avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Bună seara - pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Bună seara - pensie de invaliditate

Am gradul de handicap ușor, avînd degetele 2.3.4 de la mîna stînga amputate, pot beneficia de pensia de invaliditate?
Cel mai recent răspuns: Melu nelu , utilizator 11:53, 4 Martie 2018
Precizati conditiile in care vi s-au amputat cele 3 degete. Daca este vorba de un accident de munca sau nu.
Nu este accident de muncă!
Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 68
(1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
(2) Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1), şi persoanele care se află în situaţiile prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. c) şi g).
(3) Au dreptul la pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la alin. (1) lit. a), şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale.
(4) Persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă şi marii mutilaţi, ca urmare a participării la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori în legătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză, au dreptul la pensie de invaliditate în aceleaşi condiţii în care se acordă pensia de invaliditate persoanelor care au suferit accidente de muncă.
Nu va incadrati in prevederile art. 68 privind pierderea de cel putin jumatate a capacitatii de munca.
Va mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate elenabianca elenabianca O persoana care dovedeste ca este bolnav ,dar nu este asigurat la CAS , poate iesi la pensie pe caz de boala? (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare complet StancuS StancuS Salut ! Apreciez ceea ce faceri ptr muritori si va rog sa reveniti asupra subiectului.cu sporul de grupe , cu măcar doua exemple clare. Deci...dacu un ... (vezi toată discuția)
Pensii atomiviorel2_BT atomiviorel2_BT La pensie invalidîtate gr 3 N23 se mai acorda stagiul potențial si punctajul 035 la pct de pensie ? (vezi toată discuția)