avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 210 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... URGENT!-COMISIE DISCIPLINARA OSTILA!Am dreptul la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

URGENT!-COMISIE DISCIPLINARA OSTILA!Am dreptul la OBSERVATOR NEUTRU?

Astazi, dupa 30 de zile de asteptare, sunt iar chemata in fata Comisiei Disciplinare pentru "confruntarea partilor".Am fost reclamata de un coleg (barbat:-/)ca l-as fi amenintat cu moartea:O prin telefon. Acum 30 de zile am fost chemata, hartuita de Comisia din care face parte si un prieten de familie de al individului .Martorii chemati de el nu au confirmat aberatia. Pentru a nu mai trece si astazi iar prin hartuirea Comisiei+jurist, si pentru a ma asigura ca nu fac modificari in PV incheiat si pentru a nu-mi pune in carca cine stie ce (sunt 5 impotriva la 1) cine poate sta ca Observator neutru langa mine avand in vedere ca nu sunt membru de sindicat?
Cel mai recent răspuns: Ion Domilescu , Consilier juridic 01:06, 9 Aprilie 2008
Aveti dreptul de a merge insotit de un avocat.
Conform art. 267(4) din Codul Muncii, ar parea ca dreptul salariatului de a fi asistat pe parcursul cercetarii disciplinare este limitat. Astfel, conform alin (4)" În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este." Totusi, eu cred ca nu trebuie sa pierdem din vedere art. 17 alin (4indice1) conform caruia "La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă, oricare dintre părţi poate fi asistată de terţi, conform propriei opţiuni". Deci, din punctul meu de vedere, puteti linistit sa fiti asistat de oricine, inclusiv un avocat, si nu ca observator neutru, ci ca sustinator al dvs. Se intampla si in practica! Ar fi bine daca ati putea apela la un avocat, le-ar mai taia din avantul abuziv!

In ceea ce priveste comisia de cercetare disciplinara, aceasta trebuie sa contina un observator conform art. 75 din CCMN. Astfel "Pentru cercetarea abaterii disciplinare şi propunerea sancţiunii, angajatorul constituie o comisie. Din comisie va face parte fără drept de vot, în calitate de observator, şi un reprezentant al organizaţiei sindicale al cărei membru este salariatul cercetat.". Daca nu exista sindicat la nivelul unitatii, in calitate de observator ar trebui sa participe unul dintre reprezentantii salariatilor.

Toate cele bune!
Desi in Codul Muncii este prevazut ca in cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este, eu cred ca poti apela si la o alta persoana care sa te asiste, in afara unui membru de sindicat.
In acord cu cele spuse de cvm, consider si eu ca puteti fi asistat de un avocat care sa aiba mai mult decat un rol decorativ.

E adevarat ca s-au purtat discutii in contradictoriu pe acest aspect, dar punctul meu de vedere este urmatorul:

Daca salariatul poate fi asistat de un reprezentant al sindicatului si daca reprezentantul sindicatului (legea nu zice membru) poate fi la fel de bine un avocat ales de sindicat in baza art 28 din Legea Sindicatelor, atunci, nu exista nici o ratiune pentru care un NEmembru de sindicat sa nu poata beneficia la randul sau de un avocat ales.
Eu zic ca, oricum am incerca sa motivam o solutie contrara, ajungem inevitabil la o discriminare. Daca principiul este acela ca nimeni nu poate fi obligat sa faca parte dintr-o organizatie sindicala, inseamna ca nimeni nu poate fi sanctionat cu o ... lipsa de aparare in fata unei comisii disciplinare perntru motivul ca nu e membru de sindicat.

In masura in care nu s-ar permite prezenta avocatului ales de dvs. in fata acestei Comisii eu as cere sa se consemneze ca nu inteleg sa declar nimic atata timp cat mi se refuza dreptul de aparare.
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
romascanu, moderator
SI INCA O MARE RUGAMINTE! Candm-am prezentat in fata Comisiei in data de 14.03, am vrut sa se consemneze faptul ca recuz unul din membrii Comisiei (prietenul reclamantului). Dar nu asta este importan. IMPORTANT ESTE CA MIE NU MI S-A DAT SA SEMNEZ NICI UN PROCES VERBAL ! Pe acel proces verbal nu trebuia sa fie si semnatura mea? Cum altfel garatez ca acolo nu s-au scris prostii? Astazi la fel, nu se intocmest un proces verbal la sfarsit? Nu trebuie sa-l semnez?
Ajutati-ma!
In ceea ce priveste avocatul, nu esxista posibilitatea de a fi dat afara de Comisie? Pe motivul ca sunt proleme de ordin intern?

Alte discuții în legătură

Un drept transformat in obligatie roberto27 roberto27 Conform procedurilor interne si conform legii, un angajat [b]are dreptul[/b] sa fie asistat de reprezentantul angajatilor cand este cercetat disciplinar. Din ... (vezi toată discuția)
Comisie disciplina Marius_wym Marius_wym Buna ziua, as avea o întrebare, am fost chemat in comisie luni la ora 14, dar decizia am primit-o vinerea la 21, cum as putea sa ma mai pregătesc cu ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara elagrosu elagrosu va rog sa-mi spuneti daca pot solicita sa fiu asista de avocat pe parcursul cercetarii disciplinare ? (vezi toată discuția)