avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general creante ce pot fi trecute pe pierdere
Discuție deschisă în Contabilitate în general

creante ce pot fi trecute pe pierdere

Ce tip de document este necesar pt a putea fi trecute pe pierdere creantele ce nu mai pot fi recuperate?
Referat intocmit de jurist este suficient?
Ce anume trebuie sa verifice juristul sau ce documente trebuie sa aiba ca sa stea la baza intocmirii acelui referat (de ex. dc intervine prescriptia extinctiva se poate mentiona in referat ca in baza D.167/1958 s-au prescris si se pot trece pe pierdere?)
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: katica , utilizator 22:00, 14 Mai 2009
Referitor la creanţele neîncasate, în Codul fiscal sunt tratate două aspecte: cheltuielile înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor neîncasate şi cele înregistrate la scoaterea din evidenţă a creanţelor incerte sau în litigiu, neîncasate.
Deasemenea, conform aceluiaşi act normativ, contribuabilii care scot din evidenţă clienţii neîncasaţi sunt obligaţi să comunice în scris acestora scoaterea din evidenţă a creanţelor respective, în vederea recalculării profitului impozabil la persoana debitoare, după caz
Pentru creanţele înregistrate după data de 1 ianuarie 2007, vor fi deductibile fiscal provizioanele constituite în limita unui procentaj de 100% din valoarea creanţelor asupra clienţilor, care îndeplinesc cumulativ urmatoarele condiţii:
- creanţa este deţinută la o persoană juridică asupra căreia este declarată procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotărârii judecătoreşti prin care se atestă această situaţie;
- nu sunt garantate de altă persoană;
- sunt datorate de o persoană care nu este persoană afiliată contribuabilului;
- au fost incluse în veniturile impozabile ale contribuabilului.

Valoarea provizioanelor pentru creanţele asupra clienţilor este luată în considerare la determinarea profitului impozabil în trimestrul în care sunt îndeplinite condiţiile prevăzute mai sus şi nu poate depăşi valoarea acestora, înregistrată în contabilitate în anul fiscal curent sau în anii anteriori. Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectuează prin trecerea acestora pe venituri în cazul încasării creanţei, proporţional cu valoarea încasată sau înregistrarea acesteia pe cheltuieli.

Buna seara,
Ref. la creante neincasate: la societatea unde lucrez sunt creante neincasate din anul 2005,trebuie sa constitui provizion? sau le pot trece pe cheluieli nedeductibile fiscal la implinirea termenului de 3 ani?
Da, trebuie sa le constitui provizioane si la implinirea termenului de prescriptie, urmand procedura susmentionata, le vei trece pe costuri.
Operaţiunile contabile legate de clienţii incerţi sau în litigiu sunt determinate de necesitatea reflectării imaginii fidele a patrimoniului întreprinderii.
În analiza şi evidenţierea clienţilor incerţi sau în litigiu, în contabilitate se parcurg mai multe etape: constatarea că un client a devenit incert după trecerea unui anumit interval de timp de la scadenţă şi neachitarea datoriilor restante, în condiţiile în care au fost luate toate măsurile necesare pentru recuperarea creanţei (respectiv somaţie de plată, punere în întârziere etc.);
Constituirea provizionului pentru clienţi incerţi în vederea imputării cheltuielii exerciţiului căruia îi aparţine; în acelaşi timp se trece la acţionarea pe cale legală pentru recuperarea creanţei; dacă un client refuză din diferite motive să achite o datorie; mărimea provizionului se stabileşte la dimensiunile creanţei nerecunoscute, şi nu la cele ale
creanţei neachitate;
Dacă ponderea clienţilor incerţi sau în litigiu este mare în totalul clienţilor, este bine să fie înregistraţi separat în contul 4114 „Clienţi incerţi sau în litigiu” pentru a crea o imagine cât mai fidelă a patrimo-niului; şi aici se aplică precizarea de mai sus, în sensul că se transferă numai suma aflată în litigiu, şi nu întreaga sumă rămasă în sold; în momentul rezolvării litigiului se stinge creanţa recuperate şi se reia întregul provizion aferent litigiului respectiv la venituri; dacă litigiul s-a rezolvat, iar creanţa nu mai poate fi recuperată din diferite motive (suma este foarte mică sau clientul nu mai există etc.), în baza unei hotărâri a Consiliului de Administraţie (sau AGA), poate fi înregistrată drept cheltuială nedeductibilă fiscal, prin intermediul contului 654
„Pierderi din creanţe şi debitori diverşi”.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2008
ContSters42967, utilizator
Prescrierea se va inregistra in contabilitate pe contul 1174 sau 654?
Multumesc

Alte discuții în legătură

Provizioane clienti incerti carmen carolina carmen carolina Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca este corecta inregistrarea in cazul unei creante in valoare de 476 lei (cu TVA) neincasata intr-o perioada mai mare de ... (vezi toată discuția)
Se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti? ioanaep ioanaep se mai pot constitui provizioane pentru clienti incerti daca clientul nostru a intrat in faliment in urma cu 2 ani? dar daca creantele sunt mai vechi de ... (vezi toată discuția)
Provizioane clienti neincasati lilicu lilicu Care este limita maxima deductibila pentru constituirea unui provizion clienti neincasati in cazul in care clientul intra in insolventa si creditorul se ... (vezi toată discuția)