avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM

Ce se intampla in cazul in care nu voi fi de acord sa semnez CCM?
Sunt reprezentantul salariatilor si vreau sa stiu daca nu voi fi de acord cu semnarea contractului din cauza ca nu am castigat anumite drepturi...ce se intampla mai departe?
Cel mai recent răspuns: antarro , utilizator 17:54, 19 Ianuarie 2011
Puteti deschide conflict de interese conform legii 168/1999, etape: conciliere, mediere, arbitraj, greva. Se poate trece peste mediere si arbitraj. Asigurati-va ca aveti argumente solide pentru sustinerea cererilor care sa fie sustinute si economic de firma.
antarro a scris:

Ce se intampla in cazul in care nu voi fi de acord sa semnez CCM?
Sunt reprezentantul salariatilor si vreau sa stiu daca nu voi fi de acord cu semnarea contractului din cauza ca nu am castigat anumite drepturi...ce se intampla mai departe?


Se poate declansa un conflict de interese, in conditiile Legii nr.168/1999.
In toate cazurile in care intr-o unitate exista premisele declansarii unui conflict de interese, sindicatele reprezentative sau, in cazul in care in unitate nu este organizat un astfel de sindicat, reprezentantii alesi ai salariatilor vor sesiza unitatea despre aceasta situatie.

Conducerea unitatii are obligatia de a raspunde in scris sindicatelor sau, in lipsa acestora, reprezentantilor salariatilor, in termen de doua zile lucratoare de la primirea sesizarii, cu precizarea punctului de vedere pentru fiecare dintre revendicarile formulate.

In situatia in care unitatea nu a raspuns la toate revendicarile formulate sau, desi a raspuns, sindicatele nu sunt de acord cu punctul de vedere precizat, conflictul de interese se considera declansat.
antarro a scris:

Ce se intampla in cazul in care nu voi fi de acord sa semnez CCM?
Sunt reprezentantul salariatilor si vreau sa stiu daca nu voi fi de acord cu semnarea contractului din cauza ca nu am castigat anumite drepturi...ce se intampla mai departe?


Va da un sfat un om patit.
Renuntati sa va mai bateti ca nu aveti decat de pierdut.
Eu, in calitate de lider de sindicat, am refuzat sa semnez un contract colectiv de munca ce nu respecta pe alocuri nici Codul muncii fara sa mai vorbim de CCMUNN si Contractul pe ramura.
Doleantele noastre, ale sindicalistilor, nu depaseau nici macar clauzele minime ale celor doua contracte amintite ce stau la baza incheierii unui contract colectiv la nivel de unitate.
Angajatorul a inceput o campanie furibunda asupra sindicatului si la momentul actual rezultatele sunt urmatoarele:
-liderul de sindicat a fost disponibilizat
-sindicatul l-au desfiintat prin inmanarea unei cereri de retragere din sindicat "tipizata" fiecarui membru pentru a o semna.
Bineinteles ca am dat angajatorul in judecata crezandu-ma aparat de Legea sindicatelor (art.10), m-am judecat un an de zile si a castigat el.
Instanta a motivat prin faptul ca nu mi se poate aplica art. 10 al legii deoarece acesta reprezinta o norma de favoare de care ceilalti membri nu pot beneficia..................etc.,cu toate ca exista cateva hotarari ale Curti constitutionale pe care instanta le-a "anulat".
Sigur ca povestea este mult mai lunga, eu dandu-va doar reperele principale ale ei.
Mi-am permis sa va dau un sfat pe acest forum deoarece eu nu l-am primit la momentul cand am avut nevoie de el chiar daca l-am cerut.
Traiesc o experienta foarte amara condamnandu-mi familia la lipsuri generate de diferenta de venit de la peste 2500lei la o indemnizatie de somaj si asta doar ca nu am vrut ca cineva sa-si bata joc de salariati, intelegand sa le apar drepturile asa cum era si normal si legal cu toate ca pana si ei m-au tradat nefacand nimic in apararea mea.
Ba mai mult semnand si acele cerei de retragere din sindicat desfiintandu-l.
Nu cer mila nimanui si imi voi duce crucea cu demnitate pana la capat.
Atentie in ce va bagati si pe cine aparati.


Ultima modificare: Miercuri, 19 Ianuarie 2011
rosu gheorghe, utilizator
Va multumesc pt sfat...nu am de gand sa merg atat de departe pt ca toate drepturile imi sunt acordate, cu mici exceptii care tin de vechime sau de nr de zile de concediu...majoritatea au 21 conform codului muncii...oricum sunteti de admirat pt tenacitatea dumneavoastra.
FELICITARI!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declansarea conflictului de interese mike250 mike250 Declansarea conflictului de interese In toate cazurile in care intr-o unitate exista premisele declansarii unui conflict de interese, sindicatele ... (vezi toată discuția)
Greva BX BX O persoana oarecare poate intra pur si simplu in greva (sau un grup restrans de persoane) ? Adica greva dupa legile actuale trebuie sa fie ceva organizat de ... (vezi toată discuția)
Concilierea conflictelor de interese mike250 mike250 Concilierea conflictelor de interese Notiunea de conciliere A concilia inseamna a pune de acord, a impaca, a inlatura divergentele, contradictiile ... (vezi toată discuția)