avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie anticipata + pfa
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie anticipata + pfa


Va rog sa imi spuneti daca se poate cumula calitatea de pensionar cu pensie anticipata cu cea de PFA, pentru ca stiu ca in conformitate cu vechea lege se putea. Daca da, care este temeiul legal? Cu multumiri.

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:46, 24 Ianuarie 2011
Vad ca, in privinta acestui articol si aliniat, toata lumea evita sa dea un raspuns sau raspunsurile sunt evazive si limitate (inclusiv cele primite de mine de la Casa de pensii). Intre timp, cei afectati de aceste modificari se framanta si nu stiu ce au de facut. Multi au iesit in pensie anticipata anul trecut, dupa legea veche, fara sa viseze ca noua lege le va da peste cap planurile.

Logica acestor prevederi este cea expusa de mine mai sus. Cazul este similar cu cel al cumularii somajului cu venituri din activitati independente, adica se pot cumula atata timp cat venitul nu depaseste lunar plafonul de un salariu minim brut pe economie (cel putin asa era anul trecut).

Mai sunt si alte cazuri de cumulari conditionate de un anumit plafon. Este logic pentru ca fiecare trebuie sa avem un trai decent. Cine poate trai dintr-o pensie anticipata sau anticipata partiala, cand penalizarile sunt atat de uriase si recalcularea pensiei integrale se face abia la implinirea conditiilor pentru limita de varsta?
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
dariad, utilizator
1. Nu este vorba de a evita un raspuns dar acesta nu poate fi clar atat timp cat textul de lege este neclar.
2. Ce este clar este ca in sistemul public de pensii un beneficiar de pensie anticipata sau anticipata partiala nu poate cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie.
3. Similitudinile pe care le faceti au logica lor dar nu sunt prevazute de lege.
4. Nimeni nu este obligat sa iasa la pensie anticipata sau anticipata partiala. Pentru a limita astfel de pensii legea a venit cu conditii mai aspre.
5. Multe din aceste discutii nu ar mai exista daca ar fi locuri de munca disponibile.

Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
tudorvaleriu a scris:

4. Nimeni nu este obligat sa iasa la pensie anticipata sau anticipata partiala. Pentru a limita astfel de pensii legea a venit cu conditii mai aspre.
5. Multe din aceste discutii nu ar mai exista daca ar fi locuri de munca disponibile.


Da, nimeni nu este obligat de lege sa iasa in pensie anticipata sau anticipata partiala, dar este obligat de imprejurari: la terminarea somajului si fara locuri de munca, ce sa faca omul de rand? Neavand bani sa inceapa o afacere, recurge la ultimul colac de salvare sau, chiar si cu o mica facere, care aduce foarte putini bani, acest tip de pensie l-ar ajuta sa duca un trai decent.
Asa este, aveti dreptate, dar este posibil ca o mica afacere sa aduca un venit mai bun decat o pensie anticipata partiala, la fel cum o pensie anticipata partiala, cat de mica, e mai buna decat nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala si pfa nut nut Buna ziua, Va rog sa ma sprijiniti cu informatii in urmatoare situatie: Am implinit varsta de 61 de ani,am stagiul complet de cotizare(peste 35 de ani).In ... (vezi toată discuția)
Activitate pfa ca pensionar oroszstefanpfa oroszstefanpfa Buna seara. Daca ies la pensie anticipat (am 61 de ani) pot functiona mai departe ca pfa? Daca da, in ce conditii ? Sunt diriginte de santier ... (vezi toată discuția)