legally a scris:
Ca o opinie doar, in temeiul dreptului de accesiune, lucrul accesoriu, magazia se , uneste cu lucrul principal-terenul .,,Proprietatea unui lucru mobil sau imobil da drept asupra tot ce produce lucrul si asupra tot ce se uneste, ca accesoriu, cu lucrul, intr-un mod natural sau artificial,,. tinand cont de acest principiu , eu cred ca detineti proprietatea si a magaziei si nu ar trebui sa intampinati probleme in a o intabula, poate doar sa mai faceti si o schita detaliata a acestei constructii.
Buna ziua,
1.
Stimate Dle @jurist Clement,
Cred ca din cauza datelor insuficente furnizate de utilizator, s-ar putea, eventual, intelege ca "magazie" este o constructie provizorie.
Totusi, la fel de bine s-ar putea ca "magazie" sa fie o constructie definitiva.
In ambele cazuri, cred ca actiunea de accesiune imobiliara este absolut necesar a fi promovata in instanta. Numai Instanta, pe baza principiului enuntat de Dvs. si a prev. din C.Civ. poate da o hotarare prin care stabileste de fapt si de drept cine este proprietarul lucrului accesoriu terenului ("magazia").
In alta ordine de idei, fiind un drept real, dreptul de proprietate trebuie sa fie bine caracterizat, astfel ca Expertiza tehnica-constructii este obligatorie, pentru a arata concret dimensiunile si caracteristicile cladirii.
2.
ione_scu a scris:
Dar aveti totodata si posibilitatea rezolvarii pe cale administrativa a problemei. Daca primaria in a carei raza de activitate se afla constructia va elibereaza un certificat de atestare a existentei constructiei pe teren, acesta este actul care sta la baza inscrierii constructiei in cartea funciara. Desigur, el trebuie insotit si de o documentatie cadastrala de edificare intocmita de o persoana autorizata sa execute lucrari de cadastru.
Dle. @ione_scu,
Nu am auzit de acest procedeu dar nu cred ca o certificare administrativa poate sa nasca un drept real ca cel de proprietate.Existenta constructiei pe teren nu duce automat si la dreptul de proprietate asupra ei.
Certificatul de care faceti vorbire poate, cel mult, sa se constituie intr-un mijloc de proba, impreuna cu o expertiza tehnica-constructii (nu topo; poate chiar amandoua impreuna), in cadrul actiunii de accesiune imobiliara.
Toate cele bune
Expert judiciar Eugen Marcov