avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... unde sa divortez amiabil ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

unde sa divortez amiabil ?

domiciliez in orasul X dar m am casatorit in orasul Y . Pot divorta amiabil in orasul Y ? sau, numai la un notar din orasul unde domiciliez? Cum se poate evita divortul in orasul de domiciliu ?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters196669 , utilizator 09:03, 9 Martie 2011
Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.

Deci, este la alegerea dvs.
Actele necesare:
- certificatele de nastere ale sotilor
- documentele de identitate, certificatul de casatorie (original si copie legalizata)
- declaratie notariala privind ultima locuinta comuna.

La oficiul de stare civila:
- o cerere depusa de soti impreuna atunci cand se si achita onorariul integral.

Ofiterul de stare civila sau notarul public inregistreaza cererea si le acorda un termen de 30 de zile pentru eventuala retragere a cererii de divort. La expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.

Cand cererea de divort este depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, ofiterul de stare civila, dupa emiterea certificatului de divort, face cuvenita mentiune in actul de casatorie. In cazul depunerii cererii la primaria in a carei raza teritoriala sotii au avut ultima locuinta comuna, ofiterul de stare civila emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.

La notar, procedura este, in esenta, aceeasi. In cazul constatarii divortului de catre notarul public, acesta emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.


Daca ati divortat la ofiterul de stare civila sau la notarul public, casatoria este desfacuta la data eliberarii certificatului de divort.

Divortul la notar in acest moment costa aproximativ 500 de lei, suma incluzand si toate taxele si comunicarile ce trebuie facute de catre notar. La Starea civila sumele pot varia, dat fiind ca taxele sunt stabilite de Consiliul local. Este posibil sa coste (mult) mai putin decat la notar.
:luck:

Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
ContSters196669, utilizator
havera a scris:


Cand cererea de divort este depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria,



Sunteti in eroare.
Prin ultimele modificari ale codului familiei, desfacerea casatoriei se poate face :

Art. 38^1
Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.

Userul nu intreba ce acte ii trebuiesc, ci tocmai aceasta varianta il interesa, unde se poate desface casatoria.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Din text eu inteleg ca exista 2 variante, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei SAU ofiterul de stare civila ori notarul public de la ultima locuinta comuna (ultimul domiciliu comun) a sotilor. Userul, din motive care nu au importanta pentru forum, dorea sa divorteze in orasul in care s-a casatorit, nu in cel in care locuieste. Daca nu am inteles bine, imi cer scuze userului; poate totusi isi mai da cineva o parere.
Motivul pentru care am postat si actele de care este nevoie in cazul divortului prin aceasta procedura a fost acela ca poate alti useri sau pur si simplu vizitatori ai forumului citesc si informatia le poate fi de folos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O noua lege/divortul la notariat?? hara07 hara07 doresc un raspuns de la cineva avizat,daca este posibil un avocat din drobeta. am citit pe net despre o noua lege intrata in vigoare cica pe 25 dec.2010,cum ... (vezi toată discuția)
Divort liliana v liliana v cum se face divortul la primarie sau la notar? ce acte sunt necesare? cum se face cererea la primarie sau la notar? (vezi toată discuția)