avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cerere Reconvenþionalã_Divorþ prin acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cerere Reconvenþionalã_Divorþ prin acordul pãrþilor_Taxã de timbru

Urmează să depun o cerere reconvenţională prin care solicit desfacerea căsătoriei prin divorţ cu acordul părţilor. Este îndeajuns taxa judiciară de 39 RON şi de timbru de 0,30 RON pentru cererea reconvenţională sau în acest caz se taxează în plus şi este necesar un timbru şi pentru actul de divorţ prin acordul părţilor? Soţia s-a declarat verbal de acord cu această formă de divorţ, deşi anterior a depus cerere de divorţ din culpa mea. Nu vreau să am surprize şi de aceea am solicitat Instanţei, în cadrul aceleiaşi cereri reconvenţionale, dacă soţia se va răzgândi şi nu-şi va da acordul pentru un divorţ pe cale amiabilă, să continue acţiunea şi să ne desfacă căsătoria din culpă! Este bine aşa, cu două capete de cerere în cadrul aceleiaşi cereri reconvenţionale?
Vă mulţumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: CatanaNelu , utilizator 11:45, 12 Ianuarie 2011
Dupa parerea mea este neavenita cererea reconventionala, pentru ca nu aveti alte pretentii fata de cererea sotiei, astfel ca e mai bine sa depuneti intampinare si sa solicitati desfacerea casatoriei cu acordul partilor. Pentru intampinare nu este necesara taxa de timbru.
Este un punct de vedere! Nu mai sunt în cele 5 zile în care aş fi putut depune întâmpinare şi mâine este prima zi de înfăţişare! Eu cer altceva decât ceea ce a cerut soţia, desfacerea divorţului din culpa mea, şi anume cer desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor,ceea ce este cu totul altceva! Ea a făcut o cerere, dar acest lucru nu însemna că eu aş fi de acord cu acest divorţ! Tocmai, că am alte cereri, schimbarea numelui, exonerarea de la plata pensiei de întreţinere pentru copil, şi altele!
Oricum ar fi şi ce ar decide Instanţa, Judecătorul nu trebuie să ia act de voinţa părţilor şi de acordul acestora?
Iată ce am găsit scris, citez:
,,Dacă sunteţi chemat în judecată de celălalt soţ pentru desfacerea căsătoriei, nu aveţi obligaţia să depuneţi întâmpinare dar aveţi posibilitatea să formulaţi şi dumneavoastră cerere de divorţ la aceeaşi instanţă. Aceasta o introduceţi cel mai târziu până la prima zi de înfăţişare, în şedinţă publică, şi urmează să fie judecată împreună cu cererea reclamantului.
Desfacerea căsătoriei se poate face şi cu acordul celor doi soţi dar, şi în acest caz, trebuie ca soţii să formuleze o cerere, care pe lângă celelalte elemente ale unei cereri de chemare în judecată, trebuie să fie semnată de aceştia."
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
CatanaNelu, utilizator
Să vă pun o altă întrebare. Nu am văzut în lege să fie precizată vreo dată sau o limită în care să poată fi depus acordul părţilor. Acordul părţilor nu poate fi depus în prima zi de înfăţişare şi în acest caz mai este nevoie de Cererea reconvenţională?
Am să dau tot eu răspunsul! Nu este nevoie de nicio cerere reconvenţională şi să mai plătiţi alţi bani în plus! Divorţul cu acordul părţilor, chiar cu copil minor, se poate face de comun acord, la prima înfăţişare, în faţa Instanţei de Judecată! Este necesară prezenţa ambelor părţi şi înţelegerea de divorţ prin acord trebuie să fie semnată de ambii soţi. Depinde de judecător dacă vă mai dă un termen, să vadă dacă vă menţineţi decizia de divorţ. Este foarte posibil să nu vă mai cheme pe amândoi în camera de consiliu şi, de regulă, încă de la prima înfăţişare, Instanţa va da decizie în pronunţare! Dacă aveţi pretenţii accesorii, aşa cum ar fi emiterea sau nu a unor pretenţii materiale, altele decât plata pensiei de întreţinere pentru minor, acest lucru îl puteţi face doar în faţa notarului şi nu la Judecătorie, deoarece reprezintă un alt fond, acela de partaj, şi nu face obiectul divorţului! După cum toată lumea cred că ştie bine acest lucru, în cazul unei înţelegeri notariale, pe acelaşi act, de divorţ şi de partaj prin acord, notarul vă va jupui bine şi vă va taxa în mod corespunzător! În plus, cel mai sigur partaj este acela consfinţit de o hotărâre judecătorească, care nu poate fi atacat de nimeni, în urma obţinerii unei decizii definitive şi irevocabile!
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
CatanaNelu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort-partaj mancipri mancipri speta . sotia introduce actiune de divort . cere desfacerea casatoriei din vina exclusiva a sotului ( consum excesiv de alcool , agresiv ). nu cere partajul . ... (vezi toată discuția)
Divort suteanu maria suteanu maria Buna ziua!Imi cer scuze ca insist pe aceasta tema dar sper ca ma veti intelege.Sotul meu a deschis divortul,am avut termen pe 26 26 2009,nu ne-am prezentat ... (vezi toată discuția)
Divort culpa comuna cu minor ContSters161228 ContSters161228 Buna ziua am mare nevoie de un sfat. Sotul meu a intentat actiune de divort din culpa comuna si a specificat ca doreste incredintarea copilului la mine ... (vezi toată discuția)