avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Conventie civila
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Conventie civila

Pentru o conventie civila incheiata pentru prestari servicii juridice, ce contributii plateste angajatorul si ce contributii plateste prestatorul?
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 18:23, 17 Ianuarie 2011
Conventie civila pentru servicii juridice??? S-ar putea nici sa nu fie legal, mai bine detaliati-ne situatia.
Cred ca vrea sa angajeze un consilier juridic cu conventie civila .
Veniturile obtinute printr-o conventia civila sunt considerate venituri din activitati independente in spiritul codului fiscal. Iar in sistemul social de pensii venituri profesionale.
Deci angajatorul plateste 10% impozit anticipat. Desemenea trebuie retinute si platite catre buget contributia la sist de pensii si somajul,
- daca aceste venituri au caracter repetitiv si prestatorul nu este pensionar sau asigurat intr-un alt sitem de pensii(armata, avocati etc)
- daca prestatorul de servicii nu obtine si alte venituri salariale.
Prestatorul plateste restul de 6% impozit si contributia la sanatate.

Totusi la incheiere conventie civile, conf codului fiscal, se poate opta pentru impozitare cu retinere la sursa in sensul art 79. In acest caz veniturile din conventii civile sunt considerate venituri din alte surse.
Angajatorul retine si plateste 16% impozit. Deasemenea contributia la pensii si somajul, exact ca mai sus.
Prestatorul plateste contributia la sanatate doar daca acest venit este singurul venit obtinut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii de plata pentru conventii civile cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, La o asociatie de proprietari, exista conventii civile pentru administrator si pentru femeia de servici. Care sunt contributiile ce se retin, avand ... (vezi toată discuția)
Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Conventii civile andradaa andradaa Buna ziua , as avea si eu o intrebare ? Stie cineva pentru un administrator de bloc angajat in baza unei conventii civile care conform ordonantei 82/2010 ... (vezi toată discuția)