avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum sa ma pun la adapost ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum sa ma pun la adapost ?

Bine v-am gasit.

Situatie : parintii nu se mai inteleg si s-au despartit (locuiesc separat, fara a divorta). Au o casa pe care eu, singurul mostenitor, as dori sa o trec pe numele meu pentru ca, in eventuala situatie in care unul dintre ei s-ar recastori, eu sa fiu singurul beneficiar al acestui imobil. Parintii sunt in varsta (peste 55 ani) si existenta unui alt mostenitor este oarecum dificila si putin probabila. Precizez ca ambii pariti sunt de acord sa facem acest lucru.

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: ContSters41200 , utilizator 13:07, 20 Octombrie 2008
Un contract de vînzare-cumpărare.

Sau unul de donaţie. Scăpaţi de impozitul pe veniturile din înstrăinarea imobilelor.

Liviu S.Bordaş

Daca parintii sunt de acord atunci nu vedem unde e problema.
Contractul de vanzare - cumparare este solutia cea mai buna.
Am citit un pic si alte post-uri pe forum si am vazut ca vanzarea-cumpararea fara existenta dovezii clare a transferului de bani nu are nici o valoare (este considerat ca o donatie mascata).
Am ramas cu impresia ca cel mai puternic ar fi un contract de intretinere, ceea ce ar da si o garantie parintilor mei ca voi avea grija de ei la nevoie. Este aceasta o varianta mai ieftina ?

Va multumesc anticipat.
contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere

avand in vedere ca tatal dvs. s-ar recasatori, sa zicem ca ar putea avea si un copil(evident daca s-ar insura cu o tinerica) atunci contractul de donatie ar putea fi revocat pt. survenienta de copil.
contractul de vanzare-cumparare este cel mai bun mai ales daca este semnat in prezenta unui martor care "vede" cand este achitat pretul corect.

av. vasilescu
avokitten a scris:

contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere

avand in vedere ca tatal dvs. s-ar recasatori, sa zicem ca ar putea avea si un copil(evident daca s-ar insura cu o tinerica) atunci contractul de donatie ar putea fi revocat pt. survenienta de copil.
contractul de vanzare-cumparare este cel mai bun mai ales daca este semnat in prezenta unui martor care "vede" cand este achitat pretul corect.

av. vasilescu

Art.836 C.civil prevede cu limpezime:

Orice donaţiuni prin acte între vii făcute de persoane ce n-au copii sau descendenţi existenţi în timpul facerii lor ... sunt revocate de drept

Prin urmare, existenţa unui copil la data încheierii actului de donaţie exclude revocarea de drept.
Mai rămîne de discutat despre reducţiunea donaţiei pentru încălcarea rezervei (sau despre raportul donaţiei, dacă nu este scutită de raport), dar asta doar după decesul părintelui care va dobîndi un copil din a doua căsătorie, sau, chiar dacă nu dobîndeşte un copil, lasă soţ supravieţuitor (rezervatar, după cum se ştie).

Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Mostenire gabita2000 gabita2000 Am si eu o intrebare. Un proprietar care are 5 copii poate trece toata averea pe numele unuia dintre acestia fara acordul celorlalti? (vezi toată discuția)
Contract de intretinere+ sotie adi70cata adi70cata EU = SOTIA Parinti= unul decedat In anul 2002 m-am casatorit,in 2003 am incheiat un contract de intretinere cu parintii mei (la acea data traiau ... (vezi toată discuția)
Model de contract GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma intereseaza si pe mine un lucru. Am un frate, iar el este de acord sa renunte in favoarea mea la toata averea pe care o detin parintii nostrii. ... (vezi toată discuția)