am doua proprietati si, pentru a evita impozitele mari impuse proprietarilor cu mai multe locuinte, m-am gandit sa trec o casa pe numele celor 2 copii (majori). Intrebarea mea este, care este momentan forma cea mai convenabila si cea mai putin costisitoare pentru mine, pentru noi, si ce implica aceasta? Donatia sau vanzarea-cumpararea? Mai exista si o alta modalitate de transmitere a proprietatii intre parinti si copii? Eventual, imi puteti spune va rog cateva avantaje, dezavantaje intre cele doua? Am inteles ca donatia este revocabila - vreau sa le asigur copiilor certitudinea ca proprietatea va fi a lor fara nici o sarcina, conditii etc.
Va multumesc ca existati!
Daca aveti doar 2 copii atunci nu ar avea cine sa solicite revocarea donatiei .... si in acest caz iesiti un pic mai ieftin, in sensul ca, cel putin, nu mai platiti impozitul pe venitul obtinut din vanzare.
Daca insa mai sunt si alti copii, indiferent de costuri e indicat sa faceti contract de vanzare cumparare.
In ce priveste costurile donatia si vanzarea au aceleasi costuri. Donatia este intr-adevar revocabila, dar revocarea poate fi ceruta doar de un alt mostenitor rezervatar care ar exista si caruia i s-a incalcat rezerva succesorala .In cazul dvs.daca aveti doi copii , si dvs. impreuna cu sotia veti dona celor 2 copii una din pioprietati nu mai exista o a treia persoana care ar putea solicita anularea donatiei.Cei doi copii oricum vor mosteni acest imobil, astfel incat nu se justifica nici vanzarea, nici donatia.Costurile sunt foarte mari in cazul instrainarii unui imobil iar diferenta de impozit este mica.
Transmiterea proprietatii mai poate fi facuta si printr-un contract de intretinere in care copiii dvs. sa-si ia obligatia ca va vor intretine si va vor ajuta la batranete, vor face cele necesare inmormantarii etc. in schimbul proprietatii, caz in care costul este mai mic .
Dupa vanzare ori donatie, copiii vor putea dispune de bun asa cum vor dori, astfel incat vor putea vinde , etc.
Da, am doar 2 copii, majori, necasatoriti (deci partea din casa va intra la bun propriu). Unul dintre copii intentioneaza sa solicite un credit si sa garanteze cu aceasta casa in conditiile in care se concretizeaza ce mi-am propus. Sa inteleg ca si in cazul in care aleg varianta donatiei el va putea fi considerat proprietar cu depline drepturi si va putea dispune de bun...inclusiv ipotecandu-l?
Multumesc.
Testament
alexandro
Ma interesez pentru o ruda de la tara. Are 5 copii. Primii 4 sunt mari si fiecare la casa lui. Aceasta ruda a mea doreste sa lase mostenire casa si terenul ... (vezi toată discuția)