avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Expertiza grafoscopica sau raport de constatare ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Expertiza grafoscopica sau raport de constatare tehnico-stiintifica?

Buna ziua tuturor.
Intr-un dosar penal s-a atasat un raport de constatare tehnico-stiintifica prin care un expert din cadrul IPJ a pus concluzii cu privire la scrisul de mana a unui invinuit.
Apararea a contestat acest raport si a cerut sa se dispuna o expertiza de specialitate, expertiza care sa se efectueze la INEC (Bucuresti sau laboratoarele din subordine).
S-a aprobat expertiza, insa partea hilara abia acum incepe:
Inspectorul de caz insista ca aceasta expertiza sa se efectueze tot in cadrul IPJ, cu aceeasi specialisti, desi apararea a specificat in cerere scrisa unde se doreste efectuarea, fiind dispusa sa plateasca onorariul cuvenit.
Insistentele inspectorului de caz nu sunt intamplatoare, pentru ca documentul incrimat este o copie a unui document original, care chipurile...nu mai exista #-o
Iar in situatia aceasta se stie ca INEC nu va face o expertiza grafica pe documente in copie, asa ca inspectorul, care ar vrea totusi sa obtina un raport de expertiza favorabila acuzarii....a gasit "solutia" aceasta.


Dupa umila mea parere, concluziile unei astfel de expertiza sunt lovite de nulitate din start, gresesc sau nu?
Considerati dvs. ca se incalca vreun drept la aparare prin nerespectarea doleantelor invinuitului?

Stiu ca exista pe undeva o directiva in ceea ce priveste expertizele criminalistice, in sensul ca ele se fac doar la Institutul National, insa nu gasesc directiva, daca puteti sa ma ajutati in acest sens v-as fi recunoscator.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: alexandrugroza , utilizator 17:42, 4 Octombrie 2011
OUG 75/2000 modificata.
In aprecierea situatiei depinde ce a incuviintat organul de urmarire penala si de obiectivele expertizei.
Puteti cere achitarea expertizei de catre dvs sau incuviintarea unui expert parte.Pe inscrisuri in copie, slabe sanse de o expertiza clara.
Va multumesc dle Mihai S.R . pentru ajutor.
Apararea deja a inaintat in scris care sunt obiectivele care trebuie urmarite de catre o expertiza grafoscopica.
Indignarea mea este ca desi s-a incuviintat o asemenea expertiza, organele de cercetare insista ca aceasta sa se faca de catre Institutului de Criminalistică al I.G.P , ceea ce pe invinuit nu il incanta, deoarece acest institut se subordoneaza tot ...politiei, adica proba sa fie tot in favoarea acuzarii......minunat!
Ca sa nu existe urme de indoiala, invinuitul a cerut expertizarea inscrisului la INEC, institut care se subordoneaza M.J. si este prea putin probabil ca un expert sa-si dea cu parerea pe o copie a unui document.
Inspectorul de caz refuza sa dispuna expertiza la INEC,neavand motive bine intemeiate, el sustinand ca la IGP expertiza s-ar face intr-un timp mai scurt decat la INEC (unde sunt supra-aglomerati).

Considerati ca o plangere la procurorul de caz cu privire la aceasta situatie ar fi de ajutor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva actelor de urmarire penala mariaLazar mariaLazar Am fost pusa sub invinuire pentru infractiunea prev. de art. 290 (fals in inscrisuri sub semnatura privata). Am primit o citatie de la procuror, in fata caruia ... (vezi toată discuția)
Procedura expertiza grafoscopica Nina1 Nina1 Buna ziua Care este procedura realizarii unei expertize grafoscopice?Care sunt pasii ce trebuiesc urmati dupa ce in fata instantei s-a dat \"specimen de ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafoscopica eugen82 eugen82 am facut plingere penala impotriva unei persoane care a falsificat un act de care ulterior s-a si folosit a scris un text si a falsificat asa-zisa semnatura a ... (vezi toată discuția)