avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1139 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA import din UE fara TVA si vinzare in Romania
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

import din UE fara TVA si vinzare in Romania

Buna ziua,
Vreau sa import marfa fara TVA din UE. si sa o vind in R omania.Cum pot evita plata TVA sau cum pot vinde aceasta marfa fara TVA.Sa-mi fac firma neplatitoare de TVA?
Cel mai recent răspuns: ContSters220402 , utilizator 14:28, 16 Octombrie 2011
la import se plateste Tva, sunt si exceptii daca va incadrati, pentru a vinde in romania nu aveti scutire de la TVA decat daca sunteti neplatitor de TVA ,daca va inregistrati neplatitor de tva nu aveti drept de deducere la tva pentru eventualele cumparari pe firma inclusiv import !
Multumesc pentru promptitudine.
Eu import produse care in marea majoritate se adreseaza persoanelor fizice.Daca import produsele ca si firma platitoare de TVA valoarea produsului ajunge in final mare si de asemenea si eu ca firma am de plata valoarea TVAcare creste odata cu adaosul practicat la marfa cumparata fara TVA.Din acasta cauza caut o solutie pentru a vinde acasta marfa numai cu valoarea adaosului practicat.
Va multumesc
in primul rand achizitia produselor din UE nu este un import, ci o achizitie intracomunitara de bunuri si este o mare diferenta.
ca si firma care achizitioneaza astfel de produse aveti doua posibilitati:
A. firma neplatitoare de tva in romania
1. la un plafon de achizitii sub 10.000 euro, se plateste tva in tara furnizorului si nu se mai colecteaza tva in romania la vanzare
2. la un plafon de achizitii > 10.000 euro, firma trebuie sa se inregistreze in scopuri tva pentru achizitii intracomunitare (nu devine platitoare de tva in romania), primeste marfa fara tva din tara furnizorului, plateste tva 24% in romania aferenta achizitiei si nu colecteaza tva la vanzarea produselor.

B. firma platitoare de tva in romania - primeste bunurile fara tva din tara furnizorului, inregistreaza taxare inversa, deci nu plateste tva in romania pentru achizitie si este obligata sa colecteze, sa plateasca tva la vanzare, pe toata valoarea, nu numai pe adaos.
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns.
Plafonul de achizitii este pentru un an calendaristic si pina in ce suma din punct al vinzarii pot fi neplatitor de TVA
plafonul pentru achizitii este de 10.000 euro (34.000 lei) pentru un an calendaristic.
plafonul pentru vanzari este de 35.000 euro (119.000 lei) - pt neplatitor tva

Alte discuții în legătură

Trecere de la societate neplatitoare tva la societate platitoare de tva Tdorneanu Tdorneanu Buna ziua, Am o firma care e neplatitoare de TVA cu activitati comerciale de consultanta. Vreau sa dezvolt aceasta firma astfel incat sa cumpar din spatiul ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara ContSters156394 ContSters156394 As avea nevoie de ajutor pentru clarificarea catorva puncte referitoare la achizitii intracomunitare. Sa presupunem ca firma X, din Ro, vrea sa cumpere produse ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara srl neplatitor de tva lArmAr lArmAr Buna ziua. Detin SRL neplatitor de tva, cifra de afaceri nu depaseste 35 mii euro/an Importurilor le fac extracomunitar unde platesc TVA la vama cand se face ... (vezi toată discuția)