Buna seara! Am si eu o intrebare. Se poate obtine prin notariat un document prin care sa ateste ca o parte dintr-o locuinta(casa) este cedata de proprietar, respectiv bunic, unui urmas, respectiv nepot, fara a se mai intocmi alte acte? Acel act se poate contesta in instanta? Mai multe detalii: locuinta nu are intabularea facuta; proprietarul are 2 copii (nu locuiesc in acel loc).
O ultima intrebare: ce documente sunt necesare pt intocmirea "actelor" pe casa, pt un succesor.
Nu puteti obtine un astfel de act. Daca bunicul mai e in viata (nu rezulta din mesaj) poate sa va faca contract de vanzare cumparare pe partea sa din imobil. Daca nu mai e in viata atunci nu mai puteti face nimic, imobilul va reveni celor 2 copii ai sai, chiar daca nu locuiesc acolo. Ei pot sa va vanda imobilul, sau, daca renunta amandoi la mostenire, imobilul poate reveni nepotilor bunicului.
Documentul la care faceți referire poate fi doar un act translativ al dreptului de proprietate între vii, dacă bunicul e în viață, ori o dezbatere succesorală, în cazul în care proprietarul este decedat, prin care bunurile aflate în patrimoniul său se transmit persoanelor în viață, respectiv moștenitorilor. Dacă bunicul e decedat vorbim despre succesiune. Aceasta se poate face chiar dacă imobilul nu e întabulat. Pe bunic îl moștenesc copiii lui. Dacă nu e decedat atunci trebuie întabulat apoi se poate înstrăina către nepot prin vânzare, donație, întreținere.
Pentru succesiune aveți nevoie de toate actele de stare civilă ale defunctului și moștenitorilor acestuia: certificate de deces, naștere, căsătorie, actele de proprietate, certificate de atestare fiscală eliberate de primăria în raza căreia se află situate imobilele, buletine, 2 martori cu buletinele, toți moștenitorii prezenți personal sau reprezentați prin procuri. Cei care nu doresc să moștenească fac declarații de renunțare.