avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT

cum se face divortul la primarie sau la notar?
ce acte sunt necesare?
cum se face cererea la primarie sau la notar?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:16, 14 Ianuarie 2011
momentan nu e posibil.introduceti actiunea de divort la judecatorie.
va prezentati impreuna cu sotul si urmatoarele acte: certificat de casatorie in original, buletine si copii dupa ele, certificate de nastere, original si copii. completati cererea de divort si achitati taxele. aveti timp de gandire 30 zile, dupa care va veti prezenta din nou impreuna sa dati declaratie ca va mentineti cererea de divort.
la starea civila e mai ieftin decat la notar.
Momentan este posibil la primarie daca indepliniti anumite conditii ,cea mai importanta :sa nu aveti copiii!!!!
In Bucuresti cel putin, stiu ca este disponibil. O cunostinta a sunat astazi la starea civila sector 4... actele necesare sunt intocmai cele prezentate de gj_jane2.. trebuie sa se prezinte ambii soti.. la tremenul fixat dupa 30 zile...din nou ambii soti.. apoi in max 15 zile sunteti chemati la starea civila pentru ridicarea certificatului de divort. Taxa este de 200 ron.
Conditii: sa fie de comun acord si sa nu existe copii minori. In cazul in care exista copii majori, este posibil div la st civila, si sunt necesare si certif de nastere ale copiiilor majori, copi si orig.
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
anacross, utilizator
Actele necesare sunt :
-certificatele de nastere ale sotilor,
-documentele de identitate, certificatul de casatorie (original si copie legalizata) si o declaratie notariala privind ultima locuinta comuna.

Daca alegeti sa mergeti la oficiul de stare civila, depuneti o cerere. Cererea de divort se depune de soti impreuna, atunci cand se si achita onorariul integral. Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.

Cand cererea de divort este depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, ofiterul de stare civila, dupa emiterea certificatului de divort, face cuvenita mentiune in actul de casatorie. In cazul depunerii cererii la primaria in a carei raza teritoriala sotii au avut ultima locuinta comuna, ofiterul de stare civila emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.

Daca mergeti la notar pentru a oficializa divortul, procedura este, in esenta, aceeasi. Se depune cererea, se asteapta 30 de zile, dupa care notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat. Daca sotii se intorc tot cu gandul la divort, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor. In cazul constatarii divortului de catre notarul public, acesta emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.

Un caz special este atunci cand sotii nu se inteleg asupra numelui de familie pe care sa il poarte dupa divort. Atunci, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata. Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.

Daca nu sunt indeplinite conditiile cerute de lege, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public respinge cererea de divort. Impotriva refuzului ofiterului de stare civila sau notarului public nu exista cale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor sau in baza unui alt temei prevazut de lege. Pentru repararea prejudiciului prin refuzul abuziv al ofiterului de stare civila sau notarului public de a constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si de a emite certificatul de divort, oricare dintre soti se poate adresa, pe cale separata, instantei competente.”

Foarte important in acest caz este faptul ca, daca ati divortat la ofiterul de stare civila sau la notarul public, casatoria este desfacuta pe data eliberarii certificatului de divort, fara sa se mai astepte nici o alta data. In ambele cazuri insa, daca este vorba despre persoane care nu cunosc limba romana este necesara prezenta unui traducator autorizat de Ministerul Justitiei.

Divortul la notar in acest moment costa aproximativ 500 de lei, suma incluzand si toate taxele si comunicarile ce trebuie facute de catre notar.
La Starea civila sumele pot varia, dat fiind ca taxele sunt stabilite de Consiliul Local.





Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde sa divortez amiabil ? utiliyator utiliyator domiciliez in orasul X dar m am casatorit in orasul Y . Pot divorta amiabil in orasul Y ? sau, numai la un notar din orasul unde domiciliez? Cum se poate evita ... (vezi toată discuția)
O noua lege/divortul la notariat?? hara07 hara07 doresc un raspuns de la cineva avizat,daca este posibil un avocat din drobeta. am citit pe net despre o noua lege intrata in vigoare cica pe 25 dec.2010,cum ... (vezi toată discuția)