avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obiectiv : act de propietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obiectiv : act de propietate

Buna ziua, cer consiliere in subiectul prezentat in continuare.
De aproximativ 2 ani urmaresc sa intru in posesia actului de propietate a imobilului in care locuiesc. Incep prin prezentarea principalelor date la care se refera acest subiect:
- persoane implicate in dezbaterea dreptului de propietate: tatal decedat, mama, eu si doi frati dintre care unul minor;
- doua imobile

*imobil + teren intravilan situat in zona rurala;
-propietari: mama mai putin de jumatate obtinut de la bunicii mei; tata +mama cealata parte mai mare de jumatate obtinuta prin succesiune;(nu stiu procente exacte,nu am momentan act la indemana)

*imobil situat in zona urbana (apartament);
- propietari tata si mama

Fiecare dintre noi avem urmatoarele obiective:
eu doresc act de propietate la imobilul + teren intravilan situat in zona rurala;
frate-le minor celalalt imobil (apartament)
frate mijlociu despagubit prin sulta
mama doreste sa ramana in apartament cu fratele minor
Eu sunt dispus sa achit tot ce tine de acest procedeu (taxe, comisioane), tot eu despagubesc frate mijlociu.
Intre mine si frate-le mijlociu nu exista intelegere, el doreste sa fie despagubit cu o suma echivalenta cu jumatate din valoarea imobilului + teren aflat in zona rurala, cea ce consider exagerat si nu sunt deacord deoarece eu am investit in imobil in perioada de 6-7 ani cat am stat in acest imobil (modernizare,renovare, intretinere, contract-are utilitati,etc.).Eu intetionez, in urma succesiuni, sa fac schimb de parti cu fratele minor( a se intelege partea mea din apartament o cedez minorului in schimbul partii lui din casa in favoarea mea).Exista intelegerea ca mama sa-mi cedeze toate partile dansei din casa in schimb eu despagubesc fratele mijlociu cu privire la drepturile acestuia in apartament.
Am mai avut o discutie cu un avocat, la cere a fost prezenta si mama, din care am retinut ca fiecare din copii ni se atribuie cate 5/64 parti din imobil + teren din zona rurala.
Inchei acest subiect printr-o ultima precizare, am avut anul trecut o tentativa de a incepe prin succesiune la notariat (exista intelegere intre parti), dar am esuat prin refuzul achitari de catre fratele mijlociu a unor taxe + amenzi catre consiliul local, de unde trebuiau eliberate certilicate fiscale, am dorit si doresc sa achit eu aceste taxe + amenzi. O ultima precizare, in cazul in care ma sfatuiti sa actionez in justitie, eu impreuna cu sotia lucram in strainatate si nu pot fi prezent in tara mai mult de o luna.
Astept raspunsuri cu privire la pasi pe care trebuie sa-i urmez.
Cel mai recent răspuns: grigore florentin , utilizator 19:54, 22 Februarie 2011
Mai explica o data situatia imobilului de la tara. Cum a dobandit mama partea de la bunici si cum a dobandit tata?
Cu siguranță procesul nu s-ar termina într-o lună. Singura modalitate e de a împuternici pe cineva să vă reprezinte interesele în instanță cu privire la dezbaterea succesiunii și partaj, în sensul că doriți să moșteniți și în urma dezbaterii succesiunii prin partaj să rămâneți cu bunurile dorite achitând celorlalți sultele cuvenite. Împuternicit poate fi oricine.

lazu a scris:

Mai explica o data situatia imobilului de la tara. Cum a dobandit mama partea de la bunici si cum a dobandit tata?


Probabil a fost succesiune testamentară că altfel...
mama a obtinut pe cand ambi ei parinti traiau o parte din teren-ul extravilan, am gresit eu neavand actele la indemana atunci cand am formulat subiectul, imobilul de la tara a fost obtinut din cate stiu dupa decesul bunicului, ceilalti frati ai mamei au renuntat si cu bunica(decedata) sa facut o clauza de intretinere.
trebuie facute succesiunea si iesirea din indiviziune.
Daca nu s-a facut act de vanzare cu clauza de intretinere cu bunica, fratii mamei au drept de mostenire la partea bunicii chiar si daca exista un testament. Daca au trecut 6 luni de la decesul bunicii si ei nu au acceptat mostenirea aveti sansa sa-i inlaturati prin neacceptare.Aveti un caz mai complicat . Sfatul meu este sa consultati un notar (eventual unul mai putin aglomerat), avand toate actele posibile de la bunici .Pt. apartament: jumatatea de proprietate a tatalui se imparte 1/4 mama, 3/4 impartit la 3 frati. Pasii: succesiune si apoi iesire din indiviziune.

Alte discuții în legătură

Mostenire olympya olympya buna ziua! va rog ,sa ma lamuriti intr-o problema legata de o succesiune.Este vorba de casa bunicilor (bun comun) si cei doi copii ai lor.Bunicul si unul din ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune constantin cristian constantin cristian Buna ziua.Bunica din partea tatalui a detinut o proprietate formata din 1000mp teren intravilan si o casa de trei camere pe acest teren.Tata a fost singurul ... (vezi toată discuția)
Mostenire, impartire justa dan_plescan dan_plescan Suntem 3 frati. Parintii tatalui nostru (bunicii nostri) au in propietate o vila pe teren intravilan de 6000m + 30000m in extravilan (care de moment exista ... (vezi toată discuția)