avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... clauza penala sau de dezicere?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

clauza penala sau de dezicere?

Buna ziua,

Speta este:antecontract de vanzare-cumparare, pret stabilit si incasat de promitentii vanzatori (imobil interzis la vanzare la momentul antecontractului de vanzare-cumparare)
Clauza: in masura in care nu se incheie antecontractul din "culpa promitentilor vanzatori" acestia se obliga sa restituie suma primita cu titlu de pret si o suma in cuantum de 1/3 din pret.
La mult timp dupa trecerea termenului de incheiere a contractului de vc, promitentii vanzatori se razgandesc si nu mai vor sa vanda.
Ofera pretul + 1/3 din pret catre promitentii cumparatori, care de la momentul incheierii antec. de vc au folosit imobilul.
Ce sanse sunt pentru promitentii vanzatori de a castiga?
Cum interpretam clauza, ca fiind una penala sau de dezicere?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: ionescu mina , utilizator 13:30, 17 Ianuarie 2011
termenul de incheiere a contractului curge pentru ambele parti
clauza se refera la antecontract nu la contract
eroare materiala din clauza este in favoarea cumparatorilor

Multumesc.Problema este ca in instanta nu a contat faptul ca promitentii cumparatori nu au facut nici un demers pentru incheierea contractului.
Instanta a catalogat clauza drept una penala, adica in masura in care nu se incheie contractul din vina lor acestia trebuie sa plateasca si in consecinta a admis cererea de pronuntare a unei hotarari care sa tina loc de act de vc.U#-ormeaza apelul.#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare /cumparare - vanzator inselat leusan leusan Se intocmeste o promisiune de v/c , se plateste pretul integral. , imobilul nu are carte funciara si din acest motiv nu s-a facut direct ... (vezi toată discuția)
Clauza de dezicere este clauza pur potestativa? windas windas Intr-un Antecontract de vanzare cumparare, promitentul cumparator, care a platit un avans, isi rezerva dreptul ca pana la un termen concret anterior datei la ... (vezi toată discuția)
Categorie clauza lilyanne lilyanne s-a semnat un antecontract de v-c ce continea o clauza : \\"obliga la incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, in termen de 10 zile ... (vezi toată discuția)