avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

O persoana care dovedeste ca este bolnav ,dar nu este asigurat la CAS , poate iesi la pensie pe caz de boala?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:22, 15 Ianuarie 2011
O persoana care si-a pierdut capacitatea de munca total sau partial din cauza bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca nu poate beneficia de pensie de invaliditate daca n-a realizat un anumit stagiu de cotizare in raport cu varsta. Altfel spus, daca n-a platit CAS nu poate beneficia de pensie de invaliditate.

Exceptiile de la aceasta regula sunt prevazute la art. 68 din Legea nr. 263/2010.
Art. 74. - Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, persoanele prevăzute la art. 68 alin. (1) lit. a) şi b), alin. (2), (3) şi (4).
Art. 68. – (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
(2) Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1), şi persoanele care se află în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c) şi g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate, în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara - pensie de invaliditate Melu nelu Melu nelu Am gradul de handicap ușor, avînd degetele 2.3.4 de la mîna stînga amputate, pot beneficia de pensia de invaliditate? (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare complet StancuS StancuS Salut ! Apreciez ceea ce faceri ptr muritori si va rog sa reveniti asupra subiectului.cu sporul de grupe , cu măcar doua exemple clare. Deci...dacu un ... (vezi toată discuția)
Pensionare fara vechime in munca scorus69 scorus69 Buna ziua o ruda de a mea este nascut in 1972 si nu are pe cartea de munca decat 5 ani de munca.Acum are probleme mari de sanatate.Poate cumva sa se ... (vezi toată discuția)