Dupa parerea mea este neavenita cererea reconventionala, pentru ca nu aveti alte pretentii fata de cererea sotiei, astfel ca e mai bine sa depuneti intampinare si sa solicitati desfacerea casatoriei cu acordul partilor. Pentru intampinare nu este necesara taxa de timbru.
Este un punct de vedere! Nu mai sunt în cele 5 zile în care aş fi putut depune întâmpinare şi mâine este prima zi de înfăţişare! Eu cer altceva decât ceea ce a cerut soţia, desfacerea divorţului din culpa mea, şi anume cer desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor,ceea ce este cu totul altceva! Ea a făcut o cerere, dar acest lucru nu însemna că eu aş fi de acord cu acest divorţ! Tocmai, că am alte cereri, schimbarea numelui, exonerarea de la plata pensiei de întreţinere pentru copil, şi altele!
Oricum ar fi şi ce ar decide Instanţa, Judecătorul nu trebuie să ia act de voinţa părţilor şi de acordul acestora?
Iată ce am găsit scris, citez:
,,Dacă sunteţi chemat în judecată de celălalt soţ pentru desfacerea căsătoriei, nu aveţi obligaţia să depuneţi întâmpinare dar aveţi posibilitatea să formulaţi şi dumneavoastră cerere de divorţ la aceeaşi instanţă. Aceasta o introduceţi cel mai târziu până la prima zi de înfăţişare, în şedinţă publică, şi urmează să fie judecată împreună cu cererea reclamantului.
Desfacerea căsătoriei se poate face şi cu acordul celor doi soţi dar, şi în acest caz, trebuie ca soţii să formuleze o cerere, care pe lângă celelalte elemente ale unei cereri de chemare în judecată, trebuie să fie semnată de aceştia."
Să vă pun o altă întrebare. Nu am văzut în lege să fie precizată vreo dată sau o limită în care să poată fi depus acordul părţilor. Acordul părţilor nu poate fi depus în prima zi de înfăţişare şi în acest caz mai este nevoie de Cererea reconvenţională?
Am să dau tot eu răspunsul! Nu este nevoie de nicio cerere reconvenţională şi să mai plătiţi alţi bani în plus! Divorţul cu acordul părţilor, chiar cu copil minor, se poate face de comun acord, la prima înfăţişare, în faţa Instanţei de Judecată! Este necesară prezenţa ambelor părţi şi înţelegerea de divorţ prin acord trebuie să fie semnată de ambii soţi. Depinde de judecător dacă vă mai dă un termen, să vadă dacă vă menţineţi decizia de divorţ. Este foarte posibil să nu vă mai cheme pe amândoi în camera de consiliu şi, de regulă, încă de la prima înfăţişare, Instanţa va da decizie în pronunţare! Dacă aveţi pretenţii accesorii, aşa cum ar fi emiterea sau nu a unor pretenţii materiale, altele decât plata pensiei de întreţinere pentru minor, acest lucru îl puteţi face doar în faţa notarului şi nu la Judecătorie, deoarece reprezintă un alt fond, acela de partaj, şi nu face obiectul divorţului! După cum toată lumea cred că ştie bine acest lucru, în cazul unei înţelegeri notariale, pe acelaşi act, de divorţ şi de partaj prin acord, notarul vă va jupui bine şi vă va taxa în mod corespunzător! În plus, cel mai sigur partaj este acela consfinţit de o hotărâre judecătorească, care nu poate fi atacat de nimeni, în urma obţinerii unei decizii definitive şi irevocabile!