avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... politie versus institut expertize criminalistice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

politie versus institut expertize criminalistice

Avem urmatoarea situatie:
- s-a facut o expertizare grafoscopica a unei chitante scrisa de mana(contestata de mine) de catre un expert al Politiei judiciare si s-a dat o solutie.
- reexpertizarea ceruta de Parchet la Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) da o alta solutie.
Intrebare:
care din cele doua solutii este luata in considerare de justitie?
Va rog din suflet sa-mi raspundeti.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 17:42, 19 Ianuarie 2011
constatarea/expertiza tehnico-stiintifica grafica executata asupra unui inscris are aceeasi valoare probatorie ca si celelelte mijloace de proba.

faptul ca exista contraziceri intre cele 2 constatari indreptateste instanta de a alege pe cea pe care o considera a corespunde cu adevarul si a se corobora cu ansamblul probatoriu administrat in cauza.

cu toate acestea, din experienta va pot spune ca deosebirile intre cele 2 constatari/expertize pot fi in sensul in care una spune ca scrierea a fost realizata de X iar cealalta spune ca nu se poate determina. nu cred ca cele 2 constatari au concluzii diametral opuse.

Ramane la latitudinea instantei,expertii care au efectuat lucrarile,in ambele situatii sunt profesionisti.
Exista in ambele situatii posibilitatea legala a formularii unor obiectiuni la expertizele efectuate.
Pe de alta parte,in cazul existentei unor contradictii intre lucrari,se poate dispune efectuarea unei noi lucrari
In mod normal are prioritate expertiza INEC.
Cea a PJ poate fi considerata impartiala.
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
BX, utilizator
precizare> politia judiciara nu efectueaza constatari/expertize tehnico-stiintifice grafice. acestea sunt efectuate de specialisti din cadrul Serviciului Criminalistica ce exista in cadrul fiecarui inspectorat de politie din tara.
De asemenea, conform art. 112 alin. 2 C.p.p. constatarea tehnico-stiintifica se efectueaza, de regula, de catre specialisti sau tehnicieni care functioneaza in cadrul ori pe linga institutia de care apartine organul de urmarire penala.
Cele 2 servicii, spre exemplu Investigarea Fraudelor si Serviciul Criminalistica sunt independente, astfel ca o constatare intocmita de cel din urma nu are motive de a fi "impartiala".
Expertizele ,constatarile sunt facute de profesionisti,de oameni calificati,indiferent de organismul sau institutia din care fac acestia parte.
In mod normal apartenenta expertului,specialistului la o institutie ii creaza un anume statut,care prin lege ar trebui sa fie anulat de imapartialitate.
Este adevarat ca acest lucru,de multe ori nu se intampla si ca un expert al unei isntitutii sau organizatii impartiale/independente ,cel putin teoretic are mai multa credibilitate.
Totusi concluziile stiintifice,trebuie combatute tot de specialisti.
Singurii care pot lua sau nu pot lua in seama anumite concluzii sunt magistratii,procurori sau judecatori,prin actele juridice pe care le emit ca urmare a prerogativelor acordate de lege.

Alte discuții în legătură

Expertize grafologice ce nu reflecta realitatea lcky71 lcky71 In urma unor constatari tehnico-stiintifice grafice facute de catre de catre doua organe: 1. laboratorul criminalistic al MI din cadrul IPJ arondat; ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafoscopica sau raport de constatare tehnico-stiintifica? alexandrugroza alexandrugroza Buna ziua tuturor. Intr-un dosar penal s-a atasat un raport de constatare tehnico-stiintifica prin care un expert din cadrul IPJ a pus concluzii cu privire la ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva actelor de urmarire penala mariaLazar mariaLazar Am fost pusa sub invinuire pentru infractiunea prev. de art. 290 (fals in inscrisuri sub semnatura privata). Am primit o citatie de la procuror, in fata caruia ... (vezi toată discuția)