avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata concediului medical postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata concediului medical postnatal

Angajatorul nu doreste sa plateasca concediul medical postnatal. M-am adresat la lTM, de unde am trimis la Directia de Sanatate. Daca puteti sa-mi spuneti unde ma pot adresa mai exact. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:37, 15 Ianuarie 2011
Unde ati cotizat, la Casa de sanatate. Ei platesc astfel de concedii chiar daca o fac prin intermediul angajatorului sub forma unor regularizari de fonduri.
Problama sta in felul urmator.
angajatorul trebuie sa va platesca medicalul, dupa care el recupereaza banii de la casa de sanatate, doat cu, conditia sa aiba platile la zi.
NU angajatorul trebuie sa plateasca acest concediu , ci se plateste de catre Casa asiigurarilor de Sanatate , in baza contributiei personale lunare/trimestriale la plata asigurarilor de sanatate.
casa de sanatate nu plateste medicalele salariatilor care merg cu ele acolo. Casa de sanatate deconteaza medicalele salariatilor prin intermediul angajatorilor.

1. Din OUG 158/2005:
Art. 36. - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
b) instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical;
c) casa de asigurãri de sãnãtate, pânã la data de 10 a lunii urmãtoare celei pentru care s-a acordat concediul medical, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin.(2) şi pentru persoanele prevãzute la art. 23 alin. (2) şi la art.32.

Art. 47...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48. - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

2. Asadar indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de Casa de Asigurari de Sanatate si se plateste de catre angajator care recupereaza suma platita.
3. Faceti o sesizare la Casa de Asigurari de Sanatate sa verifice, sa sanctioneze si sa-l oblige pe angajator sa va plateasca certificatul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical myhaela39 myhaela39 buna ziua,imi puteti spune la ce data se palteste concediul medical de catre firma,daca este un concediu medical din 13.08 pana la 11.09? firma plateste ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal crisgeulik crisgeulik Buna seara. Sunt in a doua luna de concediu prenatal, si am dus ambele concediu angajatorului. Ma intereseaza in cat timp imi vin bani si cat la suta. Din cate ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal neplatit letty letty Buna ziua, revin cu un subiect important pentru mine: Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal! Subliniez faptul ca sunt angajata cu contract de ... (vezi toată discuția)