avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cumul pensie - salariu
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cumul pensie - salariu

Sunt pensionar militar si la data de 01.01.2010, ca urmare a Legii nr.329/2009, cap. IV, am optat pentru suspendarea platii pensiei in favoarea serviciului.
In urma recalcularii pensiei suma cuvenita se situeaza sub limita salariului mediu pe economie utilizat la fundamentarea Bugetului pe anul 2011, stabilit in conformitate cu prevederile Legii nr.287/2010, cap. III, art. 15 la valoarea de 2022 lei.
Am solicitat in baza prevederilor urmatoarelor acte normative:
-Legea nr. 329/2009, art 17 si art. 19, pct 2;
-Legea nr.263/2010, art. 118, al.1, lit. a) si art. 119 reluarea platii pensiei in cuantumul stabilit de casa MApN, avand in vedere si prevederile Legii 119/2010 care la art. 2 consacra pensiile militare ca pensii pentru limita de varsta.
Mentionez ca eu nu am solicitat recalcularea si nici nu intentionez sa o fac pana la judecarea pe fond a suspendarii/ anularii HG 735/ 2010. Oricum adeverinta de venituri primita este pur si simplu hilara , nefiid precizate veniturile din 95 de luni!!
Intrebarea este: sunt indreptatit sa primesc cumulat noul cuantum al pensiei? Daca se poate argumentare.
Multumesc mult,
MI
Cel mai recent răspuns: gannofdreams , utilizator 20:15, 23 Ianuarie 2011
iancu marin a scris:
Intrebarea este: sunt indreptatit sa primesc cumulat noul cuantum al pensiei? Daca se poate argumentare.

Bineinteles ca sunteti indreptatit sa cumulati pensia cu salariul. Insa nu am niciun argument in plus, fata de cele pe care le-ati dat dvs.:
-conform art. 2, alin. (1) din Legea nr. 119/2010, pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale devin pensii pentru limita de varsta;
-cuantumul pensiei nete recalculate nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie, deci nu mai intrati sub incidenta art. 17 din Legea nr. 329/2009.
Multumesc pentru raspuns! nu o sa fie asa usor....MI
Recunosc ca nu prea am urmarit la TV subiectul privind recalcularea pensiilor militare si nici nu cunosc prea bine prevederile actelor normative din domeniu. Stiu doar ca recalcularea s-a facut in baza unei Hotarari de Guvern care, fiind act administrativ normativ, este la acest moment suspendata temporar (probabil pana la solutionarea definitiva si irevocabila a actiunii privind anularea ei) printr-o decizie irevocabila a ICCJ.
Faptul ca va mai da Guvernul o noua hotarare in domeniu, sau ca va respecta ori nu decizia ICCJ de suspendare a H.G. nr. 735/2010, sau ca va astepta pana la judecarea pe fond a litigiului administrativ prin care se cere anularea H.G.-ului e un lucru pe care nu avem nici unii de unde a-l stii la acest moment.
Prin urmare, pentru a va raspunde la intrebare, o sa am in vedere strict ipoteza in care intr-un mod sau altul guvernantii au reusit sa gaseasca o formula legislativa prin care sa impuna recalcularea pensiilor militare pe care o doresc, iar dumneavoastra, in urma acestei recalculari, ati beneficia de o pensie inferioara salariului mediu brut pe economie.
In aceste conditii, raspunsul la intrebarea daca puteti obtine conform prevederilor legale actuale reluarea platii pensiei (incasand, bineinteles, si salariul in acelasi timp) este pozitiv.
Este adevarat ca desi nu au avut in vedere expres situatia reluarii platii pensiei cumulate (in conditiile in care nivelul ei scade sub cel al salariului mediu brut pe economie), art. 17 si art. 19 alin. 2 din Legea nr. 329/2009 lasa sa se (sub)inteleaga ca acest lucru ar fi posibil. Cu alte cuvinte, desi "litera" legii de mai sus nu prevede in mod expres aceasta posibilitate, este in "spiritul" ei sa o admitem. Dar daca va prezentati la un proces doar cu aceste texte de lege, este posibil sa gasiti un jurist meticulos al Casei de Pensii care sa se lege de aceste chichite pentru a determina respingerea actiunii.
De aceea, va recomand sa aveti in vedere (si) prevederile art. 11 din Instructiunile de aplicare a Cap. IV din Legea nr. 329/2009 (publicate in M.Of., Partea I, nr. 805 din 25.11.2009), prevederi care fac lumina in speta:
"Art. 11. - (1) Pensia care a fost suspendată ca efect al aplicării dispoziţiilor prevăzute în cap. IV din Legea nr. 329/2009 poate fi reluată în plată la cererea pensionarului, începând cu luna următoare celei în care nu se mai realizează cumulul, în următoarele situaţii:
a) dacă salariul mediu brut depăşeşte nivelul pensiei suspendate;
b) la încetarea calităţii de salariat.
(2) Persoanele aflate în situaţia prevăzută la alin. (1) sunt obligate să aducă la cunoştinţa angajatorului faptul că a fost reluată plata pensiei, prezentând în acest sens comunicarea casei de pensii care a procedat la această operaţiune".
Din punct de vedere procedural, pentru reluarea platii pensiei trebuie sa va adresati cu o cerere catre Casa de Pensii a MApN in care sa le aduceti la cunostinta schimbarea situatiei de fapt. Cererea de reluare a platii pensiei este reglementata de art. 115 din Legea nr. 263/2010, dupa cum urmeaza:
"Art. 115. - În sistemul public de pensii, reluarea platii pensiei se face, la cerere, dupa cum urmeaza:
a) începând cu luna urmatoare celei în care a fost înlaturata cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea platii pensiei, daca cererea a fost depusa în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendarii a fost înlaturata;
b) începând cu luna urmatoare celei în care a fost depusa cererea, daca depunerea acesteia s-a facut dupa expirarea termenului prevazut la lit. a);".
Iar conform art. 116 din Legea nr. 263/2010, Casa de Pensii a MApN este obligata sa emita o decizie de admitere ori respingere a cererii de reluare a platii pensiei, decizie pe care o puteti contesta in termen de 30 de zile in instanta, in caz ca nu va favorizeaza.
Va mai invederez ca instanta investita cu judecarea litigiului poate obliga Casa de Pensii a MApN la plata pensiei la care ati fi indreptatit atat pentru viitor, cat si retroactiv, incepand data depunerii cererii. Desigur, e de preferat sa nu ajungeti in instanta si sa rezolvati problema de la inceput printr-o decizie favorabila a Casei de Pensii, dar, daca altfel nu se poate, veti fi nevoit sa apelati si la balanta Justitiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumul pensie cu salariu NELU1949 NELU1949 Buna ziua ! Art. 118 din Legea 263/2010, in vigoare de la 01.01.2011, prevede categoriile de persoane care pot cumula pensia cu alte venituri ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu alecramm alecramm sunt pensionar mapn cu pensie partial anticipata si angajat functionar public se pot cumula sau nu avand in vedere lg 164 / 2001, lg ... (vezi toată discuția)
Pensie speciala Mainerici  Ctin Mainerici Ctin cf l119/2010 pensile militare devin pensi ptr limita de varsta ,indeplinind cond de varsta si stagiu de cotizatie prevazute in l19/2001.unpensionar miltar ... (vezi toată discuția)