netie a scris:
1.Spuneti-mi va rog daca instanta imi va da o hotarare judecatoreasca pentru aceasta actiune, in cazul in care nu ma voi prezenta la termenele de judecata.
Daca ati solicitat judecarea in lipsa, da.
Mai exact care este dezavantajul de a nu ma prezenta la proces, sau ce rol imi revine, fiind creditor , intr-un astfel de proces daca trebuie sa ma prezint fara avocat.
Dezavantajul este instanta va judeca si fara sa va mai exprimati punctul de vedere, doar pe baza cererii dvs si a probelor.
2 In cazul in care ma voi prezenta la termene impreuna cu un avocat ( imputernicit sa ma reprezinte),ce obligatii ii revin acestuia daca semnez un contract ( in schimbul onorariului stabilit) .
Avocatul va asista/reprezinta DOAR in baza unui contract de asistenta. Obligatii sunt multiple (prevazute de lege, nu neaparat in contract), depinde ce anume va intereseaza. In principal, avocatul trebuie sa va apere interesele cu toata priceperea sa.
3 In cazul in care acesta nu si-ar putea respecta in totalitate obligatiile din contract, cum pot prevedea o clauza in contractul respectiv, sau ce solutie ar fi pentru a ma asigura ca nu voi pierde acel onorariu intr-o astfel de situatie.Este posibil un precontract?
Precontract nu e fezabil, pentru ca asta inseamna doar obligatia de a incheia un contract pe viitor. Nu poate fi aplicabil in conditiile in care e necesar un contract pentru litigiu.
Clauzele se pot negocia. Puteti foarte bine sa solicitati o despagubire daca sunteti prejudiciata, dar va fi greu s-o obtineti. Puteti doar sa stabiliti o parte de onorariu platibil dupa incheierea litigiului, insa asta va avea ca efect imposibilitatea recuperarii partii respective de la parat in acelasi litigiu.
4. Ce cheltuieli sunt considerate ca “cheltuielile de judecata” si daca onorariul avocatului meu poate fi inclus in acestea ( pentru a fi suportat de parati ).
Intra onorariul dovedit cu chitanta/OP. Onorariul de succes se poate recupera intr-un litigiu separat.
5. Care este diferenta de fi reprezentata de un avocat imputernicit sau de un avocat cu procura avocationala
Niciuna. Se cheama procura avocatiala si este actul care atesta dreptul avocatului de a va asista/reprezenta in instanta. Diferenta este intre asistare si reprezentare, in sensul ca doar avocatul cu drept de reprezentare va poate suplini prezenta dvs in instanta si poate vorbi in numele dvs. Cel care doar va asista va ofera exclusiv asistenta juridica in legatura cu procedura, dar nu poate vorbi/semna in numele dvs.
Nana79 a scris:
Noi avem un singur ctr de asistenta juridica, si este la fel ptr toti
Asta pentru ca vreti dvs. Contractul de asistenta juridica se poate negocia si poate fi modificat, cu conditia sa respecte cerintele minime prevazute de lege si statut. Nimeni nu va obliga sa folositi tipizatul vandut de barou.