avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducerea varstei de pensionare si stagiul complet de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducerea varstei de pensionare si stagiul complet de cotizare

Va rog sa ma lamuriti daca la pensionarea pe Legea 341/2004, in calcularea pensiei, odata cu reducerea varstei de pensionare, se aplica si o scadere corespunzatoare a pragului de cotizare.
In speta, daca un barbat (cu 39 de ani de cotizare efectiva) iese la pensie la 60 de ani(cu reducerea varstei prevazuta de legea 341) totalul punctajului obtinut se imparte la stagiul complet de cotizare (respectiv 35), sau la un stagiu redus corespunzator cu 5 ani adica la cifra 30? Pentru ca, in functie de una sau alta din aceste cifre este si pensia rezultata. Multumesc pentru raspuns! (T.C.)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:53, 19 August 2011
Legea19/2000 care a fost abroga de legea 263/2010
ART.1671
(1) Intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4.

4) Varstele standard de pensionare din care se face reducerea prevazuta in tabelul nr. 4 sunt cele corespunzatoare anului, respectiv lunii in care se deschide dreptul de pensie, prevazute in anexa nr. 3, in conditiile realizarii stagiului complet de cotizare corespunzator anului, respectiv lunii in care se deschide dreptul de pensie.
Eu alta prevedere,inafara de cea de mai sus(care acum este abrogata) privind reducerea stagiului complet de cotizare nu am cunoscut.Asadar parerea mea este ca stagiul complet de cotizare va fi de 35 de ani.Astept sa fiu contrazis cu probe.
ART. 95/Lg 263/2010 - Legea pensiilor
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare, prevăzut în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6.

Pentru barbatii nascuti in 1950 (cazul dvs), stagiul complet de cotizare este 35 de ani.
În situaţia ieşirii la pensie cu 5 ani mai devreme conform legii 341, vă rog să-mi lămuriţi dacă în calculul stagiului de cotizare mai sunt asimilaţi ca stagiu anii de facultate (absolvită cu diplomă, la cursuri de zi, şi fără ca în timpul facultăţii să fi avut vreun serviciu).
@anita2007

Bineinteles, perioada in care ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar va fi avuta in vedere la stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei pentru limita de varsta. Nu exista prevedere legala in sens contrar si nu are importanta potrivit carui act normativ se face reducerea varstei standard de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiul complet de cotizare viorelus viorelus In formula pe baza careia se determina punctele de pensie, stagiul complet de cotizare este fix ,functie de data nasterii,in orice moment al ... (vezi toată discuția)
Se poate iesi la pensie anticipat? ramona_84 ramona_84 Tatal meu are 52 de ani este nascut in 26.02.1960 , lucreaza din 10.02.1979 si are in total 38,5 de ani de munca,deoarece 22 de ani s-a incadrat la grupa a ... (vezi toată discuția)
Data pensionare limita de varsta seneca399 seneca399 Sunt nascut in mai 1961,am 31 ani vechime in munca din care 9 ani in grupa a II-a.de munca Incepand cu 1 martie 2013 sunt pensionar invaliditate gr.III. La ce ... (vezi toată discuția)