avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... URGENT!-COMISIE DISCIPLINARA OSTILA!Am dreptul la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

URGENT!-COMISIE DISCIPLINARA OSTILA!Am dreptul la OBSERVATOR NEUTRU?

Astazi, dupa 30 de zile de asteptare, sunt iar chemata in fata Comisiei Disciplinare pentru "confruntarea partilor".Am fost reclamata de un coleg (barbat:-/)ca l-as fi amenintat cu moartea:O prin telefon. Acum 30 de zile am fost chemata, hartuita de Comisia din care face parte si un prieten de familie de al individului .Martorii chemati de el nu au confirmat aberatia. Pentru a nu mai trece si astazi iar prin hartuirea Comisiei+jurist, si pentru a ma asigura ca nu fac modificari in PV incheiat si pentru a nu-mi pune in carca cine stie ce (sunt 5 impotriva la 1) cine poate sta ca Observator neutru langa mine avand in vedere ca nu sunt membru de sindicat?
Cel mai recent răspuns: Ion Domilescu , Consilier juridic 01:06, 9 Aprilie 2008
romascanu a scris:

Si in plus fata de argumentele aduse de a-k, DREPTUL salariatului de a fi asistat la cererea sa de un reprezentant al sindicatului nu inlatura DREPTUL la aparare garantat prin Constitutie. Cele doua drepturi nu se exclud.
Pentru acelasi argument (garantarea dreptului la aparare) nu se poate sustine ca enumerarea din art 17 (negocierea, inchierea sau modificarea) ar fi limitativa.


Nu as merge atat de departe. Constitutia este un text prin excelenta mult prea generic pentru a putea fi invocat cu atata usurinta in cazuri atat de particulare. Ea stabileste de fapt o "arhitectura" pentru sistemul juridic din stat, indica "vasele" in care legile "toarna" continutul, dar nu merge mai departe (de ex. nu face definiri - in cazul de fata nu precizeaza la ce se refera prin "drept la aparare" - ex. e vorba de apararea fizica in fata agresiunii sau de apararea juridica? - si cand se aplica - pot sa snopesc in bataie pe cineva pentru a-mi apara onoarea lezata? - [stiu, exemplul e cam fortat, dar nu si de nesustinut :D ]).

"ARTICOLUL 24 - Dreptul la aparare
(1) Dreptul la aparare este garantat.
(2) In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu."

Asa cum reiese din acest text, mai ales tinand cont de alineatul (2), se pare ca dreptul la aparare mentionat priveste apararea intr-un proces, iar cercetarea disciplinara, oricat de mult ar vrea sa semene cu un proces (am auzit de probe, martori, recuzari etc.), nu e. Nu sunt indeplinite cerinte serioase de impartialitate: angajatorul sesizeaza abaterea disciplinara, constituie comisia, da decizia, el fiind parte a disputei - prin analogie, ar fi ca si cum un judecator care are o disputa cu altcineva isi citeaza adversarul, il judeca si il sanctioneaza (romanii aveau o solutie simpla: Nemo iudex in causa sua - nimeni nu poate fi judecator in propria cauza).
Asta sa insemne ca procedura cercetarii disciplinare este una neaparat inechitabila? Nu, este o forma de transfer a povarei deciziei de la o institutie jurisdictionala (instanta, arbitru, mediator etc.) catre cel care are resursele materiale pentru cercetare - angajatorul. Se mai pleaca si de la prezumtia (foarte teoretica la noi) a bunei credinte...

Articolul 17 din Codul muncii contine probabil o scapare (inca insuficient speculata): nu impune o cerinta de calificare pentru tertii care urmeaza a-i asista pe salariati (ex. nu cere sa fie avocati). Astfel, fiind vorba de posibilitatea interventiei unui tert oarecare in raportul de munca, textul de la acest articol nu poate fi interpretat decat limitativ (pentru negociere, incheiere sau modificare), altfel consecinta ar fi ca orice tert poate interveni in privinta oricarui aspect al raportului de munca dintre un salariat si angajatorul sau - o cutie a Pandorei pentru si-asa subredul edificiu juridic romanesc. Plus de asta, textul articolului 17 e greu interpretabil ca fiind exemplificativ (o marca a exemplului lipseste cu desavarsire - ex, "precum si in alte aspecte ale raportului de munca"...).
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
klewos, utilizator
:offtopic:
a_k , am o rugaminte la tine incearca sa editezi mesajele din nou sunt greu de citit ... cu patratele care apar. Multumesc anticipat. :)
Scuze, le scriu de pe un Linux ce are foloseste diacritice commabelow (tastatura standard romaneasca - detalii la www.secarica.ro). Se pare ca nu e chiar atat de standard, totusi...

Multumesc pentru avertizare. Cand voi scrie de pe Linux nu voi mai folosi diacritice :). In masura in care am timp, fac si editarea ceruta.
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
klewos, utilizator
Singura si cea mai buna solutie este justitia.
Nimeni nu va poate ingradi dreptul la aparare si de ce nu,la atac.
In cazul acesta aveti neaparat nevoie de un avocat.
Va dorim succes !
Desi nu se precizeaza care este calitatea salariatului, personal contractual sau functionar public, totusi din referinta continuta in descrierea situatiei - 5 contra 1 - ar rezulta ca procedura implica o abatere savarsita de un functionar public, acolo comisia e organ colegial (3 persoane dupa noua reglementare, 5 dupa vechea) fiindu-i atunci aplicabile dispozitiile lui HG nr 1344/2007 si mai departe nelimitandu-i-se dreptul de a fi asistat de avocat sau de a cere prezenta presei la audieri. Nu va speriati, orice act neadus spre semnare, cand trebuia semnat, e un viciu de procedura care va profita. Va sfatuiesc, daca aveti motive intemeiate de a banui ca membrii comisiei si-au pierdut obiectivitatea in procedura cercetarii abaterii sesizate, sa formulati in scris o sesizare impotriva lor pentru modul in care isi indeplinesc atributiile. Sesizarea astfel formulata determina suspendarea celui sesizat. Nu in cele din urma faptele acestora pot constitui abuz in seviciu contra intereselor persoanelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un drept transformat in obligatie roberto27 roberto27 Conform procedurilor interne si conform legii, un angajat [b]are dreptul[/b] sa fie asistat de reprezentantul angajatilor cand este cercetat disciplinar. Din ... (vezi toată discuția)
Comisie disciplina Marius_wym Marius_wym Buna ziua, as avea o întrebare, am fost chemat in comisie luni la ora 14, dar decizia am primit-o vinerea la 21, cum as putea sa ma mai pregătesc cu ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara elagrosu elagrosu va rog sa-mi spuneti daca pot solicita sa fiu asista de avocat pe parcursul cercetarii disciplinare ? (vezi toată discuția)