avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... impartire succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

impartire succesiune

Apelez si eu cu o problema la dumneavoastra: sotul a murit acum 3 luni si am ramas eu adica sotia si 2 fiice pe care le aveam.. As dori sa stiu la cit timp dupa moartea sotului trebuie sa facem succesiunea si cum se va imparti aceasta.Avem un apartament de 3 camere de aproximativ 80m2 si am mai avut o garsoniera de 43m2 pe care iam dato uneia dintre fete cand s-a maritat prin v-c. Ce ma intereseaza este cum se va face impartirea? dupa valoarea apartamentului cota parte sau dupa suprafata? Adica daca fata a luat deja 43m2 mai are si ea cota sau se va imparti numai intre mine si fata cealalta? si cind voi muri eu cit ii va reveni uneia si cit alteia? se va face calculul dupa suprafata adica ea a luat deja mai mult de jumatate din suprafata sau se va face calculul dupa valoarea apartamentului de 3 camere urmand sa-i mai dea si ei o cota?
Succesiunea se face in 6 luni de la data decesului.Si dupa aceasta data se poate accepta succesiunea.Se face la notar,in cazul in care mostenitorii sint in acord in ceea ce priveste masa succesorala, daca nu se inteleg,se face in instanta.Sint multe aspecte care trebuiesc analizate in cazul dumeavoastra...dar in mare,pot sa va spun ca ,daca toate bunurile sint comune,adica dobindite in timpul casatoriei,atunci vin la mostenire fiicele in cote egale si sotul supravietutor,adica dumneavoastra.Masa succesorala este doar jumatate din bunurile comune(adica se imparte numai jumatatea sotului).Sotul supravietuitor dobindeste 1/8 din jumatatea sotului si dreptul de uzufruct viager in imobilul unde locuieste(normal daca acesta intra in bunurile comune ale sotilor),uzufruct viager -adica locuieste in casa cit traieste cu conditia sa nu se recasatoreasca.Fiicele mostenesc ceea ce ramane dupa ce s-a luat cota sotului supravietuitor, care se imparte la 2-cote egale.Nu puteti sa faceti v-c daca nu faceti intii succesiunea pe jumatatea sotului.Daca doriti sa iesiti din indiviziune(faceti referire la impartirea dupa valoarea imobilului),atunci luati-va un avocat,mergeti direct in instanta si faceti o tranzactie cu privire la cotele reale ale fiecarui mostenitor cu privire la masa succesorala (si nu ideale cum ar fi fost cu succesiunea la notar).Sint multe de spus,de aceea parerea mea este sa va luati un avocat,care va va ajuta sa realizati ceea ce va doriti si sa salvati o gramada de bani(taxe notariale,evaluari etc)
succes!!!
avocat Strecheanu Alice a scris:

Succesiunea se face in 6 luni de la data decesului.Si dupa aceasta data se poate accepta succesiunea.Se face la notar,in cazul in care mostenitorii sint in acord in ceea ce priveste masa succesorala, daca nu se inteleg,se face in instanta.Sint multe aspecte care trebuiesc analizate in cazul dumeavoastra...dar in mare,pot sa va spun ca ,daca toate bunurile sint comune,adica dobindite in timpul casatoriei,atunci vin la mostenire fiicele in cote egale si sotul supravietutor,adica dumneavoastra.Masa succesorala este doar jumatate din bunurile comune(adica se imparte numai jumatatea sotului).Sotul supravietuitor dobindeste 1/8 din jumatatea sotului si dreptul de uzufruct viager in imobilul unde locuieste(normal daca acesta intra in bunurile comune ale sotilor),uzufruct viager -adica locuieste in casa cit traieste cu conditia sa nu se recasatoreasca.Fiicele mostenesc ceea ce ramane dupa ce s-a luat cota sotului supravietuitor, care se imparte la 2-cote egale.Nu puteti sa faceti v-c daca nu faceti intii succesiunea pe jumatatea sotului.Daca doriti sa iesiti din indiviziune(faceti referire la impartirea dupa valoarea imobilului),atunci luati-va un avocat,mergeti direct in instanta si faceti o tranzactie cu privire la cotele reale ale fiecarui mostenitor cu privire la masa succesorala (si nu ideale cum ar fi fost cu succesiunea la notar).Sint multe de spus,de aceea parerea mea este sa va luati un avocat,care va va ajuta sa realizati ceea ce va doriti si sa salvati o gramada de bani(taxe notariale,evaluari etc)
succes!!!

:O

Apartamentul vandut nu mai este in masa succesorala.
Deci cotele pe apartament dupa dezbaterea succesiunii vor fi:
1. sotul supravietuitor 5/8
2. prima fiica 3/16
3. a doua fiica 3/16

Problema cu fiica pe care ati inzestrat-o la casatorie trebuie sa o rezolvati de comun acord pt. a preintampina un eventual proces, dupa decesul dvs.
eu nu am facut referire la garsoniera pe care a vindut-o deja fiicei...care ,clar ca nu face parte din masa succesorala.Am facut referire doar la apartamentul care a ramas ca mostenire...
Vorbeam ,ca nu e posibila o vanzare cumparare a imobilului care face parte din masa succesorala,fara succesiune.
Iar calculul tau este exact ceea ce am spus si eu!1/8 +1/2,daca aduci la acelasi numitor iti da exact 5/8,iar restul fiicelor in cote egale:))
Ultima modificare: Luni, 7 Aprilie 2008
ALICE STRECHEANU, Avocat
Ai spus 1/8 din jumatatea sotului, ceea ce ar insemna 1/16, ceea ce este eronat. Mai ramane sa ne explici si partea cu uzufructul viager dupa succesiune.
avluci a scris:

Apartamentul vandut nu mai este in masa succesorala.
Deci cotele pe apartament dupa dezbaterea succesiunii vor fi:
1. sotul supravietuitor 5/8
2. prima fiica 3/16
3. a doua fiica 3/16

Problema cu fiica pe care ati inzestrat-o la casatorie trebuie sa o rezolvati de comun acord pt. a preintampina un eventual proces, dupa decesul dvs.

Credeti ca fiica ca a luat deja o garsoniera ar mai avea dreptul la mai mult? Este de ajuns sa dea o declaratie cum ca renunta la partea ei sau ce trebuie facut?va multumesc oentru sfaturi.

Alte discuții în legătură

Certificat de mostenitor - cotele sunt corecte? Dinico Dinico Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca cotele trecute intr-un certificat de mostenitor (sotia este decedata, succesiunea dezbatandu-se intre sot si cele doua ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotiei tatalui Floryyn1983 Floryyn1983 Buna ziua! Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca ... (vezi toată discuția)