avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributia de sanatate m-ar interesa
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributia de sanatate m-ar interesa

Buna seara,
In anul 2010 am realizat venituri atat dintr-un contract de drepturi de autor, cat si venituri din chirii. Acestea au fost singurele venituri, nefiind salariat.
Intrebarea mea este daca trebuie sa platesc contributia de 5,5% sanatate cumulat pe ambele venituri sau doar pe drepturi de autor?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: RaduBucur , utilizator 12:48, 13 Ianuarie 2011
Veniturile din chirii nu sunt venituri de natura profesionala deci nu platiti contributie la sanatate pentru aceste venituri.
Ba da, din pacate o lege absurda spune ca trebuie sa platesc CASS pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor, in cazul in care nu se realizeaza alt tip de venituri (pensie, salariu). Insa eu am avut si venituri din DA, pe care trebuie sa platesc CASS. Si repet intrebarea: trebuie sa platesc CASS pe chirie+drepturi autor sau doar pe drepturi autor?
adelaida_07 a scris:

Veniturile din chirii nu sunt venituri de natura profesionala deci nu platiti contributie la sanatate pentru aceste venituri.

Daca tot dati un raspuns macar dati-l intr-o maniera profesionista. Nu induceti si mai multa confuzie userului care a deschis topicul.

Notiunea de "venituri profesionale" exista doar in in sistemul public de pensii şi în sistemul asigurărilor pentru şomaj. E cu totul alta poveste.

@RaduBucur
Veniturile din drepturi de autor sunt considerate conform codului fiscal (art 46) venituri din activitati independente.
Pentru aceste venituri se plateste CASS.

Veniturile din chirie sunt venituri din cedarea folosintei bunurilor (daca aveti maxim 5 contracte de inchiriere) sau tot venituri din activitati independente daca aveti un numar mai mare de 5 contracte de inchiriere.

Concluzionand, daca aveti mai mult de 5 contracte de inchiriere platiti CASS si pentru veniturile din drepturile de autor si pentru veniturile din chirii, iar daca aveti maxim 5 contracte de inchiriere platiti CASS doar pentru veniturile din drepturile de autor.
Va multumesc pentru raspuns. Am doar 1 contract de inchiriere si un 1 contract drepturi de autor, deci platesc CASS doar pentru drepturi de autor. Inca o data multumiri, o zi buna va doresc tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass pers activitati independente lore33 lore33 Buna ziua! As dori si eu cateva informatii, am cateva proprietati in inchiere, anul trecut am fost in sistem de forfetare, anul acesta ca am depasit 5 ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru inchiriere spatiu sarar sarar Buna ziua Inpreuna cu sotia detinem un spatiu pe care l-am inchiriat in anul 2007. In anul 2007 am fost salariat iar din 2008 pana in prezent sunt ... (vezi toată discuția)
Cass pentru venituri din chirii ?? ludo ludo Din L95/2006 art 257 inteleg ca daca un asigurat pensionar care a cedat folosinta unor bunuri este dator cu CASS pe total venituri ( veniturile din ... (vezi toată discuția)