Buna!Va deranjez si eu cu o problema mai delicata.Societate juridica vinde in anul 2000 o masina unei alte societati.Fara contract de vanzare cumparare, insa factureaza pretul.In 2000 legislatia in vigoare obliga vanzatorul sa radieze masina;cu toate acestea societatea vanzatoare nu a radiat-o.Isi recunoaste vina!!!Si pana in prezent plateste impozitul pe acea masina. Are cineva o idee cum as putea sa radiez masina si de la politie si de la taxa si impozite?As vrea sa fac o actiune in constatare negativa pe art.111 C.P.CIV., insa nu stiu daca am sanse.
Daca cineva s-a mai confruntat cu o astfel de problema rog un sfat, un ajutor, cu multumiri anticipate!
Zi cu bucurii!
Multumesc pt ajutor.Insa am mers la Primarie,dar fara nici o sansa. M-au trimis la Politie sa o radiez mai intai.Numai ca la politie am nevoie de certificatul masinii,placute.....pe care bineinteles nu le am caci au fost date cumparatorului.Daca a facut cineva vreodata o actiune in constatare negativa cu privire la aceasta problema, va rog sa imi dati si mie un model.Zi cu bucurii!!
uite actiunea facuta de mine. e de prin 2006. nu am mai studiat legislatia in materie de atunci. repet .. nu m-am ocupat personal de actiune. doar mi-a solicitat un client redactarea ei. de restul se ocupa el ...pt. ca ...zicea el ... a mai facut un prieten de-al lui la fel ...
Judecatoria Sector 6 Bucuresti
Bucureşti, Str. ªtirbei Vodă nr. 115, sector 1
DOMNULE PRESEDINTE
Subsemnata, ..................., domiciliata in Bucuresti, ....................., in calitate de reclamanta,
in contradictoriu cu:
..................., domiciliat in Bucuresti, str. ................................., sector 6, in calitate de parat,
In temeiul art. 112- 114 Cod procedura civila, formulez:
CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA
prin care solicit instantei, ca hotararea ce o va pronunta sa duca la:
- constatarea dreptului de proprietate, in patrimoniul paratului, ........., asupra autovehiculului TV DUBA IROTE RMA cu numar de inmatriculare .............., serie motor ............. si serie sasiu ................
In fapt, in dimineata zilei de duminica, 01.01.1999, m-am deplasat cu autovehiculul TV DUBA IROTE RMA cu numar de inmatriculare ............ in Targul de masini Vitan (actual AutoVit) situat pe sos. Vitan – Barzesti, loc unde se strangeau persoane ce ofereau spre vanzare masini deja folosite (second hand) si loc vizitat de cei ce ar fi interesati de achizitionarea unor astfel de autovehicule. Targul se tinea, ca si in prezent, numai in zilele de duminica, zi in care circulatia pe strada respectiva este oprita.
In acea zi a aparut si paratul – cumparator cu fratele acestuia, au studiat autovehiculul, mi-a pus cateva intrebari despre el (vechime, stare, consum etc) si s-a aratat interesat de achizitionarea lui. Dupa negocierea pretului si stabilirea unui pret comun, am cazut de acord sa-i vand autovehiculul.
Ne-am deplasat la domiciliul meu impreuna cu paratul-cumparator si cu fratele acestuia si am incheiat o chitanta “de mana” (act sub semnatura privata) prin care identificam obiectul vanzarii (autovehiculul), pretul acestuia, si faptul ca paratul mi-a platit 7.000.000 lei vechi din pretul total de 7.500.000 lei vechi stabilit de comun acord. In chitanta scrisa de mine si semnata de ambele parti contractante mai era specificat ca diferenta de 500.000 lei vechi sa mi-o inmaneze paratul-cumparator in termen scurt stabilit de noi atunci cand urma sa ne prezentam pentru semnarea contractului tip de vanzare cumparare in fata organului de politie competent in vederea incheierii contractului in forma prevazuta de HG nr. 610/1992 privind cartea de identitate a vehiculului, astfel incat sa se poate dispune radierea de pe numele meu si inmatricularea/inscrierea autovehiculului la organele de politie pe numele cumparatorului, ca detinator si proprietar al lui.
Paratul-cumparator mi-a lasat scris pe chitanta sub semnatura privata numarul de telefon al acestuia pentru a putea tine legatura si sa stabilim data cu privire la aceasta intalnire ulterioara in fata organelor competente de politie.
De fiecare data cumparatorul gasea scuze pentru a nu ne intalni sau de multe ori nu raspundea nimeni la telefon. In cele din urma m-am deplasat si la domiciliul acestuia pe care il aveam scris in chitanta “de mana”, adresa luata din buletinul de identitatea al acestuia. Nu a raspuns nimeni la usa. Am repetat actiunea dar fara vreun folos.
Anii au trecut dar paratul-cumparator nu a mai fost de gasit. Nu am de reprosat acestuia ca nu mi-a platit restul de pret. Dar macar sa ne intalnim pentru a putea si el sa intre in legalitate cu masina si sa nu mai trebuiasca sa platesc si de acum inainte impozit la stat pentru ea.
De peste 10 ani platesc impozit la stat pentru autovehicul cu toate ca nu ma folosesc de masina in nici un fel. Nu am sa cer instantei sa-l oblige pe parat sa-mi inapoieze anii platiti in locul lui. Doresc sa nu mai platesc acest impozit si pe viitor.
Consider ca vanzarea-cumpararea acestui autovehicul este valabil incheiata si astfel transferul proprietatii a operat odata cu stabilirea acordului de vointa (solo consensu) si determinarea pretului, fara indeplinirea vreunei formalitati si fara remiterea lucrului vandut si a pretului, adica inca din momentul incheierii contractului , conform cu articolul 1295 din codul civil care statueaza ca “vinderea este perfecta între părţi şi proprietatea este de drept strămutată la cumpărător, în privinţa vânzătorului, îndată ce părţile s-au învoit asupra lucrului şi asupra preţului, deşi lucrul încă nu se va fi predat şi preţul încă nu se va fi numărat ”. Cu atat mai mult vinderea, in cazul meu, este perfecta deoarece pretul a fost platit si lucrul remis ( cu titlu de exemplu - TMB, s. a IV-a, dec. nr. 1301/1993 si nr. 1084/1993, in Culegere TMB 1993-1997, pg. 52-53).
Pe cale de consecinta, va rog sa-mi admiteti cererea de chemare in judecata, sa constatati ca a operat vanzarea autovehiculului TV DUBA IROTE RMA cu numar de inmatriculare......., serie motor ......si serie sasiu ........., si, deci ca paratul-cumparator este proprietar, astfel incat, in baza hotararii judecatoresti sa pot cere radierea autovehicului de pe numele meu si inscrierea lui pe numele dobanditorului (paratului – cumparator) la organele de politie si organele financiare.
In temeiul art. 242 pct. (2) din codul de procedura civila va rog sa judecati cauza si in eventuala mea lipsa.
In drept, art. 1250 cod civil, art. 109, art. 111, art. 112-114 si art. cod de procedura civila, Hotărârii Guvernului nr.610/1992 privind cartea de identitate a vehiculului si Ordonanta nr.35 din 14 iulie 2005
pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere şi eliberarea cărţii de identitate a acestora, în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România
Probatoriu: inscrisuri (172-176 cod proc. civ.)
Cu deosebita consideratie,
.................................................
Multumesc tare mult!Actiunea in constatare este negativa atunci cand se constata inexistenta unui drept,in cazul societatii mele, inexistenta dreptului de proprietate asupra respectivului autoturism.Actiunea pe care mi-ai trimis-o imi este de mare ajutor.Succese si multe bucurii!!