...tva=taxa pe valoare adaugata...in cazul avocatilor, notarilor etc considerati ca se impune aceasta taxa din punctul de vedere al principiului acestei taxe?...care este aceasta valoare si ea este adaugata la ce?...
Aceasta "taxa" nu trebuie sa considere cineva daca trebuie aplicata sau nu.Exista reglementari legale care o fac.
Valoare tva in vigoare este de 24%.
Va recomand sa consultati codul fiscal titlul VI. cu privire la taxa pe valoare adaugata.
Taxa pe valoarea adaugata este numele in romana al taxei. Numele insa nu ii descrie principiul, ci modul de colectare (abilitatea unica de a transforma fiecare agent economic intr-un colector de taxe). In alte jurisdictii, TVA poarta un nume provenind de la principiul sau: Goods & Services Tax.
Principiul TVA este de a fi o taxa pe consum in genere, stand in intregime pe spatele consumatorului (fiind virata de catre vanzator, este o taxa indirecta). Spre deosebire de taxele clasice pe consum (vamuirea, sales tax american samd) care incurajeaza contrabanda cand taxa trece de 5-10%, TVA poate ajunge la valori mai mari, din motivul unic ca colectarea se face la mai multi pasi ai productiei. Chiar daca pasul 2 este evazionist, pasul 1 totusi plateste ceva la stat, astfel incat TVA este printre cele mai eficiente taxe. Pana si la noi am vazut o estimare ca statul incaseaza > 60% din totalul teoretic datorat (pentru Romania cifra e foarte buna:) ).
Prin urmare, TVA nu are ca principiu penalizarea valorii adaugate doar pentru ca asa se numeste (la taxele pe viciu asta se poate zice ca fac)... Serviciile profesionale prestate direct (intr-un singur pas) presupun un singur colector al taxei dar totusi taxa sta pe consumator persoana fizica, nu pe prestator.
Nicio taxa nu e dezirabila, dar dintre taxe sunt preferabile cele pe consum (cum e TVA), celelalte (pe investitii / munca / capital), avand efecte economice mult mai rele fiindca descurajeaza activitatile productive. Daca clientul desfasoara activitati productive, isi va deduce TVA-ul platit, pe cand daca ar fi impozitata munca / investitiile, nu ar exista aceasta posibilitate.
In concluzie da, fiind un consum al persoanelor fizice, TVA trebuie sa-si extinda aplicabilitatea asupra serviciilor de orice fel, restul sunt chestiuni de grupuri de interese.