avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune.

Buna seara! Am si eu o intrebare. Se poate obtine prin notariat un document prin care sa ateste ca o parte dintr-o locuinta(casa) este cedata de proprietar, respectiv bunic, unui urmas, respectiv nepot, fara a se mai intocmi alte acte? Acel act se poate contesta in instanta? Mai multe detalii: locuinta nu are intabularea facuta; proprietarul are 2 copii (nu locuiesc in acel loc).

O ultima intrebare: ce documente sunt necesare pt intocmirea "actelor" pe casa, pt un succesor.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: sd2010 , utilizator 22:56, 13 Ianuarie 2011
Nu puteti obtine un astfel de act. Daca bunicul mai e in viata (nu rezulta din mesaj) poate sa va faca contract de vanzare cumparare pe partea sa din imobil. Daca nu mai e in viata atunci nu mai puteti face nimic, imobilul va reveni celor 2 copii ai sai, chiar daca nu locuiesc acolo. Ei pot sa va vanda imobilul, sau, daca renunta amandoi la mostenire, imobilul poate reveni nepotilor bunicului.
Se poate face un act de vânzare, întreținere, donație, dar nu exista acte care sa ateste, ci acte prin care sa se transfere dreptul de proprietate.
Documentul la care faceți referire poate fi doar un act translativ al dreptului de proprietate între vii, dacă bunicul e în viață, ori o dezbatere succesorală, în cazul în care proprietarul este decedat, prin care bunurile aflate în patrimoniul său se transmit persoanelor în viață, respectiv moștenitorilor. Dacă bunicul e decedat vorbim despre succesiune. Aceasta se poate face chiar dacă imobilul nu e întabulat. Pe bunic îl moștenesc copiii lui. Dacă nu e decedat atunci trebuie întabulat apoi se poate înstrăina către nepot prin vânzare, donație, întreținere.

Pentru succesiune aveți nevoie de toate actele de stare civilă ale defunctului și moștenitorilor acestuia: certificate de deces, naștere, căsătorie, actele de proprietate, certificate de atestare fiscală eliberate de primăria în raza căreia se află situate imobilele, buletine, 2 martori cu buletinele, toți moștenitorii prezenți personal sau reprezentați prin procuri. Cei care nu doresc să moștenească fac declarații de renunțare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire - contestare contract intretinere vydy_remus vydy_remus Buna ziua, Bunicii aveau 3 proprietati: o curte cu 2 case si 2 terenuri (unul de 6000mp si altul de 4000mp). Bunicul a decedat acum 25 de ani iar ... (vezi toată discuția)
Succesiune buna ziua.va rog,un raspuns. pot parintii mei sa-mi ... marinapauna marinapauna Succesiune Buna ziua.Va rog,un raspuns. Pot parintii mei sa-mi faca act de vanzare cumparare pe tot ce au,eu fiind unicul lor copil in viata? Fratele meu,a ... (vezi toată discuția)
Mostenire !!! ContSters110753 ContSters110753 Buna seara !!! Un sfat..un ajutor daca se poate !!! :( Eu locuiesc in casa bunicilor (decedati) din partea mamei....bunicii au avut 4 copii in viata ... (vezi toată discuția)