avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Legislatie drepturi de autor pentru institutii publice ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Legislatie drepturi de autor pentru institutii publice de spectacole si concerte

As dori sa aflu clar care este legislatia apicabila momentan institutiilor publice de spectacole(in special filarmonici),privind drepturile de autor.Filarmonica la care lucrez a primit de curand o instiintare de la UCMR-ADA,potrivit careia ar trebui platite taxe catre ei de minim 500 Ron/concert.Intrucat pana acum stiam de plata a 5% taxa timbru muzical,3% impozit local,si 1%taxa crucea rosie,vreau sa aflu daca a aparut ceva nou legat de UCMR.Mi se pare o jecmaneala oricum.Si nu stiu in ce masura este UCMR indreptatita sa ceara aceste dari,dat fiind faptul ca nu este o institutie de patrimoniu ci o asociatie privata.....sau e doar o instiintare prin care ea ne atentioneaza doar de obligativitatea platii in cazul executarii unor opere inscrise in repertoriul protejat de UCMR....oricum nu am gasit pe net nici o lista care sa prezinte aceste lucrari......mi se pare oricum aberant sa platesc drepturi de autor catre acea institutie pentru un concert Mozart de exemplu......poate cineva sa ma lamureasca in aceasta problema?
Cel mai recent răspuns: Hobitzi , utilizator 20:46, 19 Ianuarie 2011
Buna seara,

Sunt de acord cu dvs, dar legea este lege.

Pe scurt, UCMR ADA care gestioneaza drepturile conexe ale compozitorilor si muzicologilor, se ocupa cu gestiunea colectiva a dreptului de comunicare publică a operelor muzicale, care potrivit legii 8/1996 art 132(1) (1) (e) reprezinta o gestiune obligatorie, mai exact orice utilizator (ex filarmonica, opera, organizator spectacole, etc) trebuie sa incheie o licenta cu UCMR ADA si sa plateasca o redeventa ce este stabilita prin metodologia aprobata prin decizia ORDA 189/3.05.2010 si anume:

500RON/spectacol in cazul in care cota procentuala stabilita veniturilor realizate, conform bazei de calcul (ex 8% sau 7% din venituri aferente spectacolului-vanzare bilete, publicitate, etc) este mai mica de 500 RON sau daca filarmonica nu a inregistrat veniuturi.

in mod normal, cand exista venituri, suma datorata se calculeaza conf bazei de calcul din decizia ORDA si nu este o sum fixa de 500 RON

Ptr mai multe detalii vedeti decizia ORDA amintita.

Formularul de licenta il gasiti la [ link extern ]

Sper ca informatia de mai sus sa va foloseasca.
Cred ca distinsul edipav a gresit o cifra, era vorba de art. 123^1 din Legea 8/1996. Legea este aici [ link extern ]

Intr-adevar, asa graieste decizia ORDA 189/2010. O puteti vedea aici [ link extern ]

Si in opinia mea, e jecmaneala pe fata sa ceara bani pentru Mozart, tinand cont ca autorul nu mai exista din anul de gratie 1791 iar UCMR ADA nu poate apara drepturile conexe (ale interpretilor) decat pentru "interpretari sau executii fixate ori radiodifuzate anterior" cf. art. 123 alin. (2) din Legea 8/1996. Prin urmare, UCMR ADA exploateaza munca lui Bach pentru beneficiul lui Marius Teicu, fara vreo indreptatire.

Daca nu exista jurisprudenta in acest sens (intreb, eu nu cunosc), ar trebui sa consultati un avocat specializat care sa incerce sa franga UCMR ADA in acest punct (comunicarea publica pentru autorii ale caror drepturi patrimoniale din art. 13 Legea 8/1996 au expirat - 70 de ani dupa moarte, sau cf art 15 alin 2. din Legea 8/1996 - sunt morti deci nu-si mai pot exprima acordul). Pentru 500 lei / concert, chiar merita!
Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
eumarian, utilizator
Da......legea-i lege si adevarul e cam trist.....in orice caz va multumesc mult de ajutor,ne sunt de real folos.Din cate am inteles va trebui sa "decartam" inclusiv pentru concertele estivale din aer liber,care sunt cu intrare libera....cu alte cuvinte vom plati noi ca sa facem un concert.La fel si in cazul recitalelor si concertelor camerale care sunt cu un public restrans,si s-ar putea sa nu produca destui bani din vanzarea de bilete nici macar pentru aceata taxa.Viitorul suna bine pentru cultura Romaniei:(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ucmr -ada sau upfr A. Ionut A. Ionut Pentru activitatea desfasurata la un bar-club la care din cele doua organisme de gestiune colectiva a drepturilor de autor (UCMR-ADA sau UPFR) se achita taxele ... (vezi toată discuția)
Ucmr-ada sau upfr daniel_constantin daniel_constantin Buna ziua ...Am o mare problema, am un srl cu obiect de activitate prestari servicii (inclusiv sonorizare) si desi platesc taxa la ucmr-ada pt fiecare ... (vezi toată discuția)
Difuzare filme intr-un bar nathalie14 nathalie14 Buna ziua, Daca intr-un bar, vrem sa difuzam filme, cu acces gratuit, trebuie doar sa platim drepturile de difuzare sau mai trebuie obtinuta vreo ... (vezi toată discuția)