niculaucarmen a scris:
in anul 2007 am semnat un contract de credit ipotecar cu BCR in valoare de aproximativ 50 mii euro cu dobanda fixa in primul an de 5,8 p p si variabila in anii urmtori formata din dobanda de refeinta afisata la sediul BCR + 1,2 pp marja fixa. Incepand cu luna aprilie 2009 a crescut dobanda creditului la 10, 1 pp, crescand totodata si rata lunara datorata si cresterii euro. Datorita acestei cresteri ma aflu in imposibilitatea de achitare a ratei lunare. Am mers de mai multe ori in audienta la banca insa nu am primit nicio solutie fiabila astfel incat sa pot achita creditul ci doar o restructurare a creditului. Este legala cresterea dobazii cu un procent atat de mare??? Ma poate ajuta in vreun fel ordonanata 50/2010??? Ce actiune as putea formula in instanta???
Prin Sentinţa Civilă nr.3689/din 24 08. 2010, Completul de judecată a Tribunalului Sălaj, compus din judecător Chiş Nicolae Claudiu - preşedinte şi grefier Vasiliu Victoria hotărăşte:
"Admite cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de petentul Lungu Lucian Filu şi dispune suspendare obligaţiei de plată a ratelor scadente şi dobanzii aferente rezultate din contractul de credit nr. 2792 incheiat de petent cu intimata Banca Comercială Romană - Sucursala Sălaj"...
In cererea de chemare in judecată impotriva Bancii Comerciale Romane - Sucursala Sălaj, Lucian Lungu invocă mai multe motive. Amintim in cele ce urmează cateva dintre ele:
"Ratele, dobanzile, comisioanele s-au majorat in mod ilegal, practic s-au dublat, determinandu-mă să ajung in imposibilitatea de a le achita.
Am o familie, am doi copii minor, iar in urma majorării ratelor şi comisioanelor am ajuns in situaţia de a nu mai face faţă costurilor pe care le implică contractul de credite"...
urgenta, vremelnicie, neprejudicierea fondului cauzei
"Astfel, cererea indeplineste conditia de urgenta datorita faptului ca petentul se afla in imposibilitate de a-si achita obligatiile fata de intimata, datorita majorarii obligatiilor sale financiare fata de banca prin obligarea sa sa semneze actul aditional prin care a fost dublat cuantumul pretentiilor banesti ale bancii intimate fata de petent.
Conditia vremelniciei este indeplinita de cererea petentului prin aceea ca s-a solicitat instantei ca suspendarea obligatiilor de plata ale petentului sa fie facuta pana la transarea fondului cauzei de catre o instanta de judecata.
Neprejudicierea fondului cauzei este evidenta in situatia in care aceasta instanta de judecata din aceasta cauza, nu impienteaza asupra solutionarii fondului cauzei in niciun fel."
....
"Admite cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de petentul ... şi dispune suspendare obligaţiei de plată a ratelor scadente şi dobanzii aferente rezultate din contractul de credit nr. .... incheiat de petent cu intimata Banca ..."
Sentinţa Civilă nr.3689/din 24 08. 2010, Tribunalul Sălaj
[ link extern ]
www.avocatnet.ro/content/for...