BUNA ZIUA!MA AFLU IN CONCEDIU DE CRESTEREA A COPLULUI PANA LA 2 ANI PANA LA DATA DE 14 FEBRUARIE.FIRMA LA CARE AM LUCRAT A DAT FALIMENT DIN CATE MI S-A SPUS.INTREBAREA MEA ESTE:POT INTRA IN SOMAJ PT CA DE INCADRAT LA ALT LOC DE MUNCA NU AU UNDE SA MA INCADREZE.DECI POT LUA SOMAJ?CE ESTE DE FACUT?#-o
1. Daca firma este in faliment are numit, prin hotarare judecatoreasca un lichidator judiciar care administreaza firma respectiva in locul administratorului de pana la faliment.
2. Acestui lichidator judiciar va adresati la terminarea CCC pana la 2 ani care va aplica prevederile Legii 85/2006 (legea insolventei): Art.86...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
3. Dupa aceea veti beneficia de indemnizatie de somaj.
Este adevarat,dar sa nu uitati sa solicitati lichidatorului adeverinta pentru plata contributiei la somaj pt.ultimele 12 luni.
Asa se intampla,majoritatea mamelor asa patesc,sa nu mai poata fi repuse in dreptul la munca. Banuiesc, ati lucrat la un ivestitor (patron)strain?
1. Lichidatorul trebuie sa va inmaneze:
- decizia de concediere;
- carnetul de munca (sau adeverinta de vechime);
- adeverinta tip pentru somaj (daca nu are asa ceva luati o astfel de adeverinta de la AJOFM si o dati lichidatorului sa o completeze).
2. In adeverinta tip pentru somaj se trec veniturile pe 12 luni care folosesc la calcularea indemnizatiei pentru somaj si plata contributiilor. Cele 12 luni, in cazul dvs, sunt formate din lunile lucrate dupa CCC (daca este cazul) si se completeaza, pana la 12 luni, cu luni lucrate inainte de CCC.