Am un proces in care m-am legat de legea 19/2001,.Acum se va judeca dupa legea noua a pensiilor?sau dupa legile aflate in vigoare la deschiderea procesului?multumesc anticipat
Un principiu fundamental de drept este si acela al aplicarii neretroactive a legii. Parte a acestui principiu o constituie si aplicarea legii raporturilor juridice nascute pe timpul cat aceasta este in vigoare. Din pacate, in ultimul timp, sub diferite "eufemisme" (ca sa nu le numesc neelevat "smecherii" ;)), vedem tot mai des o incalcare a acestui principiu, bazat si pe norme constitutionale, incalcare determinata majoritar de chiar Statul Român. Este cu atat mai putin de inteles, mai ales pentru motivul ca acelasi stat ar trebui sa fie garantul respectarii legii si principiilor de drept. Sunt usor de inteles si exceptiile, atunci cand este vorba de legi reparatorii, atat timp cat ele nu devin reguli, iar reparatoriul nu devine..."demolatoriu" :D
Raspunzind strict intrebarii dvs., raportul juridic dedus judecatii ar trebui sa fie supus legii sub care acesta s-a nascut. Cu toate acestea, daca legea noua cuprinde prevederi explicite de aplicare retroactiva ce se refera si la acel tip de raport, atunci, cu toata incalcarea principiilor de aplicare aratate mai inainte, se vor aplica prevederile legii noi. Daca aveti insa avocat, ar trebui sa stie ca poate invoca exceptii, inclusiv de neconstitutionalitate.
De aceea va sfatuiesc sa angajati unul. Succes!
Legea 263/2010 Art. 174
Litigiile care se refera la drepturile ce fac obiectul prezentei legi, aflate pe rolul instantelor la data intrarii in vigoare a acesteia, se vor judeca potrivit legii in baza careia a fost stabilit dreptul.
Recurs
ietam
Buna ziua.As dori sa-mi spuneti dca e bine sa fac recurs , pe durata , suspendarii, fiindca e vorba de controversata Lege 221/2009 detinutipolitici. Procesul ... (vezi toată discuția)