avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezbatere mostenire

Sunt intr-o situatie cam incurcata si nu stiu cum sa procedez.
Exista 15.000m de teren pe un titlu de proprietate pe numele bunicului dinspre tata (decedat in 1998). In 1998 a decedat si bunica, tata fiind singurul mostenitor. Cat timp a fost in viata tatal, el nu a vrut sa vanda acest teren dar cu 4 luni in urma a decedat (mama traieste). Dupa decesul lui cei 2 frati ai mei insista sa dezbatem acea mostenire de pe urma bunicului, sa vindem si vom primi cate o patrime (suntem 3 frati + mama) din pret. Asa prevede legea in acest caz? Parti egale?
Parintii mei detineau 25.100m. Fara stirea mea (ma aflam in strainatate) in 2001 unul din frati a primit de la parinti printr-o donatie disimulata in contract de v-c (nu a platit pretul declarat) un teren de 9.500m. In acelasi an si din nou fara stirea mea si celalalt frate a primit tot prin donatie disimulata in contract de v-c alt teren de 8.500m iar parintii au ramas doar cu un teren de 7.100m (cu casa batraneasca pe el, in care traieste mama acum) teren pe care ei mi l-au promis mie. M-am simtit profund frustrat, mihnit, dar am acceptat situatia.
Acum, eu sunt de acord cu propunerea fratilor, de a vinde terenul bunicului si a imparti banii dar in acelasi timp doresc ca partea mea sa o investesc in a reforma casa batraneasca (este deteriorata iar mama traieste in conditii rele), dar inainte de a investi banii vreau sa am aceiasi siguranta juridica pe care o au fratii (ei deja detin parti din averea parintilor, cu acte de v-c). Vreau sa ma asigur ca dupa decesul mamei fratii mei nu vor pretinde sa obtina o parte si din cei 7.100m, asa ca eu am propus sa dezbatem si sa lamurim chiar acum tot; in esenta, in fata notarului ei sa renunte la partea lor din cei 7.100m iar mama sa-mi vanda partea ei printr-un contract de v-c cu drept de uzufruct viager in favoarea ei. De fapt, tot o donatie disimulata in contract de v-c. Nu situ daca e cea mai buna solutie ceea ce propun eu, dar o vad ca o solutie
Fratii se opun si imi spun ca acum trebuie sa facem doar dezbaterea, vanzarea celor 15.000m si impartirea banilor. Se pare ca deja au un cumparator interesat si ma presioneaza sa merg la notar impreuna cu ei si cu mama. Ma ameninta ca daca mai tergivezez vor face dezbaterea si vanzarea fara mine si ca eu voi pierde partea mea. Imi repeta ca dezbaterea celor 7.100m o vom face mai tarziu pt ca nu are nici o legatura cu dezbaterea si vanzarea celor 15.000m de la bunici. Nu stiu cum sa procedez.
Ultima modificare: Joi, 23 Aprilie 2015
ana_panait, utilizator
Cel mai recent răspuns: ana_panait , utilizator 17:17, 27 Aprilie 2015
puteti dezbate cele doua succesiuni simultan . terenul mostenit de la bunic il mosteniti in cote egale .
iar in ceea ce priveste cei 7100 m care erau ai parintilor dvs, faceti succesiunea si totodata partajul succesoral, fratii renuntand la cotele lor .
solutia dvs este buna , in conditiile in care fratii sunt de acord sa renunte la succesiunea dupa tatal dvs.
Din terenul mostenit de la bunic mama va avea cota egala cu noi s-au o cota mai mare?
Am senzatia ca fratii mei vor doar sa ma faca sa cred ca ei vor renunta in favoarea mea, la succesiunea dupa tata. Am senzatia ca daca eu cedez acum si se face doar succesiunea dupa bunic, asa cum insista fratii, odata vandut terenul de la bunicul fratii vor amana succesiune dupa tata pana dupa decesul mamei, pt a se face succesiunea dupa ambii parinti si a obtine asa si cate o treime din ceea cea mai ramas (care, in teorie, e pt mine).
Cum as putea determina fratii sa accepte dezbaterea simultana a celor doua succesiuni impreuna cu partajul succesoral dupa tata in care ei sa renunte la cotele lor?
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Aprilie 2015
ana_panait, utilizator
Am sa explic din nou, mai clar. Fratii mei insista sa mergem la Notar cu un titlu de proprietate pt un teren de 15.000m emis in1999 pe numele bunicului dinspre tata, pt a ni se elibera un supliment la certificatul de mostenitor emis pe numele tatei in anul 1999 (bunicul a decedat in 1998). Fratii imi spun ca deoarece tata a decedat in decembrie 2014, in acest supliment vom fi inclusi cei trei frati impreuna cu mama. Fratii vor sa vindem imediat terenul pt a impartim banii in 4 parti egale.
Apoi, parintii mei detineau 25.100m. Fara stirea mea (ma aflam in strainatate) in 2001 unul din frati a insistat si a primit de la parinti prin contract de v-c (in fapt prin donatie pt ca nu a platit pretul declarat) un teren de 9.500m. In acelasi an si din nou fara stirea mea si celalalt frate a cerut si a primit tot prin contract de v-c (in fapt prin donatie pt ca nu a platit pretul declarat) un teren de 8.500m iar parintii au ramas doar cu un teren de 7.100m pe care ei mi l-au promis mie, atunci cand eu am aflat de tranzactiile fratilor.
Acum, sunt de acord cu propunerea de a vinde terenul bunicului si a imparti banii dar in acelasi timp doresc ca partea mea sa o investesc in renovarea casei parintilor situata pe cei 7100m de teren, dar inainte de a investi banii vreau sa am siguranta juridica precum ca fratii nu vor putea pretinde sa obtina parte din cei 7.100m, asa ca eu propun sa dezbatem odata si succesiunea de pe urma tatei si partajul succesoral; in esenta, fratii sa renunte la partea lor in favoarea mea. In cazul mamei doresc ca ea sa traiasca linistita in continuare in casa pe care eu am sa o renovez. Care este cea mai buna optiune in cazul mamei: 1.ea sa-mi vanda partea ei printr-un contract de v-c cu drept de uzufruct viager in favoarea ei? 2.ea sa renunte la partea ei in favoarea mea si sa incheiem un contract de intretinerea ei?
Fratii inca se mai opun la propunerea mea si insista sa facem doar dezbaterea suplimentului la mostenirea de pe urma bunicului, vanzarea celor 15.000m si impartirea banilor. Ameninta ca vor face dezbaterea si vanzarea celor 15.000m fara mine si ca voi pierde partea mea. Imi spun ca dezbaterea si partajul de pe urma tatei se va face dupa decesul mamei.
Pt cazul extrem (sper din suflet sa nu ajungem la asa ceva) ca vom ajunge la procese, m-am gandit ca fara stirea fratilor sa inregistrez in audio discutiile mele cu ei, in care ei recunosc ca nu au platit parintilor vanzatori preturile declarate, ci au suportat doar cheltuielile de v-c. Inregistrarea audio ar putea fi admisa ca proba in instanta, pt a demonstra ca fratii au primit de la parinti terenurile ca donatii disimulate cu contracte de v-c ?
In timp, exista un termen maxim in care sa se poata deschide o eventuala actiune in probarea donatiilor disimulate in contracte de v-c si reintoarcerea terenurilor la masa succesorala de pe urma tatei (parintilor)?
Multumiri, pt rabdarea de a citi si pt sfaturi.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2015
ana_panait, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la mostenire ContSters410607 ContSters410607 Buna ziua. A murit tatal meu. A lasat un apartament in care locuiesc mama si sora mea si un loc de veci. V-as ruga sa-mi spuneti: 1) putem face eu si sora mea ... (vezi toată discuția)
Mostenire, impartire justa dan_plescan dan_plescan Suntem 3 frati. Parintii tatalui nostru (bunicii nostri) au in propietate o vila pe teren intravilan de 6000m + 30000m in extravilan (care de moment exista ... (vezi toată discuția)
Drept civil. mostenire! completare succesiune nicujexul nicujexul Buna ziua! Intrebare: Dupa decesul tatalui, la dezbaterea succesiunii, toti cei 4 copii au renuntat in favoarea mamei pt locuinta ce forma masa succesorala ... (vezi toată discuția)