avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie anticipata + pfa
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie anticipata + pfa


Va rog sa imi spuneti daca se poate cumula calitatea de pensionar cu pensie anticipata cu cea de PFA, pentru ca stiu ca in conformitate cu vechea lege se putea. Daca da, care este temeiul legal? Cu multumiri.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:46, 24 Ianuarie 2011
Nu se poate cumula conform art. 114, lit. b) din Legea nr. 263/2010.
Da, conform acestui articol, ar rezulta ca pensia anticipata partiala se suspenda in cazul in care: "b) pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale, se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II sau IV"

Dar in cazul celor care se regasesc in IV, legea spune despre acestia ca trebuie sa se asigure obligatoriu doar in cazul in care:
"IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv!!!!, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (adica 2.022 leix 4= 8.088), şi care se află în una din situaţiile următoare:
a) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
b) membri ai întreprinderii individuale şi întreprinderii familiale;
c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;
d) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
e) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;"

Daca o luam logic, cei care obtin venituri din IV, sub plafonul mentionat in lege, nu sunt obligati sa se asigure in sistemul de pensii si deci pot cumula pensia anticipata (inclusiv cea partiala) cu aceste venituri, pentru ca incompatibilitatea cumulului depinde de obligativitatea asigurarii in sistem (adica plata obligatorie a contributiei).

Ar putea sa mai fie si problema: dar nu au venituri exclusiv din IV, ca au si din pensie. Dar niciun fel de pensionar nu este obligat sa se mai asigure in sistem:

"(4) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III şi V. "

In concluzie, nu se poate face cumul decat numai in situatiile pentru care asigurarea NU este obligatorie!
1. Tot din Legea 263/2010:
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

2. Posesorul unei pensii anticipate nu face parte din insiruirea de mai sus.
3. PFA obtine venituri pentru care asigurarea este obligatorie.
tudorvaleriu a scris:

3. PFA obtine venituri pentru care asigurarea este obligatorie.


Cuvantul exclusiv si plafonul de 4 salarii etc....de la pct. IV nu au chiar nicio importanta?
Ultima modificare: Duminică, 23 Ianuarie 2011
dariad, utilizator
Cred ca este o scapare (sau nu!) care poate fi corectata sau explicata in Normele care nu au aparut pana acum.

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala si pfa nut nut Buna ziua, Va rog sa ma sprijiniti cu informatii in urmatoare situatie: Am implinit varsta de 61 de ani,am stagiul complet de cotizare(peste 35 de ani).In ... (vezi toată discuția)
Activitate pfa ca pensionar oroszstefanpfa oroszstefanpfa Buna seara. Daca ies la pensie anticipat (am 61 de ani) pot functiona mai departe ca pfa? Daca da, in ce conditii ? Sunt diriginte de santier ... (vezi toată discuția)