avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... impozit vanzare direct de pe titlu?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

impozit vanzare direct de pe titlu?

Buna ziua, doresc sa va cer parerea cu privire la o tranzactie imobiliara ce urmeaza sa o inchei. Eu sunt in calitate de vanzator si tranzactia se refera la doua parcele de teren extravilan. Vanzarea unei parcele se va face direct de pe titlul de proprietate. Referitor la impozitul pe care eu ca si vanzator ar trebui sa il platesc, am primit informatii contradictorii si anume: notarul sustine ca trebuie platit si pentru parcela ce se vinde de pe titlu, iar avocatul imi spune ca deoarece se vinde de pe titlu pentru ea nu trebuie platit impozit.
DVS ce parere aveti?
Unde as putea citi despre aceste impozite?

Va multumesc mult,
Sonia
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 15:38, 9 Aprilie 2008
In Codul fiscal sunt prevazute dispozitiile privind impozitul pe tranzactiile imobiliare - art.77 ind.1 si urm.

La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit.
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ce vreti sa spuneti ca se vinde "de pe titlu"? Orice proprietate are un titlu.
Este vorba de o parcela dintr-un titlu de proprietate cu trei parcele detaliate pe spate, emis conform legii fondului funciar 18/1991.

Am citit in Codul fiscal - art.77 :

(2) Impozitul prevazut la alin. (1) nu se datoreaza in urmatoarele cazuri:
a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale;

Pe titlul de propietate de care vorbesc scrie: " cetateana X primeste in proprietate o suprafata totala de 3 ha din care:
-prin reconstituirea dreptului de proprietate 3 ha;
-prin constuttuirea dreptului de proprietate 0ha.

Va multumesc pentru interesul acordat,
Sonia
Titlul de proprietate eliberat in baza Legii nr. 18/1991 este un act administrativ care nu face dovada deplina a dreptului de proprietate> pentru a-si valorifica pe deplin dreptul, beneficiarul Titlului trebuie sa-si inscrie dreptul in Cartea Funciara.
Notarul nu incheie contract de vanzare-cumparare doar pe baza titlului de proprietate. Acest contract il incheie avocatul, de acea eu consider ca pentru acest tip de act nu trebuie platit impozit la Finante, pentur ca, practic, este un ante-contract de vanzare-cumparare.
Parcela respectiva este intabulata si are numar cadastral si CF.

Alte discuții în legătură

Vinzare teren obtinut prin reconstituirea dreptului de proprietate barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd As dori sa aflu care este impozitul datorat ,ce se percep la vinzarea unui teren obtinut prin reconstituirea dreptului de proprietate . ... (vezi toată discuția)
Impozit vanzare teren retrocedat dumitru2000 dumitru2000 - X isi primeste terenul inapoi in baza legii 18; X vinde apoi terenul insa notarul il pune sa plateasca impozitul privind tranzactiile imobiliare. este ... (vezi toată discuția)
E furt de teren sau ce? va rog sfaturi anca.patri anca.patri Dupa revolutie, dupa desfiintare colectivului(CAP),prin 1990, bunicul si sora sa au impartit un teren de 1 ha,proprietatea tatalui lor decedat, fiecare cate 50 ... (vezi toată discuția)