avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii retineri ale contributiilor angajatilor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

retineri ale contributiilor angajatilor

as dori sa stiu daca indemnizatiile de detasare ce includ cazarea, masa si deplasarile saptamanale la domiciliu, se supun sau nu retinerilor ptr. CAS, Fond de Sanatate si Somaj ?
Cel mai recent răspuns: srelu , utilizator 21:00, 13 Ianuarie 2011
Buna ziua,
Daca este vorba de societate comerciala nu, nu se supun retinerilor contributiilor CAS, fond somaj sanatate, impozit venit.

Cod fiscal:
art 4. g) sumele primite de angajaţi pentru acoperirea cheltuielilor de transport şi cazare a indemnizaţiei primite pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, în ţară şi în străinătate, în interesul serviciului. Sunt exceptate de la aceste prevederi sumele acordate de persoanele juridice fără scop patrimonial şi de alte entităţi neplătitoare de impozit pe profit peste limita de 2,5 ori indemnizaţia acordată salariaţilor din instituţiile publice
Sumele primite de angajatii societatilor comerciale platitoare de impozit pe profit pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, respectiv indemnizatiile de deplasare primite pe perioada delegarii/detasarii in alta localitate, nu sunt incluse in veniturile salariale ale acestora si nu sunt impozabile, in sensul impozitului pe venit reglementat prin Legea nr. 571/2003 – Codul fiscal.
Neimpozitarea indemnizatiilor de delegare/detasare acordate salariatilor acestor unitati se mentine si in cazul in care angajatorul depaseste limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice.Sumele acordate cu titlu de indemnizatie delegare/detasare salariatilor societatilor fara scop patrimonial ori a celor neplatitoare de impozit nu intra in baza de impozitare a veniturilor salariale ale acestora, pâna la limita a 2,5% ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice.
Daca acesti salariati beneficiaza din partea angajatorilor de indemnizatii de delegare/detasare peste nivelul a 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor institutiilor publice, diferenta primita peste acest plafon se cumuleaza cu veniturile salariale din luna in care se plateste indemnizatia si se impoziteaza cu 16 %.
va multumesc ptr. raspunsuri, dar am o mare nedumerire...
am primit o indemnizatie de acest gen, ce-i drept, mult mai mare decat salariul meu de incadrare, cu care m-am vazut introdusa in brutul total si pe care brut total mi s-au retinut CAS, Fond de Sanatate si Somaj
am ramas putin blocat cand am sesizat ca am platit aceste sume imense...
Va recomand sa intrebati angajatorul ce inseamna exact sumele acordate ce depasesc salariul de incadrare. In cazul in care sunt indemnizatii de detasare/deplasare nu este corect si nu ar fi trebuit sa le impoziteze ca venit impozabil.
va mulţumesc ptr. părere
nu pun problema impozitării şi nici nu o contest, dar am pus problema reţinerilor aferente, care nu mi se pare deloc normală...
ce lege specifică faptul că pe indemnizaţia de detaşare se reţine CAS, Fond de Sănătate şi ªomaj...?

Alte discuții în legătură

Legea 168/2013 - diurna deductibila corina_130787 corina_130787 Buna ziua, in legea 168/2013, la pct.4 se precizeaza: articolul 21 alineatul (3) litera b) [b]se abroga[/b]. Aceasta litera se refera la cheltuiala cu ... (vezi toată discuția)
Impozitarea diurnei og 8/2013 22.08.2009 22.08.2009 va rog a ma ajuta la urmatoarea intrebare : Cf. OG 8/20013 de la 01.02.2013 \\"g) indemnizaţiile primite pe perioada delegării şi detaşării ... (vezi toată discuția)