am citit o speta asemanatoare in care Curtea de Apel Bucuresti a numit un avocat din oficiu la recursul unei cereri de arestare preventiva desi inculpatul (liber dat fiind ca la fond s-a respins cererea parchetului si aflindu-se in afara localitatii unde se judeca speta) avea avocat ales, cu delegatie depusa la dosar. si s-a judecat in lipsa inculpatului si cu avocat din oficiu care habar nu avea de dosar. evident ca a fost arestat.
insa CEDO a decis ulterior - la mult timo dupa aceea, stii cit dureaza o procedura la CEDO - ca a fost incalcat dreptul la aparare deoarece instanta a"fortat" nota. problema ingrijoratoate este ca desi CEDO are o opinie clara pe acest aspect insasi o Curte de Apel se face ca ploua.
este riscant sa incerci o lipsa de aparare, mai bine te duci si ceri timp sa analizezi dosarul si te amine cu sedinta citeva ore. asta se face si se admite. daca ai ghinionul sa gasesti inregistrari telefonice iti dai seama ca nu ai timp sa le analizezi. singura sansa este sa te aperi direct pe fond cu privire la lipsa intentiei de a se sustrage, eventual incerci sa justifici cu probe lipsa acestuia de la cercetarea penala (probabil ca a fost citat si nu s-a prezentat la parchet).
Stiu ca este foarte riscant mai ales ca recursul se va judeca la...Curtea de Apel si nu la Instanta Suprema...
Inregistrari telefonice exista.
Eu gandesc ca este de buna credinta daca se prezinta deoarece apare un mare semn de intrebare vis-a-vis de sustragere.Are dreptul de a cere termen pentru a-si angaja aparator deoarece este liber...si nu expira durata retinerii...
Nu cumva in cazul expus de dvs. expira durata retinerii cu toate problemele aferente?
Aici, in aceasta speta cu propunerea de arestare in care inculpatul este liber, dupa parerea mea nu ar trebui sa fie graba... deoarece drepturile procedurale ale acuzarii nu sunt cu nimic vatamate.
Nimic nu impiedica ca dupa ce isi angajeaza aparator sa se mai ceara un termen pentru pregatirea apararii dar mai depinde si ce termen ar acorda instanta...
nu,in speta mea omul era in libertate si procurorul dorea arestarea preventiva. la fond cererea procurorului a fost respinsa iar inculpatul a plecat acasa - locuia in alt oras.
recursul s-a miscat repede si citarea a fost facuta telefonic, prin grefa. problema a fost ca si avocatul era din acelasi oras cu inculpatul deci nici acesta nu a reusit sa ajunga mai repede la dosar. iar instanta in loc sa amine procesul, macar o zi, a numit avocat din oficiu iar acesta in loc sa refuze sa intre in dosar - avind in vedere ca exista un avocat ales si macar ptr faptul ca nu cunostea elementele dosarului - le-a facut jocul. teoretic, drepturile inculpatului erau protejate. CEDO a avut alta parere.
cum spuneam, eu nu m-as risca sau as pune clientul sa aleaga - fie risca arestarea pe fondul cauzei cu sanse in recurs, fie risca sa aibe un avocat nepregatit la judecarea cererii. in locul lui mi-as juca sansa nr.2.
Cred ca este o problema si anume,aceea ca parchetul trebuie sa faca dovada sutragerii inculpatului de la urmarirea penala,sa dovedeasca ca nu are domiciliu,ca traieste pe strazi,ca in alte fapte savarsite a s-a sustras urmariri penale,sa aiba informatii cum ca inculpatul a incercat sau ca a intreprins demersuri in acest sens,acesta sa fie o persoana periculoasa,care prezinta un pericol social real,etc..
In speta distinsului dn.avocat Costache,la dosar se afla o delegatie a unui avocat ales si au fost folosite din graba nejustificata,dupa parerea mea,serviciile unui avocat din oficiu,astfel ca a fost incalcat dreptul inculpatului la aparare.
sunt de acord cu ce spuneti dvs insa in toate cazurile avute pina acum practica instantelor este ca simpla neprezentare la parchet / politie in urma unor citatii primite / afisate este suficient pentru a dovedi sustragere de la urmarirea penala.
Am avut si un caz in care inculpatul chiar nu stia de urmarirea penala ptr ca era certat cu tatal sau (in locuinta caruia avea domiciliul) - acesta primea citatiile si nu il informa pe fiul sau despre asta.
m-am chinuit ceva pina am dovedit instantei ca nu suntem in prezenta unei sustrageri si ca nu exista intentie in aceasta lipsa de la urmarirea penala. depinde si ce avocat ai - cei din oficiu sunt prea prost platiti ca sa isi dea interesul si este pacat. si ptr colegii de la oficiu si ptr inculpati.