avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna ziua, am 3 copiii, tatal lor nu locuieste cu noi, iar banii care ni da lunar sunt foarte putini, varstele lor sunt un an jumate, 3 ani jumatate si 12 ani , sunt recunoscuti, dar as vrea sa stiu ce pot sa fac pentru a l da in judecata pentru pensie alimentara. va multumesc.
Dumneavoastra, in calitate de reprezentant legal al copiilor aflati in intretinerea dumneavoastra il chemati in judecata pe tatal copiilor pentru ca, pe baza probelor ce se vor adminnistra sa fie obligat la plata pensiei de intretinere in cuantumul legal stabilit de lege.
Introducteti actiune in justitie pentru stabilirea pensiei de intretinere. Aveti nevoie de certificatele de nastere ale copiilor si detalii privind locul de munca al sotului pentru ca instanta sa solicite o adeverinta privind veniturile acestuia pe ultimele sase luni.
Pentru cei trei copiii instanta va stabili o pensie de intretinere reprezentand jumatate din salariul sotului.
Promovati pe rolul instantei o actiune de stabilire pensie, actiune pe calea careia puteti solicita fie stabilirea unei pensii in favoarea acestora in functie de venitul realizat de catre tata in situatia in care acesta lucreaza cu forme legale, fie raportata la venitul minim pe economie daca acesta nu realizeaza venituri sau lucreaza fara forme legale.
In prima situatie, este necesar sa indicati instantei angajatorul si sediul acestuia pentru comunicarea prin intermediul instantei a veniturilor realizate de catre tata.
In acest caz pensia va fi stabilita in procent de 50% din venitul net realizat.
In cea de-a doua situatie se va stabili in favoarea minorilor o pensie in cuantum de 335 lei.
In vederea stabilirii dreptului la pensia de intretinere, pututi sesiza judecatoria in a carei raza teritoriala e situat domiciliul paratului sau reclamantului .(in materie de pensie de intretinere, art .10 din Codul de procedura civila instituie o competenta teritoriala alternativa ).

Intrucat sunt trei copii pe care ii cresteti si educati , pensia de intretinere poate atinge plafonul maximal de 50% din venitul net realizat, sau din orice alt venit ce prezinta caracter de continuitate si poate fi urmarit , in acest sens .

Nu este necesara plata vreunei taxe judiciare de timbru si a timbrului judiciar.

Cred , insa , ca nu exiata o hotarare judecatoreasca privind incredintarea.
In atare situatie , sesizati judecatoria in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul , in vederea incredintarii copiilor minori, si , totodata, pentru stabilirea obligatiei de intretinere.

Aceasta actiunea trebuie timbrata . ( taxa judiciara de timbru este de 03 lei iar timbrul judiciar este de 8 lei )

In vederea sustinerii pretentiilor dumneavoastra, in probatiune, solicitati proba testimoniala , cea a inscrisurilor, interogatoriul paratului.

Odata fiind definitiva si irevocabila hotararea , veti avea posibilitatea de a parasi tara fara acordul tatalui .

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorea pensiei alimentare aurel30 aurel30 Am fiu de 9 ani , cu tatàl copilului nu am fost càsàtorità.Am cerut pensie dupa opt ani si jumatate a copilului,sunt doua luni de ... (vezi toată discuția)
Cerere marire pensie alimentara szocsklara11 szocsklara11 Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa fac ca sa obtin o marire de pensie alimentara deoarece eu nu am fost prezenta la judecatorie la divort unde au ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara student IuliaEftimie IuliaEftimie Buna ziua, Tatal meu ne-a parasit recent (pe mine si pe mama mea) si as dori sa obtin pensie alimentara. Mentionez ca sunt studenta in anul III si voi urma ... (vezi toată discuția)