avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inlaturarea indirecta a fratelui de la mostenirea unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inlaturarea indirecta a fratelui de la mostenirea unui apartament

Am si eu o problema: parintii mei vor sa se mute de la 3 cam la 2 cam datorita costurilor mari de intretinere. Ei vor sa vinda apartamentul lor de 3 cam si cu banii sa cumpere altul de 2 camere pe numele meu. Mentionez ca am un frate. Totodata ei vor sa-si asigure dreptul de folosinta pe durata vietii lor si doresc ca mie sa-mi ramina apartamentul deoarece fratele meu a fost toata viata nepoliticos si neserios cu ei. Ce sa se faca ca ei sa aiba dreptul de folosinta pe durata vietii si fratele meu sa nu poata avea pretentii la moartea lor? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:27, 8 Aprilie 2008
Parerea mea ar fi incheierea unui contract de vinzare cumparare, cu clauza de intretinere, intre tine si parintii tai. Se inscrie in favoarea parintilor dreptul de uzufruct viager.Contractul de vinzare cumparare se incheie in forma autentica.
orca a scris:

Parerea mea ar fi incheierea unui contract de vinzare cumparare, cu clauza de intretinere, intre tine si parintii tai. Se inscrie in favoarea parintilor dreptul de uzufruct viager.Contractul de vinzare cumparare se incheie in forma autentica.
Ei vor vinde apartamentul unei alte persoane si apoi banii luati vor sa ia un alt apartament cu 2 cam dar sa-l treaca pe numele meu.cum sa sa faca act de vinzare cumparare ca nu inteleg. ei vor oricum sa vinda apartamentul sa se mute la unul mai mic si apoi banii luati sa mi-i dea mie sa luam un alt apartament pe numele meu dar nu stiu cum sa-mi faca act de donatie si eu apoi sa cumpar un alt apartament de 2 cam si sa-i trec pe ei cu drept de folosinta?cum e mai bine?
orca a scris:

Intretinerea si uzufructul nu sunt acelasi lucru. In fond, dreptul la intretinere e un drept de creanta, iar uzufructul e un drept real, si nu au legatura intre ele. Apoi, asupra formei autentice se pot purta diverse discutii, dar n-o sa incep aici.

Bun, sa clarificam putin situatia. ACUM, parintii au un apartament de 3 camere, iar SCOPUL este sa instraineze acest apartament si sa cumperi tu cu banii repesctivi un apartament de 2 camere, in care sa locuiasca ei.
In acest caz, vor fi 2 contracte de vanzare cumparare: 1 prin care vand apartamentul actual, si 2 prin care tu cumperi noul apartament. Nu te complica si cu vreo donatie la mijloc, nu merita.

La momentul achizitiei celui de-al doilea apartament, va trebui sa stabiliti ce drepturi vor avea parintii. Posibilitatile sunt:
1) UZUFRUCT, care e un dezmembramant al dreptului de proprietate, cum spuneam si mai sus un drept real care se inscrie in cartea funciara si care are ca urmare faptul ca tu nu vei putea folosi apartamentul pana la termenul stipulat, sau in lipsa vreunui termen, pana cand ultimul dintre parinti moare. Este o metoda sigura in ceea ce priveste asigurarea folosintei spatiului, dar nu implica si vreo obligatie de intretinere din partea ta (mancare, medicamente, orice).

2) INTRETINERE, care nu constituie un drept real si nu e in niciun fel legata de folosinta unui anumit bun de catre intretinut. Adica exista obligatie de intretinere si daca ei iti dau banii de apartament, iar in schimb tu te obligi sa ii intretii ei mutandu-se la tara. Obligatia de intretinere se poate cumula si cu asigurarea folosintei apartamentului nou, insa trebuie stipulat expres.

Orice forma ati alege, drepturile constituite in favoarea parintilor vor trebui prevazute intr-un act separat de contractul de vanzare-cumparare.
Andreea Lisievici a scris:

orca a scris:

Intretinerea si uzufructul nu sunt acelasi lucru. In fond, dreptul la intretinere e un drept de creanta, iar uzufructul e un drept real, si nu au legatura intre ele. Apoi, asupra formei autentice se pot purta diverse discutii, dar n-o sa incep aici.

Bun, sa clarificam putin situatia. ACUM, parintii au un apartament de 3 camere, iar SCOPUL este sa instraineze acest apartament si sa cumperi tu cu banii repesctivi un apartament de 2 camere, in care sa locuiasca ei.
In acest caz, vor fi 2 contracte de vanzare cumparare: 1 prin care vand apartamentul actual, si 2 prin care tu cumperi noul apartament. Nu te complica si cu vreo donatie la mijloc, nu merita.

La momentul achizitiei celui de-al doilea apartament, va trebui sa stabiliti ce drepturi vor avea parintii. Posibilitatile sunt:
1) UZUFRUCT, care e un dezmembramant al dreptului de proprietate, cum spuneam si mai sus un drept real care se inscrie in cartea funciara si care are ca urmare faptul ca tu nu vei putea folosi apartamentul pana la termenul stipulat, sau in lipsa vreunui termen, pana cand ultimul dintre parinti moare. Este o metoda sigura in ceea ce priveste asigurarea folosintei spatiului, dar nu implica si vreo obligatie de intretinere din partea ta (mancare, medicamente, orice).

2) INTRETINERE, care nu constituie un drept real si nu e in niciun fel legata de folosinta unui anumit bun de catre intretinut. Adica exista obligatie de intretinere si daca ei iti dau banii de apartament, iar in schimb tu te obligi sa ii intretii ei mutandu-se la tara. Obligatia de intretinere se poate cumula si cu asigurarea folosintei apartamentului nou, insa trebuie stipulat expres.

Orice forma ati alege, drepturile constituite in favoarea parintilor vor trebui prevazute intr-un act separat de contractul de vanzare-cumparare.
Care forma e mai greu de atacat de catre fratele meu?dar daca ei vind aprtamentul apoi eu cumpar unul de 2 camere fara ca numele lor sa apara in contract,doar pe numele meu ma va ajuta mai tarziu? ei vor sa faca cumva sa-mi lase doar mie noul apartament de 2 cam fara ca fratele meu sa poata avea vreun fel de pretentii la moartea lor daca acest nou imobil este doar pe numele meu. pot sa fac cumpararea noului imobil pe numele meu doar si cum ma va ajuta aceasta daca fratele meu va avea pretentii?

marian_moldovan a scris:
Care forma e mai greu de atacat de catre fratele meu?

Niciuna nu e mai usor sau mai greu de atacat. Pentru parintii dvs cel mai bine ar fi o combinatie, si uzufruct si intretinere.

dar daca ei vind aprtamentul apoi eu cumpar unul de 2 camere fara ca numele lor sa apara in contract,doar pe numele meu ma va ajuta mai tarziu?

Este foarte important ca al doilea apartament sa fie numai pe numele tau, intrucat in acest caz fratele nu mai are ce mosteni din apartament. Fratele ar putea incerca sa dovedeasca faptul ca banii pt apartamentul al doilea sunt o donatie catre dvs, dar sansele sunt foarte slabe, trebuie sa probeze, plus ca uzufructul si intretinerea sunt sarcini care ar diminua valoarea donatiei. Nu vreau sa intru in detalii prea tehnice, ideea e ca nu ii dau sanse.

ei vor sa faca cumva sa-mi lase doar mie noul apartament de 2 cam fara ca fratele meu sa poata avea vreun fel de pretentii la moartea lor daca acest nou imobil este doar pe numele meu. pot sa fac cumpararea noului imobil pe numele meu doar si cum ma va ajuta aceasta daca fratele meu va avea pretentii?

Desigur ca noul apartament trebuie cumparat numai de dvs, altfel situatia se complica intrucat legea instituie o cota minima din mostenire care revine fiecarui copil. Trebuie deci inlaturat apartamentul din mostenire, ceea ce inseamna ca parintii nu pot figura ca proprietari.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare sau testament? ContSters308077 ContSters308077 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea problema: - parintii mei vor sa imi lase mie apartamentul dar nu stiu ce contract ar fi bun si fara sa avem probleme ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)