avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contestatia penalitatilor de intarziere la plata ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contestatia penalitatilor de intarziere la plata cheltuielior de intretinere

In decembrie 2010 s-au afisat la avizier penalitati de plata aferente cheltuielior de intretinere pentru perioada 2005-2010. In urma adresei facute catre administrator in care invocam Decretul 167/1958 privind prescriptia extinctiva (mentionez ca in aceasta perioada nu s-au mai calculat s-au afisat vreodata penalitati), am primit raspuns ca acest Decret este abrogat, deci nu este valabila perioada de 3 ani de prescriptie si in plus prin Sentinta Judecatoreasca din 2008 definitiva(nu scrie si irevocabila), asociatia este obligata la penalitati de catre furnizorul Apaterm.
Intrebarea mea ar fi daca Decretul este abrogat?desi eu nu am gasit ceva in sensul asta...si daca administratorul ne mai poate cere acesti bani acum prin afisare la avizier pentru prima data in 2010, pentru perioada 2005-2007?nu este prescrisa datoria pentru mai mult de 3 ani daca nu ne-a fost adusa la cunostinta pana acum?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
ralume78, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:28, 13 Ianuarie 2011
Decretul 167/1958 este inca valabil. Daca el sustine ca este abrogat sa va arate cu ce act a fost abrogat.

Stati putin sa ne intelegem:
- Apaterm a emis instiintare de penalizari...poate datand acestea din 2005 pana azi de-a lungul timpului. Ca administratorul nu a avut grija sa le repartizeze in aceasta perioada restantierilor este altceva.
Administratorul si conducerea asociatiei vor trebui sa descurce intrebarea:
- de ce daca Apaterm a cerut penalizarile in 2006, de exemplu, pe listele de intretinere din 2006 nu au aparut aceste penalizari?

Cui cer ei aceste penalizari acum, dupa 5-6 ani de la emiterea facturilor de penalizari? Sta administratorul sa ia din urma cine trebuia sa plateasca acum 5, 6, 4, 3 ani aceste penalizari sau le baga la toata lumea gramada?
In primul rand multumesc pentru raspuns.
Cum spuneam si mai sus, am facut o adresa catre presedintele administratie si administrator in care ceream printre altele calcul detaliat al penalitatilor cerute acum,,,si bineinteles ca in raspunsul primit nu apare nici un calcul. Nu stiu exact cum a fost facuta impartirea penalitatilor.
In raspunsul primit de la Administrator:
- mentioneaza legea 198/1997 care culmea e abrogata, conform careia calculeaza majorari de intarziere cuprinse intre 0,08-0,2%,
- faptul ca Apaterm a actionat in judecata asociatia de proprietari
- si ca in urma Sentintei Judecatoresti 6558/233/2008 definitiva a fost obligata la plata penalitatilor pentru perioada 2005-2008
Ce as mai putea face acum? Ce solutie exista? Eu ii demonstrez in scris ca nu are dreptul sa-mi ceara aceste penalitati, dar la ce foloseste daca administratorul mi-a trecut deja in fisa personala aceasta datorie, ca si la ceilalti? Cine ar trebui sa plateasca de fapt aceasta penalitate?

Si altceva:
- eu stiu ca sentinta trebuie sa fie definitiva si irevocabila ca sa se aplice, in adresa scrie doar definitiva...poate nu stiu eu bine?
-daca sentinta e din 2008 si ne este adusa la cunostinta in decembrie 2010, nu s-au prescris sumele conform decretului167/1958? adica eu cred ca ar trebui sa platesc 2008-2010, deci maxim ultimii 3 ani??

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Problema aceasta este extrem de complicata. Raspunsul la ea e greu de dat pentru ca nu stim ce s-a petrecut la dv. in asociatie in toti acesti ani.
In mod normal furnizorul emite, atunci cand este cazul, fie facturi separate de penalizari, fie scrie direct pe factura si penalizarile calculate.
Administratorul trebuie sa plateasca aceste penalizari din fondul de penalizari, fara sa se mai agite sa le imparta pentru ca deja el a calculat prin procentul de 0,2% / zi de intarziere penalizare restantierilor (si din aceasta suma stransa plateste si la furnizor, restul ramanand la asociatie in fondul de penalizari).
Daca administratorul a ignorat aceste penalizari pentru care asociatia a fost chemata in judecata inseamna ca el are de achitat aceste penalizari din fondul de penalizari pe care l-a tot strans in acesti ani.....si deci n-ar mai trebui sa va perceapa nimic acum pe liste.

E de neinteles ce se intampla acolo. In locul dv. l-as chema in instanta pe administrator sa explice acolo ce-mi trece mie pe lista in plus ca penalizari. E doar o sugestie teoretica care ar merita pusa in practica daca suma este considerabila. Apropos, cat este aceasta suma?
Pentru considerente principiale nu stiu daca ar merita efortul......:(
Suma este de 450 RON.
Asociatia nu cred ca are acest fond de penalizari, pe listele de intretinere nu au aparut niciodata penalizari la restantieri.
Tocmai asta este problema, nu mi se pare corect (si nici legal) sa ni se aduca la cunostinta peste 5 ani ca avem penalizari de plata la debite din 2005, doar pe ultimii 3 ani, nefiind prescrisa penalizarea poate sa ne instiinteze prin afisare la avizier.
Mie mi se pare a fi problema ei(a administratorei) daca nu a calculat penalitati in aceasta perioada...dar ce putem face daca noi credem ca ar comite o ilegalitate? Sunt cateva blocuri in aceasta asociatie, administratora este veche...de vreo 10 ani....dar nimeni nu se implica, ea face ce vrea, nimeni nu o intreaba ce si cum. Nu putem face o sesizare undeva in acest sens...Primarie ceva...nu stiu exact ce solutie sau masuri se iau in asemenea cazuri? De schimbat administratorul nu cred ca se pune problema, nu intereseaza pe nimeni...
Se poate face o reclamatie si la primarie, dar e putin probabil sa se intreprinda ceva serios. Cred ca cel mai bine este sa va uniti mai multi proprietari care impartasiti acelasi punct de vedere, sa va documentati temeinic asupra problemei si sa o chemati in justitie.
Nu e permis sa fie penalizati proprietari care nu au avut restante!
Trebuie fortata sa faca recalcularile de rigoare pe ultimii 5 ani si sa puna aceste penalizari numai acelora care au avut restante. Dar cred ca de-acum intram in zona crepusculara. Daca ea n-a facut un lucru la indemana la timpul potrivit, cum o sa faca asa un studiu!?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Penalitati loredana34 loredana34 buna ziua, m-am trezit peste noapte cu penalitati foarte mari la intretinere motivul acestora fiind ca asociatia a fost data in judecata si asa s-au calculat ... (vezi toată discuția)