Buna ziua! Vin si eu cu o intrebare : Sunt in somaj din martie 2009 si din august 2009 pana la data actuala am mai lucrat pe perioade determinate 10 luni intrerupand de mai multe ori somajul ; daca mai lucrez inca doua luni pana in august 2011 am dreptul la somaj dupa noua lege? Va multumesc !
1. Aveti dreptul la indemnizatie de somaj de fiecare data cand:
- va inceteaza CIM din motive neimputabile;
- daca in ultimele 24 de luni aveti 12 luni cotizate la somaj;
2. Perioadele in care ati fost in somaj nu sunt perioade cotizate la somaj.
3. Tineti cont si de noul articol introdus, de la 16.12.2010, in Legea 76/2002: Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.
(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.
Sa inteleg ca cele 10 luni lucrate pana in prezent nu reprezinta stagiu de cotizare utilizat pentru stabilirea si acordarea indemnizatiei de somaj anterioare si ca daca mai lucrez cel puti 2 luni pe perioada determinata pana in august 2011 am dreptul la somaj ? Va multumesc anticipat!
Daca ati avut CIM pe perioada determinata somajul a fost intrerupt de fiecare data si se va relua, de unde a ramas, dupa fiecare incetare a CIM, pana se termina perioada initiala de somaj.
Intrebarea mea se referea daca am dreptul la un nou somaj dupa expirarea celui
prezent , deci daca cele 12 luni lucrate in perioada prezentului somaj (perioada care s-ar incadra in cele 24 luni)constitituie stagiu de cotizare pentru urmatorul somaj. Va multumesc anticipat!