avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ascesiune prin uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ascesiune prin uzucapiune

cine stie de ce este nevoie pentru a intra in posesia unui titlu de proprietate pe o casa care a fost construita in 1950 fara autorizatie de constructie, pe un teren cumparat cu acte in regula pentru care exista documente.Cine ar trebuie chemat in istanta? Primaria Municipiului Bucuresti sau Primaria de sector?
Inteleg ca e vorba despre o casa neintabulata de 60 de ani. Trebuie sa luati legatura cu un expert in cadastru autorizat, care sa faca masuratorile necesare, si sa cereti intabularea in baza documentatiei cadastrale, care atesta faptul ca pe terenul dvs. este edificata o constructie, datand din 1950. Nu e caz de proces; pur si simplu casa vi s-a transmis impreuna cu terenul. La descrierea imobilului, in Cf se va opera modificarea corespunzatoare - din "teren..." in "teren cu casa".
Daca sunteti proprietarul tabular al terenului, cel mai simplu si mai ieftin este sa se faca notarea constructiei in C.F.
In ce baza? Inscrierile in CF trebguie sa aiba un act la baza.
In acest caz se poate face atat uzucapiune, dar si accesiune imobiliara. Proprietarul poate alege. Daca a contruit casa proprietarul terenului, accesiunea e solutia corecta.
E nevoie de o actiune in instanta, martori. Cam asta, in mare.
AVLIL a scris:

In ce baza? Inscrierile in CF trebguie sa aiba un act la baza.
In acest caz se poate face atat uzucapiune, dar si accesiune imobiliara. Proprietarul poate alege. Daca a contruit casa proprietarul terenului, accesiunea e solutia corecta.
E nevoie de o actiune in instanta, martori. Cam asta, in mare.

Actul care sta la baza inscrierii este chiar documentatia intocmita de expertul cadastral. Dupa parerea mea nu este nevoie de nici un proces. Cu cine sa te judeci si pentru ce? Accesiunea se poate invoca nu numai in cadrul unui proces.
Te judeci cu cel care ti-a vandut pamantul; astfel, tu ai acte pe pamant, dar nu si pe casa. Oricand poate veni fostul proprietar sa arate ca ti-a vandut numai terenul, nu si casa acre era pe acel teren, construita de el. Or, tu invoci ca esti constructor pe terenul propriu.

Acum, referitor la masuratori cadastrale: daca vine exzpertul sa masoare si intreaba in ce baza ai acea casa, tu zici: asa!, nu prea vad cum sa-ti inscrii casa in CF. Caci masuratoarea nu tine loc de act de proprietate, or la baza inscrierii in CF trebuie sa existe un act de proprietate, asa cum spune legea 7.
Mai mult, daca pot aparea probleme cand imobilul e + sau - 10%, crezi ca nu apar probleme cand... e + 100% fata de acte?
Eu nu vad cum, dar daca spuneti voi, poate omul da bani pe masuratori si ne spune aici ce si cum. Apoi, oare cum va vinde el casa intabulata in CF? Asa, fara acte?
Daca masuratorile ar tine loc de act de proprietate, cine ar mai solicita autorizatie de construire?
Ma indoiesc serios.

Poate vine autorul topicului si ne spune de unde a aflat ca trebuie accesiune. Nu m-as mira sa stie chiar de la vreun topograf.

Alte discuții în legătură

Modificare locuinta satprema satprema Buna ziua. Eu am cumparat o casa veche la tara si as vrea sa o prelungesc construind inca o camera. Am nevoie de autorizatie de la primarie pentru aceasta? Si ... (vezi toată discuția)
Refuz intabulare pt. constructie fara autorizatie - accesiune ? loki loki in urma cu cativa ani am cumparat un teren, pe care se incepuse o constructie, fara ca proprietarii sa fi avut autorizatie de constructie. in contractul de ... (vezi toată discuția)
Intabulare cladire Oana  Tudor Oana Tudor Am o problema si nu reusesc sa ii gasesc soluţia. Societatea a cumparat de la alta societate o magazie (nu si terenul aferent). Această tranzacţie ca sa ii ... (vezi toată discuția)