Vaccinarea obligatorie este legala?
Stiu ca medicii de familie au obligatia sa vaccineze copiii conform schemei de vaccinuri, dar sunt vaccinarile obligatorii (prin lege) pentru copii si parinti? Daca da, nu cumva aceasta este in conflict cu prevederile Cartei drepturilor omului, Cartei drepturilor pacientului, a dreptului la liberă decizie, etc? Ce risca un parinte care ar refuza sa urmeze schema de vaccinare?
De asemenea, există vreo reglementare a Ministerului Educaţiei sau a Ministerului Sănătaţii care să condiţioneze înscrierea la şcoală de vaccinările făcute?
Care este legislatia europeana in materie de vaccinare?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
ratiunea vaccinarii obligatorii este apararea interesului minorului. este un copil care nu isi poate exercita activ dreptul si nici exprima optiunile si de aceea statul are in considerare interesul sau care este acela de a fi sanatos.
din cite stiu, insa nu am analizat legea, exista posibilitatea ca parintii sa refuze vaccinarea, refuz ce se mentioneaza in scris si se ataseaza la dosarul medical al copilului.
Va multumesc pentru raspuns.
Problema care m-a facut sa pun aceasta intrebare a fost comportamentul unui medic de familie care a folosit forta pentru a-i vaccina pe copii, desi parintii cerusera sa fie anuntati (din timp) cand si pentru ce vor fi facute vaccinurile.
Doi copii au fost pusi la podea si tinuti de profesori pana li s-a facut vaccinul. Cand au aflat, parintii i-au trimis o scrisoare de dezaprobare medicului de familie care nu doar a negat ca ar fi procedat astfel, dar ii ameninta si cu proces de calomnie si cu excluderea copiilor ai caror parinti refuza vaccinul.
De aceea, parintii mi-au cerut sa aflu care sunt legile care sa permita astfel de comportamente si abuzuri.
este o problema mai complexa deoarece intra aici si obligatia medicului de a informa pacientul sau reprezentantii sai legali despre procedura medicala ce urmeaza a fi aplicata precum si dreptul corelativ al pacientului de a sti despre ce este vorba.
sunt implicatii cu privire la codul etic al medicului, posibil malpraxis, lipsire de libertate, inclusiv probleme juridice legate de comportamentul profesorilor.
daca vor sa inceapa o procedura de clarificare sau de tragere la raspundere a medicului + profesorilor trebuie sa discute cu un avocat ce are experienta in domeniul medical lato sensu.