avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intabulare cladire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intabulare cladire

Am o problema si nu reusesc sa ii gasesc soluţia.
Societatea a cumparat de la alta societate o magazie (nu si terenul aferent). Această tranzacţie ca sa ii spun asa s-a facut in 2002 fără acte - nici autentice, nici sub semnatura privata - s-a emis doar o factura incasandu-se pretul. Societatea vânzătoarea, la randul ei, a obţinut magazia in acelaşi mod, având şi ea doar o factura.
Cladirea nu a fost intabulata niciodata.
După 5 ani, societatea cumparatoare obţine proprietatea asupra terenului de sub magazie pe care şi-o intabuleaza.
Intrebarea mea este: pot sa-mi intabulez si daca da, cum, cladirea de pe teren in condiţiile in care eu nu am nici un act de proprietate pe ea ci doar o factura? Pe documentatia cadastrala a terenului aferent apare ca exista o constructie pe el dar atat.
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 09:53, 19 Octombrie 2009
Anasiia a scris:
Societatea a cumparat de la alta societate o magazie (nu si terenul aferent). Această tranzacţie ca sa ii spun asa s-a facut in 2002 fără acte - nici autentice, nici sub semnatura privata - s-a emis doar o factura, incasandu-se pretul.
Societatea vânzătoarea, la randul ei, a obţinut magazia in acelaşi mod, având şi ea doar o factura.
Cladirea nu a fost intabulata niciodata.
După 5 ani, societatea cumparatoare obţine proprietatea asupra terenului de sub magazie pe care şi-o intabuleaza.
Intrebarea: pot sa-mi intabulez si daca da, cum, cladirea de pe teren in condiţiile in care eu nu am nici un act de proprietate pe ea ci doar o factura? Pe documentatia cadastrala a terenului aferent apare ca exista o constructie pe el dar atat.

Buna ziua
Opinia mea este ca solutia problemei Dvs. este intoducerea unei actiuni in instanta pentru "accesiune imobiliara".
Pe baza faptului ca sunteti proprietarul terenului, pe baza inscrisurilor detinute care demonstreaza ca sunteti cumparator de buna-credinta a cladirii si totodata, cu o Expertiza tehnica doveditoare a situatiei de fapt, instanta poate pronunta o hotarare prin care sa constate dreptul Dvs. de proprietate asupra cladirii.
Cu aceasta hotarare, care constituie un titlu de proprietate, se poate face intabularea in CF
Cu stima,
Expert judiciar Eugen Marcov
Ca o opinie doar , in temeiul dreptului de accesiune, lucrul accesoriu, magazia se , uneste cu lucrul principal-terenul .,,Proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ce produce lucrul si asupra tot ce se uneste, ca accesoriu, cu lucrul, intr-un mod natural sau artificial,,. tinand cont de acest principiu , eu cred ca detineti proprietatea si a magaziei si nu ar trebui sa intampinati probleme in a o intabula, poate doar sa mai faceti si o schita detaliata a acestei constructii.
~ Conținut șters la cerere ~
Inteleg ca ati devenit proprietar asupra terenului. In situatia asta rezolvarea problemei intabularii constructiei devine deja mai simpla. Desigur, dupa cum spunea si altcineva, prin instanta ar merge fie pe calea accesiunii fie pur si simplu pe constatarea existentei constructiei pe teren. Dar aveti totodata si posibilitatea rezolvarii pe cale administrativa a problemei. Daca primaria in a carei raza de activitate se afla constructia va elibereaza un certificat de atestare a existentei constructiei pe teren, acesta este actul care sta la baza inscrierii constructiei in cartea funciara. Desigur, el trebuie insotit si de o documentatie cadastrala de edificare intocmita de o persoana autorizata sa execute lucrari de cadastru.
legally a scris:
Ca o opinie doar, in temeiul dreptului de accesiune, lucrul accesoriu, magazia se , uneste cu lucrul principal-terenul .,,Proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ce produce lucrul si asupra tot ce se uneste, ca accesoriu, cu lucrul, intr-un mod natural sau artificial,,. tinand cont de acest principiu , eu cred ca detineti proprietatea si a magaziei si nu ar trebui sa intampinati probleme in a o intabula, poate doar sa mai faceti si o schita detaliata a acestei constructii.

Buna ziua,
1.
Stimate Dle @jurist Clement,
Cred ca din cauza datelor insuficente furnizate de utilizator, s-ar putea, eventual, intelege ca "magazie" este o constructie provizorie.
Totusi, la fel de bine s-ar putea ca "magazie" sa fie o constructie definitiva.
In ambele cazuri, cred ca actiunea de accesiune imobiliara este absolut necesar a fi promovata in instanta. Numai Instanta, pe baza principiului enuntat de Dvs. si a prev. din C.Civ. poate da o hotarare prin care stabileste de fapt si de drept cine este proprietarul lucrului accesoriu terenului ("magazia").
In alta ordine de idei, fiind un drept real, dreptul de proprietate trebuie sa fie bine caracterizat, astfel ca Expertiza tehnica-constructii este obligatorie, pentru a arata concret dimensiunile si caracteristicile cladirii.

2.
ione_scu a scris:
Dar aveti totodata si posibilitatea rezolvarii pe cale administrativa a problemei. Daca primaria in a carei raza de activitate se afla constructia va elibereaza un certificat de atestare a existentei constructiei pe teren, acesta este actul care sta la baza inscrierii constructiei in cartea funciara. Desigur, el trebuie insotit si de o documentatie cadastrala de edificare intocmita de o persoana autorizata sa execute lucrari de cadastru.

Dle. @ione_scu,
Nu am auzit de acest procedeu dar nu cred ca o certificare administrativa poate sa nasca un drept real ca cel de proprietate.Existenta constructiei pe teren nu duce automat si la dreptul de proprietate asupra ei.
Certificatul de care faceti vorbire poate, cel mult, sa se constituie intr-un mijloc de proba, impreuna cu o expertiza tehnica-constructii (nu topo; poate chiar amandoua impreuna), in cadrul actiunii de accesiune imobiliara.
Toate cele bune
Expert judiciar Eugen Marcov




Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Octombrie 2009
legalmgm, utilizator

Alte discuții în legătură

Intabulare incerta mihaela_let mihaela_let Buna ziua. Am sa va rog sa ma lamuriti si pe mine in 2 privinte: 1. Am depus actele pt cadastru si intabulare(cadastru facut de un expert cadastral), dar ... (vezi toată discuția)
Intabulare casa ili47 ili47 Exista conventie intre doi parteneri,unul are terenul si tot pe numele lui s-a aprobat autorizatia de a construi 3 case. partenerul al doilea a finantat ... (vezi toată discuția)
Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)