avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... 6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client) - drepturi de proprietate intelectuala?

Buna, am o nelamurire daca eu ca PFA cu acest cod caen realizez programe la cererea/specificatiile clientului mai poate fi vorba cum ca eu as avea drept de proprietate intelectuala asupra programelor realizate?

Se pare ca cei de la finante Bacau considera aceasta activitate ca fiind de fapt comercializarea de drepturi de proprietate intelectuala si nicidecum de prestari de servicii. Ca prestari de servicii ramii la norma de venit, daca comercializezi drepturile de proprietate intelectuala te trec la real aici e miza acestei incadrari.
Normele din codul fiscal spun ca

7. (10) In sensul art. 129 din Codul fiscal, sunt considerate prestari de servicii urmatoarele:
...
c) furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar si in cazul in care programul software este furnizat pe discheta sau pe un alt purtator de date. Programul software personalizat reprezinta orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clientilor, conform cerintelor exprimate de acestia.
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 23:42, 13 Ianuarie 2011
Consider ca sunt in eroare cei de la finante. Chiar daca realizarea de soft se realizeaza la cererea clientului nu inseamna neaparat si ca drepturile patrimoniale de autor se transfera la client. Dvs ca si realizator puteti ramane titular al acestor drepturi patrimoniale de autor si sa transferati clientului doar un drept de folosinta exclusiva sau neexclusiva- depinde si de modul in care este redactat contractul dintre dvs si client.

Mai mult consider ca si daca ati transfera drepturile patrimoniale de autor clientului tot nu putem vorbi in mod necesar de comert cu aceste drepturi. In OG 25/2006 este clar definita comercializarea de programe informatice ca fiind" vanzarea originalului sau copiilor unui program in forma tangibila", or simpla transmitere a codurilor sursa catre client nu inseamna vanzare a unui program in forma "tangibila"
Mai mult Codul fiscal prin prevederile invocate de dvs intareste ideea ca atat timp cat softul este personalizat ( creat la cererea clientului) activitatea este considerata de prestari servicii.
Am inteles ca ministerul finantelor angaja maturatori folosindu-se de drepturi de autor, acum ar fi dubios sa treaca dintr-o extrema in alta, si sa ne treaca pe toti la drepturi de autor / proprietate intelectuala.

In contract e mentional ca drepturile de autor apartin firmei cu care am contractul, e produs soft facut dupa specificatiile lor, ei imi spun ce tema sa folosesc(culori, butoane) eu doar implementez dupa specificatiile lor. Sa inteleg ca prin clauza asta eu vand de fapt drept patrimonial?!? Vand ceva ce nu-i al meu din start?

Daca cineva are o idee si angajeaza pe altcineva sa o implementeze are cel ce implementeaza idea drept de proprietate intelectuala asupra ideii?

Pe langa asta ma folosesc de programe free de pe internet (librarii de imagine, arhivatoare). E chestie de matematica, despre ce creatie poate fi vorba sa nu mai zic ca nu sunt chestii stiintifice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor aplicatie - prestatorul sau beneficiarul? mishhha mishhha Buna ziua! Am cateva intrebari (nedumeriri), si anume: 1.Cine detine drepturile de autor asupra unei aplicatii realizata pentru Iphone, Ipod? (firma care a ... (vezi toată discuția)
Clauze contract drepturi de autor vs prestari servicii Popu Popu Buna, daca un PFA IT are un contract cu o firma si in contract este specificat una din variantele de mai jos: a. Toate drepturile de autor asupra produselor ... (vezi toată discuția)
Dr de proprietate intelectual nicoga nicoga intr-un contract am precizat ca se transfera neexclusiv dr. de proprietate intelectuala cu privire la continutul unui dosar in care se afla si descrierea unui ... (vezi toată discuția)