avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce obligatii ii revin creditorului si av. la un proces ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce obligatii ii revin creditorului si av. la un proces de validare poprire

In calitate de creditor am deschis actiunea de validare a popririi pentru recuperarea pensiei de intretinere a copilului ( atat pentru suma restanta cat si pentru sumele viitoare) .Am cerut interogatoriul pentru parati,iar in actiune am specificat , judecarea in lipsa.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele informatii:
1.Spuneti-mi va rog daca instanta imi va da o hotarare judecatoreasca pentru aceasta actiune, in cazul in care nu ma voi prezenta la termenele de judecata.Mai exact care este dezavantajul de a nu ma prezenta la proces, sau ce rol imi revine, fiind creditor , intr-un astfel de proces daca trebuie sa ma prezint fara avocat.
2 In cazul in care ma voi prezenta la termene impreuna cu un avocat ( imputernicit sa ma reprezinte),ce obligatii ii revin acestuia daca semnez un contract ( in schimbul onorariului stabilit) .
3 In cazul in care acesta nu si-ar putea respecta in totalitate obligatiile din contract, cum pot prevedea o clauza in contractul respectiv, sau ce solutie ar fi pentru a ma asigura ca nu voi pierde acel onorariu intr-o astfel de situatie.Este posibil un precontract?
4. Ce cheltuieli sunt considerate ca “cheltuielile de judecata” si daca onorariul avocatului meu poate fi inclus in acestea ( pentru a fi suportat de parati ).

5. Care este diferenta de fi reprezentata de un avocat imputernicit sau de un avocat cu procura avocationala

6.Cate termene are un process de validare daca am cerut interogatoriu .

7. Ce onorariu se practica pentru un proces de validare poprire avand ( in vedere ca intocmirea si redactarea actiunii am platit-o separat) in cazul cand optez pentru :
- un av cu imputernicire
- un av cu procura avocationala
Va multumesc foarte mult.
Ati incercat sa discutati cu un avocat?
Pentru ce va faveti atatea probleme?
Va intereseaza cauza dvs sau cum sa contractati cu avocatul?
Noi avem un singur ctr de asistenta juridica, si este la fel ptr toti, avand in acest ctr obligatia de diligenta , si de a ne face cat mai bine treaba pentru si in interesul clientului nostru..Desigur ca exista si situatii speciale, dar situatia dvs nu este speciala.
stimata doamna, un avocat, in urma imuternicirii pe care o semnati, are obligatia sa depuna toate diligentele ptr castigarea procesului. Castigarea procesului se bazeaza, in principiu, pe dovezi pe care le are clientul. NICI UN AVOCAT CU SCAUN LA CAP NU PROMITE CASTIGAREA FARA SA AIBA DOVEZI SOLIDE. In ceea ce priveste onorariul, il puteti negocia cu avocatul dar indiferent de rezultat trebuie sa il platiti iar lui ai revine obligatia sa se prezinte la proces, sa sustina cauza si sa combata adversarul. ca onorariu in general 1000 ron. mai ales ca e vorba cam de 2-3 termene.
netie a scris:
1.Spuneti-mi va rog daca instanta imi va da o hotarare judecatoreasca pentru aceasta actiune, in cazul in care nu ma voi prezenta la termenele de judecata.

Daca ati solicitat judecarea in lipsa, da.

Mai exact care este dezavantajul de a nu ma prezenta la proces, sau ce rol imi revine, fiind creditor , intr-un astfel de proces daca trebuie sa ma prezint fara avocat.

Dezavantajul este instanta va judeca si fara sa va mai exprimati punctul de vedere, doar pe baza cererii dvs si a probelor.

2 In cazul in care ma voi prezenta la termene impreuna cu un avocat ( imputernicit sa ma reprezinte),ce obligatii ii revin acestuia daca semnez un contract ( in schimbul onorariului stabilit) .

Avocatul va asista/reprezinta DOAR in baza unui contract de asistenta. Obligatii sunt multiple (prevazute de lege, nu neaparat in contract), depinde ce anume va intereseaza. In principal, avocatul trebuie sa va apere interesele cu toata priceperea sa.

3 In cazul in care acesta nu si-ar putea respecta in totalitate obligatiile din contract, cum pot prevedea o clauza in contractul respectiv, sau ce solutie ar fi pentru a ma asigura ca nu voi pierde acel onorariu intr-o astfel de situatie.Este posibil un precontract?

Precontract nu e fezabil, pentru ca asta inseamna doar obligatia de a incheia un contract pe viitor. Nu poate fi aplicabil in conditiile in care e necesar un contract pentru litigiu.
Clauzele se pot negocia. Puteti foarte bine sa solicitati o despagubire daca sunteti prejudiciata, dar va fi greu s-o obtineti. Puteti doar sa stabiliti o parte de onorariu platibil dupa incheierea litigiului, insa asta va avea ca efect imposibilitatea recuperarii partii respective de la parat in acelasi litigiu.

4. Ce cheltuieli sunt considerate ca “cheltuielile de judecata” si daca onorariul avocatului meu poate fi inclus in acestea ( pentru a fi suportat de parati ).

Intra onorariul dovedit cu chitanta/OP. Onorariul de succes se poate recupera intr-un litigiu separat.

5. Care este diferenta de fi reprezentata de un avocat imputernicit sau de un avocat cu procura avocationala

Niciuna. Se cheama procura avocatiala si este actul care atesta dreptul avocatului de a va asista/reprezenta in instanta. Diferenta este intre asistare si reprezentare, in sensul ca doar avocatul cu drept de reprezentare va poate suplini prezenta dvs in instanta si poate vorbi in numele dvs. Cel care doar va asista va ofera exclusiv asistenta juridica in legatura cu procedura, dar nu poate vorbi/semna in numele dvs.

Nana79 a scris:
Noi avem un singur ctr de asistenta juridica, si este la fel ptr toti

Asta pentru ca vreti dvs. Contractul de asistenta juridica se poate negocia si poate fi modificat, cu conditia sa respecte cerintele minime prevazute de lege si statut. Nimeni nu va obliga sa folositi tipizatul vandut de barou.
jamesdean a scris:

stimata doamna, un avocat, in urma imuternicirii pe care o semnati, are obligatia sa depuna toate diligentele ptr castigarea procesului. Castigarea procesului se bazeaza, in principiu, pe dovezi pe care le are clientul. NICI UN AVOCAT CU SCAUN LA CAP NU PROMITE CASTIGAREA FARA SA AIBA DOVEZI SOLIDE. In ceea ce priveste onorariul, il puteti negocia cu avocatul dar indiferent de rezultat trebuie sa il platiti iar lui ai revine obligatia sa se prezinte la proces, sa sustina cauza si sa combata adversarul. ca onorariu in general 1000 ron. mai ales ca e vorba cam de 2-3 termene.

ma puteti ajuta si pe mine cu un raspuns va rog frumos eu platesc o pensie alimentara de 25 % dar din tot venitul de ce eu? am salariul de 18,5 mil de ce mi se opreste din brut adica orele de noapte orele suplimentare preme concediu si nu e o pensie fixa mereu alta suma cu cat stau mai multe ore la munca cu atat imi opreste mai mult imi opreste de un an de zile intre 6 mil si 7,5 mil iar acum ultime luna am platit 9 mil si ceva eu chiar nu trebuie sa mai muncesc ca sa pot trai si eu asta e gandirea mea sa muncesc la negru pt ca am platit 9 mil si ceva si eu am zero lei acum adica am muncit degeaba ultima luna
In vederea validarii popririi, si a platii pensiei de intretinere, hotararea judecatoreasca poate fi pronuntata si in lipsa partilor legal citate, conform art. 242 , alineatul al doilea, insa este obligatorie o mentiune in acest sens.

Insa, avand in vedere interesul pe care justificati in prezenta cauza, pentru a lamuri unele aspecte , ar fi bine sa va prezentanti la cat mai multe termene de judecata.

Conform art . 274 din Codul de procedura civila, partea care cade in pretentii poate fi obligata la plata cheltuielilor de judecata, daca sunt ceruta sau dovedite.

In caz ca nu sunt solicitate de catre reprezentul dumneavoastra, pot fi solicitate, respectand termenul de prescriptie de trei ani, pe cale separata, investind , din nou instanta de judecata.
Pana la momentul inchiderii dezbaterilor, chitanta ce reprezinta onorariul de avocat poate fi depusa la dosarul cauzei.
In ceea ce priveste plata onorariului de avocat, dumneavoastra si avocatul puteti negocia clauzele contractuale si stabili, totodata, o modalitate avantajoasa de plata.
Odata incheiat, avocat va poate reprezenta si asista in procesul dedus judecatii , conform prevederilor acestuia.
Obligatia avocatului este una de diligenta, in sensul de a depune toate eforturile, pentru a sustine interesele clientului sau.

Alte discuții în legătură

Onorariul unui avocat nicoleta1975 nicoleta1975 Am un litigiu civil care nici macar nu a inceput intrucat s-a ajuns la un acord (o tranzactie) intre parti asistate de avocati.Nu s-a platit taxa de timbru iar ... (vezi toată discuția)
Contract de reprezentare juridica fals ouletz ouletz Am avut o cauza intr-un dosar penal pe care l-am pierdut . Paratul m-a executat silit si am platit cheltuieli de judecata. Acum dupa 1,5 ani am dovada ca ... (vezi toată discuția)
Contract reprezentare? ramonel78 ramonel78 as dori sa stiu ce obligatii are avocatul cu cu care am incheiat un contract??????? cat timp este valabil acest contract?ce inseamna asistare si ... (vezi toată discuția)