avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire, impartire justa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire, impartire justa

Suntem 3 frati. Parintii tatalui nostru (bunicii nostri) au in propietate o vila pe teren intravilan de 6000m + 30000m in extravilan (care de moment exista doar pe hartie, din lipsa de suprafata). Titluri de propietate pe numele bunicului.
Alaturi, lipit de terenul bunicilor, parintii nostri au in propietate o casa mica pe teren intravilan de 6600m. Titluri de propietate pe numele tatalui nostru.
In 1997 bunicii decedeaza iar propietatile lor revin unicului fiu, adica tatal nostru. Tata nu se ocupa de formalitatile legale, dar noi (care locuim in apartamente in propietate intr-o localitate apropiata) impreuna cu parintii ingrijim si ne folosim de propietatile bunicilor. In 1999 tatal sufera o comotie cerebrala in urma careia ii este afectat grav centrul vorbirii si centrul neuromotor. Cu aceste incapacitati din anul 1999 tatal se afla in ingrijirea noastra, a mamei si a unei infirmiere.
In mod verbal noi fratii ne intelegem ca atunci cand va veni momentul vom imparti frateste totul: de la bunici (6000m + vila + 30000m + bunuri) + de la parinti (6600m + casa + bunuri). Adica fiecaruia ii va reveni cate 4200m in intravilan + 10000m in extravilan + 1/3 din cele 2 case si alte bunuri. In 2000, eu trebuie sa plec la lucru in strainatate si in mod verbal sunt de acord ca doar mama si tata, impreuna cu fratele si sora, sa se beneficieze de propietati asa cum sa suporte cheltuielile aferente.
In 2014 se recupereaza suprafata de 30000m care se atribuie efectiv bunicilor, dar in decembrie intervine decesul tatalui. In ianuarie 2015 fratele si sora insista sa incepem demersurile pt a imparti cei 30000m (intre timp terenul a fost recalificat ca intravilan, deci valoarea a crescut) pt ca vor sa vanda partea lor. In principiu, nu inteleg bine situatia si nici de ce fratii tergiveseaza propunerea mea; cu aceasta ocazie sa impartim totul in 3 parti egale, avand in vedere ca mama ramasa singura locuieste in casa care s-a deteriorat foarte mult si doreste sa fie luata in intretinere.
In final, intre plansete si lamentari, mama imi expune ceea ce ei imi ascund din anul 2001, eu inteleg ca au profitat de faptul ca eu am stat doar 3-4 saptamani pe an in Romania si ca:
.-presata de sora mea si de sotul acesteia, obtine ca tata sa fie declarat in mod legal incapabil si ca cumnatul meu, adica sotul surorii mele, este recunoscut ca tutorul sau legal;
.-de imediat “tutorul legal” a tatei accepta in mod legal mostenirea care ii revine tatalui de la parintii sai (adica bunicii nostri), cei 6000m + vila + bunuri;
.-apoi “tutorul legal” a tatei impreuna cu mama “vand” catre fratele meu 5000m din terenul mostenit de la bunici + vila + bunuri;
.-imediat “tutorul” impreuna cu mama “vand” catre sora mea (nevasta tutorului), dupa ce ei au facut separatie de bunuri intre ei, cei 1000m ramasi din terenul mostenit de la bunici = o fasie lipita de terenul parintilor;
.-apoi “tutorul” tatei impreuna cu mama “vand” catre sora mea (nevasta tutorului) 4000m din terenul parintilor (partea lipita la cei 1000m);
.-in acest moment fratele si sora detin in propietate cu act de vanzare-cumparare cate 5000m cu cate 25m deschidere la strada principala + fratele detine si vila bunicilor;
.-mama detine in propietate doar 2600m cu 6 m deschidere la strada principala si casa care incepe sa se darame;
.-in situatia actuala mie imi va reveni o 1/3 din cei 2600m, dupa decesul mamei;
.-mama nu a primit nici un pret de la frati. Ca ei au suportat toate cheltuielile aferente acestor “operatii”;
.-mama propune ca fratii sa renunte la 1/3 lor din 2600m, ca acest teren sa-mi revina in totalitate mie si eu sa o iau in intretinere.
Ce pot face ca ca sa indrept situatia creata, sa ne revina la fiecare cate o 1/3 din tot?
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2015
dan_plescan, utilizator
Cel mai recent răspuns: dan_plescan , utilizator 01:45, 10 Martie 2015
decesul tatalui a impedicat ca fratele meu si sora mea sa vanda cei 30000m suplement la mostenire folosinduse iarasi de figura "tutorului legal". decesul tatalui obliga la dezbaterea mostenirii, dar pt a evita participarea mea directa fratii au asteptat ca eu sa revin in strainatate, dupa inmormantarea tatalui, pt ca apoi sa-mi comunice existenta suplementului. acum ma presioneaza sa merg la consulat unde sa-mi imputernicesc sora pt ca sa ma reprezinte la dezbatere. insista sa nu implic o terta persoana.
marurisesc ca sunt dezorientat si nu stiu cum sa procedez. nu mai am incredere nici in frati si nici in mama.
cum ma sfatuiti sa procedez?
ar trebui sa imputernicesc un avocat sa ma reprezinte la dezbatere?
poate ca n-ar trebui sa cedez si sa conditionez dezbaterea si acceptarea acestui supliment la mostenire, de impartirea justa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral urmat de vanzare -cumparare cristinaiasi cristinaiasi Buna ziua. Vroiam sa va intreb a cat parte din mostenire imi revine in urma vanzarii unui teren la tara in urmatorul caz: -parintii mei au divortat cand ... (vezi toată discuția)
Testament sau ce......? johnnydanut johnnydanut Buna seara ! De curand mama mea a decedat si a ramas doar tata. Inainte de moarte au stabilit ca un teren pe care e casa lor sa-mi revina mie iar altul (de ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire ana_panait ana_panait Sunt intr-o situatie cam incurcata si nu stiu cum sa procedez. Exista 15.000m de teren pe un titlu de proprietate pe numele bunicului dinspre tata (decedat ... (vezi toată discuția)