Cine poate sa-mi dea un sfat pentru urmatoarea problema:
Am incheiat raporturile de munca cu angajatorul (am ramas in somaj) din 15 decembrie, m-am intalnit in sfarsit cu fostul patron sa-mi plateasca salariul pe noiembrie si decembrie. Pe decembrie mi-a dat toti banii iar pe noiembrie mi-a oprit suma cuvenita pentru zece zile in care am fost in medical, (a impartit salariul pentru luna respectiva la zilele din luna si suma pentru o zi a inmultit-o cu 10 zile, de fata cu mine). Mi-a spus ca nu e obligat sa-mi dea banii pana cand nu-i primeste el de la casa de sanatate. Eu nu cred ca el poate sa-mi retina din salariu pe acest motiv, stiu ca este obligat sa-mi plateasca salariul fara nici o retinere nejustificata, iar casa de sanatate vireaza banii dupa o perioada, nu stiu exact, dar asa procedeaza la toate firmele nu numai la el. Ce faceam daca, doamne fereste, era un caz mai grav si eram in medical 1 - 2 luni, eu nu mai aveam nici un venit? Am refuzat sa-i semnez statul de plata pentru ca acolo era trecuta toata suma pe care trebuia sa mi-o dea.
Este corect ca mi-a oprit din salariu pentru acest motiv?
Pot sa-l actionez in instanta? sau ce pot sa fac?
Multumesc mult pentru sfat.
Concediu medical constituie ordin de plata pentru angajator.Este treaba angajatorului daca doreste sa recupereze banii de pe concediu medical.Trebuie sa va plateasca CM.Daca nu o face puteti sa va adresati instantei in 30 zile de la primirea deciziei de concediere la tribunalul indicat in decizie.
Il poti actiona in instanta, sunt banii tai, e dreptul tau.Angajatorul nu poate efectua reţineri din salariu decât daca exista o hotarare judecatoreasca.