţii acesteia până la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instanţei de judecată, în termen de trei ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, obligarea statului la: a) acordarea unor despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. / teza 1 ?
La stabilirea cuantumului despăgubirilor se va ţine seama şi de măsurile reparatorii deja acordate persoanelor în cauză, în temeiul Decretului-lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 214/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 568/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
Poate fi interpretat si asa? Ar mai putea ramane doar despagubirile materiale?
Va multumesc, astept raspuns cat mai repede.

Cel mai recent răspuns: Tisa Jeni , utilizator 21:41, 24 Martie 2023
Mama mea a fost deporta în baragan,nu a beneficiat de nimic ,a decedat în 2019 ce acte trebuie să dovedesc ca a fost deportata în baragan..
Ultima modificare: Vineri, 24 Martie 2023
Tisa Jeni, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreturi mostenitori deportati in baragan karytat karytat As dori sa stiu daca eu si sora mea beneficiem de vre-un drept in calitate de mostenitori ai unui deportat in Baragan. Precizez ca tatal meu a fost deportat in ... (vezi toată discuția)
Legea 221/2009 annabela annabela Va rog sa ma informati ce se intampla cu legea 221/2009. Se mai judeca fondul ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale? Cum a motivat Curtea ... (vezi toată discuția)
Deportatii in fostul urss Basiltm Basiltm hi! cine ma poate ajuta? este vorba de fostii bunici, care au fost deportati in urss. unde se poate face vreun demers, pentru despagubiri? adresa, telefon, ... (vezi toată discuția)